Nieuw boek Frans Vogel met uitreiking Poëzieprijs

6772-nieuw-boek-frans-vogel-met-uitreiking-po-zieprijs

(Door Jim Postma)

Onder toeziend oog van zo wat het hele Rotterdamse literaire wereldje werd afgelopen zaterdag in Katendrecht een nieuwe bundel van wijlen Frans Vogel (80) ten doop gehouden (zie kopfoto © Rinus Vuik).

Daarnaast werd voor het eerst in memoriam de Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt. Wat zijn boek aan gaat handelt het hier om de beste poëzie van zijn omvangrijke verzameling. Het 165 pagina’s tellende boek uitgegeven door StudioKers is voor 18,95 te bestellen bij de boekhandel onder de titel ‘Het beste van Frans Vogel.’


Op de achterkant van het boek met harde kaft staat: ‘Poëzie van de daad en van de straat.’ Op de voorkant een markante kleurenfoto van hem in zijn jonge jaren met die typische ondeugende blik van hem. Van binnen zijn er alleen maar gedichten van hem, zonder verdere foto’s.

Veel van zijn foto’s van vroeger en recent zijn wel terug te vinden in het onlangs gepresenteerde boek van Hansje de Reuver, genaamd ‘De Hef’. Het was zijn goede vriend en collega Hans Citroen die een inleidend woord hield bij de boekpresentatie in boekhandel Bosch&De Jong aan de Veerlaan 19d.

Applaus voor winnaar Lilian Zielstra.Foto: Rinus Vuik

De Poëzieprijs van Frans Vogel, onder meer bestaande uit een geldprijs van 1500 euro, werd uitgereikt door dichter Rien Vroegindeweij aan de jonge Groningse dichteres Lilian Zielstra.

(Wordt vervolgd)

Jim Postma / Foto's Rinus Vuik.

Hans Citroen houdt een pikante speech, die door de aanwezigen zeer werd gewaardeerd. Foto: Rinus Vuik

Uitgever Pieter Kers van StudioKers. (Foto © Rinus Vuik)

Hans Citroen (links) hier samen met Mark Boninsegna die enkele gedichten van Frans Vogel voor las. (Foto © Rinus Vuik)

De eerste winnaar van de Frans Vogel Poëzieprijs, dichteres Lilian Zielstra uit Groningen. (Foto © Rinus Vuik)

Hansje de Reuver, levensgezel van Frans Vogel hier samen met Pieter Kers. (Foto © Rinus Vuik)

Rotterdams dichter Rien Vroegindeweij deelt hier de Poëzieprijs uit van Frans Vogel aan winnares Lilian Zielstra. (Foto © Rinus Vuik)

Winnaar 'Frans Vogel Poezieprijs 2017 Lilian Zielstra is verguld met de door beeldend kunstenaar Cor Kraat ontworpen trofee. (Foto: Rinus Vuik)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties