Erasmus pionier van vredesopvoeding

6785-erasmus-pionier-van-vredesopvoeding

Op zaterdag 28 oktober, de geboortedag van Erasmus, viert Huis van Erasmus het uitbrengen van het boek De Klacht van de Vrede die overal door alle volken verstoten en versmaad wordt. Professor Peter van den Dungen zal dan in een lezing betogen dat niet de filosoof Immanuel Kant als eerste de wereld ‘vrede’ leerde maar Desiderius Erasmus. Peter van den Dungen gaf vanuit het Britse Bradford 25 jaar leiding aan het Internationale Netwerk Musea voor Vrede, en is medeoprichter van het Bertha-Von-Suttner-vredesinstituut in Den Haag.

Vroege biografen en militaire historici hebben het pacifisme van Erasmus over het hoofd gezien. Chantal Labre, vertaalster van Klacht van de Vrede in het Frans, schrijft dat Erasmus in het ene na het andere werk ‘oorlog tegen de oorlog’ voerde. Dat gebeurde in de Renaissance toen het eerste bewustzijn ontstond dat oorlog geen noodzakelijk onderdeel uitmaakte van de goddelijke orde. Geen tweede schrijver of geleerde heeft de verschrikkingen van de oorlog en de weldaden van de vrede ooit zo krachtig tegenover elkaar geplaatst.

Erasmus citeerde graag de Romein Cicero: “De meest onrechtvaardige vrede is te verkiezen boven de meest rechtvaardige oorlog.” Er is geen betere illustratie dan de oorlog tegen Irak die de westerse wereld in de personen van Bush en Blair op leugenachtige gronden is begonnen. Sinds het uitbreken van die oorlog bewijst elke dag de juistheid van deze stelling.

In de Klacht van de Vrede staat een satire op het Onze Vader van soldaten van twee christelijke naties, zoals die van Duitsland en Engeland in 1914. De acteur Marius Heijenk zal tijdens de lezing op 28 oktober Erasmus’ tekst uitspreken.

Na de lezing is er onder leiding van Sander de Kramer een discussie over wat Rotterdam kan doen aan deze Klacht van Vrouwe Vrede. Is een Erasmus Vredescentrum wenselijk, en hoe kunnen ‘Vreedzame Scholen’ en ‘Vreedzame Wijken’ bevorderd worden?

Er is een kraam met verschillende publicaties van Huis van Erasmus en RealMag.

Indien mensen zich tevoren aanmelden, ontvangen zij na afloop een gratis lunch. Ook kunnen mensen dan ook nog deelnemen aan de Human Library en de Erasmus Experience van de Bibliotheek.

Datum: zaterdag 28 oktober 2017
Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam
Tijd: 11.00 – 12.30 uur, zaal open om 10.30 uur
Toegang: Gratis.

Aanmelding:
Aanmelding wordt aanbevolen en kan door m.b.v. Ctrl + te klikken op https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/actueel/evenementen/evenement/6092-lezing-klacht-van-de-vrede-500-jaar-give-peace-a-chance.

En daarna het onderstreepte reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties