Kunstroute eert fotograaf Peter Martens (1937-1992)

6745-kunstroute-eert-fotograaf-peter-martens-1937-1992

De Rotterdamse fotograaf Peter Martens overleed in 1992; precies 25 jaar geleden. Fotograaf Winish Chedi kwam op het idee om voor deze gelegenheid een expositie van zijn werk te organiseren. Hij zocht contact met het bestuur van Kunstroute Kralingen–Crooswijk, die dit initiatief direct omarmde. Contacten met de familie van Peter Martens leverden een schat aan prachtige foto’s op. Curator Einar Been presenteert daarmee een bijzondere expositie tijdens de kunstroute.

Peter Martens (1937-1992) maakte foto’s van de donkere en schaamtevolle kanten van het leven. Vaak indringende beelden, treffend en indrukwekkend in beeld gebracht. In de Amerikaanse traditie van Lewis Hine, Walker Evans en Diana Arbus, ontwikkelde hij zich met Ed van der Elsken tot de Nederlandse straatfotograaf bij uitstek. Hij maakte zijn foto’s onder andere in Hong Kong, Calcutta, Kenia, New York en Rotterdam, overal legde hij individueel lijden vast.


Peter Martens was een geboren Rotterdammer. Zijn moeilijke jeugd en de jaren op een streng katholiek internaat hebben zijn fascinatie voor de lijdende mens mee bepaald. Hij volgde een opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag en in 1964 vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf in Rotterdam. In 1969 werd hij als eerste fotograaf in Nederland toegelaten tot de Beeldende Kunst Regeling. Dit was niet alleen een erkenning voor zijn eigen werk, maar ook voor het medium fotografie als beeldende kunst. Zijn harde en grofkorrelige zwart-wit reportages publiceerde hij onder meer in de weekbladen De Tijd, Nieuwe Revu en Panorama.

In 1977 en 1979 won hij verschillende prijzen bij World Press Photo. In 1984 werd hij bekroond met de Capi-Lux Alblas Prijs voor zijn hele oeuvre en in 1988 riep Stichting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar. In 2012 werd onder de titel 'Mensen van Martens' in meerdere exposities het werk van Martens tentoongesteld en verschenen twee oeuvreboeken, Few Loving Voices en American Testimony, die Martens kort voor zijn dood in 1992 samenstelde.

De expositie wordt geopend door Lotje, één van de dochters van Peter Martens. De Rotterdamse fotograaf Carel van Hees geeft een toelichting op leven en werk van deze bijzondere fotograaf.

Locatie: Alliantie Middelpunt, Weteringstraat 328

Opening: donderdag 5 oktober, 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

Zie voor bezoekuren en meer informatie www.kunstroutekralingencrooswijk.nl en https://www.facebook.com/kunstroutekc/

Hierboven foto's uit het omvangrijke oeuvre van Peter Martens. Foto's: Peter Martens

willem hest, van :
mooi artikel - hartelijk welkom ook bij het overige programma van de grootste kunstroute van rotterdam, die van kralingen-crooswijk van 5 oktober - opening fotografie-expositie in de lusthofstraat t/m 15 oktober.

woensdag 04 okt 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De Fabeltjeskrant


‘De Russische president Poetin was

bijzonder onder de indruk van het

emotionele afscheid van

Halbe Zijlstra als onze minister

van Buitenlandse Zaken.


In zijn bekende spontaniteit heeft

Poetin alsnog Zijlstra uitgenodigd

om naar zijn datcha te komen als

dank voor zijn grote verdiensten

aan het ‘Russiche Vaderland’.


President Poetin zal Zijlstra in

zijn datcha benoemen tot

‘Grote Held van de

Russiche Federatie’


Na een spoedcursus Russisch

zal Halbe Zijlstra als grote dank

door Poetin worden benoemd

als zijn nieuwe ambassadeur

in Nederland’, aldus

de Fabeltjeskrant (FSB) van

de Russische Federatie.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties