Onthulling portretten Meijer Wery en Rita Reys en albumpresentatie Jazz from R’Jam

Op vrijdag 20 oktober 2017 wordt door de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial (RJAM) en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) de jazzportretten van Meijer Wery door Joost Swarte en Rita Reys van Wilbert Plijnaar onthuld én de elpee Jazz from R’JAM wordt gepresenteerd. De manifestatie luidt tevens de opening in van het 2e Cross Comix Festival in de Rotterdamse Schouwburg.

Foto: 31 augustus 2014. Michael Varekamp onthult Louis de Vries (Foto © Henk van der Kroon)

Locaties: Rotterdamse Schouwburg, Oude Binnenweg en Rotown

- Datum: vrijdag 20 oktober 2017
- 16:00 uur: inloop Rotterdamse Schouwburg
- 17:00 uur: onthulling Oude Binnenweg
- 17:30 uur: albumpresentatie Rotown

Onthulling jazzportretten Meijer Wery en Rita Reys
Op vrijdag 20 oktober 2017 opent in de Schouwburg het Cross Comix festival; een festival dat cross-overs tussen beeld en kunst, politiek, technologie, wetenschap, media en filosofie toont en onderzoekt. Als onderdeel van de opening is op de mediawand van de Schouwburg een documentaire over de RJAM Strip- en Jazzroute te zien. Hans Zirkzee (auteur Jazz in Rotterdam) & illustrator Joost Swarte e.a. geven toelichting op het portretten van Meijer Wery en Rita Reys. Daarna neemt Jack Kerklaan de gasten, onder muzikale begeleiding van Jos Valster, mee naar buiten om de portretten van Meijer Wery (Oude Binnenweg, hoek Mauritsstraat) en Rita Reys (Oude Binnenweg, hoek Jacobusstraat) officieel te onthullen.

Elpee presentatie
Via een aantal eerder onthulde RJAM-jazzportretten en Boekhandel van Gennep wordt de route vervolgd naar Rotown. Daar wordt een uniek album gepresenteerd waarop de legendarische Rotterdamse jazzcoryfeeën te beluisteren zijn. De LP Jazz from R’JAM werd samengesteld door Roland Vonk en is uitgegeven door het CBK Rotterdam. Het eerste exemplaar wordt door Rob Maas (voormalig directeur van de Centrale Discotheek) uitgereikt aan de 90-jarige Dick A. van den Berg, de oudste Jazz DJ van Nederland en omstreken. De manifestatie wordt besloten met een concert van het kwintet van zangeres Kim Hoorweg.

Jazzroute Rotterdam Jazz Artists Memorial
De RJAM Strip- en Jazzroute voert je langs de portretten op en rond de Oude Binnenweg. Eerder werden portretten gerealiseerd van Nico de Rooy, Mitsey Smeekens, Piet Noordijk, David de Groot, Louis de Vries, Piet le Blanc, Dick Rijnooy , Jaap Valkhoff, Rob Franken en Tony Viola.

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijzondere gebeurtenis.

Foto: Rinus Vuik

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties