Top-10 van Rotterdamse schrijvers die ontbreken in Wikipedia (Deel 1)

6719-top-10-van-rotterdamse-schrijvers-die-ontbreken-in-wikipedia-deel-1

(Door Kees Versteeg )

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe (Radicale) Midden. Dit keer over de culturele hiërarchie in Nederland. Hier een Top-10 van Rotterdammers schrijvers die ontbreken in Wikipedia. Op één staat Frans Vogel.

Het idee voor dit artikel ontstond toen ik iets wilde opzoeken over Frans Vogel. Op de site van Wikipedia tikte ik de zoekterm Frans Vogel in. Geen resultaat. Daar was ik erg verbaasd over, want de begin vorig jaar overleden Frans Vogel was een bekend Rotterdams auteur. De Nederlandstalige Wikipedia telt 1,9 miljoen artikelen en mijn gevoel voor verhoudingen zei me dat één van die artikelen over Frans Vogel zou moeten gaan. Dat bracht me op een ander idee. Puur uit nieuwsgierigheid tikte ik de namen in van twee figuren die onlangs aardig wat nationale mediabelangstelling hadden genoten: Anne-Fleur Dekker en Ismail Ilgun. Onmiddellijk toverde de zoekmachine hun eigen pagina tevoorschijn.


(Links: Frans Vogel, foto vandaagenmorgen.nl)

(Links: Anne Fleur-Dekker, foto wikipedia.nl)


(Links: Ismail Ilgun, foto wikipedia.nl)

En daar lag meteen de vraag. Hoe belangrijk zijn Rotterdamse cultuurmakers en andere maatschappelijke figuren in vergelijking met Anne Fleur Dekker en Ismail Ilgun? Twee jonge mensen – de eerste een links-radicaal activiste, de tweede een vlogger - die beiden zonder iets noemenswaardigs gepresteerd te hebben nu al een eigen pagina hebben in Wikipedia. Kennelijk voldoen ze op de een of andere manier aan de criteria om in Wikipedia te worden opgenomen. Je gaat je wel afvragen wat die criteria dan zijn. Zijn tuigtwitteren en tuigvloggen verdiensten? Of gaat het er domweg om dat ze geassocieerd worden met de regio Amsterdam?

De encyclopedist in me kon het niet nalaten om eens flink wat bekende Rotterdammers in te tikken in de zoekfunctie van Wikipedia. Een omvangrijke aselecte steekproef waar ik wel een uurtje mee bezig was. Om complotdenkers gerust te stellen: er is geen sprake van een boycot. Jules Deelder, Gerard Cox en veel andere bekende Rotterdammers staan er heus wel in. En toch, hoe langer ik met mijn steekproef bezig was, hoe meer ik het gevoel kreeg dat Rotterdam tekort werd gedaan. Te veel bekende Rotterdammers ontbraken in Wikipedia; een enkele keer wordt hun naam terloops genoemd in een ander artikel.

Dus durf ik toch de vraag op te werpen: speelt de culturele hiërarchie in Nederland hier een rol? Telt alleen wat in en om Amsterdam gebeurt? Is een scheet laten in Amsterdam genoeg om in Wikipedia te worden opgenomen terwijl hele Maasstedelijke schrijversoeuvres hiervoor onvoldoende zijn? Bevindt Rotterdam zich in een culturele dode hoek? En zo ja, wiens schuld is dat? Van de vrijwilligers van Wikipedia, van de Amsterdamse grachtengordel of van de Rotterdammers zelf? Omdat Wikipedia de meest geraadpleegde bron van informatie is op internet, is goede informatie over het Rotterdamse belangrijk. Opname in Wikipedia betekent een informele vorm van erkenning. Die erkenning kan ook positieve financiële gevolgen hebben.

Mijn conclusie is dat de Nederlandstalige Wikipedia inderdaad de culturele hiërarchie in Nederland weerspiegelt. Zeker wat cultuur betreft draait alles om Amsterdam. Om de positie van Rotterdam te versterken, stel ik dan ook voor om Wikipedia naar Rotterdam te halen. Reserveer een deel van de miljoenen die elk jaar in de Rotterdamse cultuur worden gestopt voor een Informatiefonds. Geef (dikwijls armlastige) zzp-regiojournalisten de kans om een of twee dagen in de week bij te verdienen door ze artikelen over Rotterdam te laten schrijven, corrigeren of up-to-date te brengen. Doel is om Wikipedia-informatie over Rotterdam ‘juist, volledig en up-to-date’ te maken. Wikipedia is een werkencyclopedie die prima past bij de werkstad Rotterdam. Waar de EUR een top-down functie vervult, kan Wikipedia een bottom-up functie vervullen. Beide functies zijn nuttig.

Hier het vervolg van de Verzuim Top-10. De rangorde is willekeurig.


2 Hierboven: Aat Ceelen (foto hebban.nl)


3 Hierboven: Said el Haji (foto bol.com)

4 Boven: Jacques Post (foto liacs.leidenuniv.nl)

5 Boven: Tjeerd Langstraat (foto hebban.nl)


6 Boven: Najoua Bijjir (foto bol.com)

7 Boven: Jan Oudenaarden (foto letteren010.nl)

8 Boven: Stadsdichter Derek Otte (foto skvr.nl)


9 Boven: Boekenvrouw Maria Heiden (foto boekendingen.nl)

10 Boven: Feico Houweling (foto letteren010)

Opvallend is verder de afwezigheid van een eigen pagina voor de oprichters van twee belangrijke culturele festivals in Rotterdam.
Links: Martin Mooij, oprichter van Poetry International. (foto lpboon.net)


Links: Hubert Bals, oprichter van Internationaal Film Festival Rotterdam. (foto jonathanrosenbaum.net)

Ontluisterend detail: hun latere opvolgers Tatjana Daan, Bas Kwakman (Poetry) en Simon Field, Sandra den Hamer en Bero Breyer (IFFR) ontbreken ook allen. Net als vele, vele anderen.

Zie deel II.

Kees Versteeg :
Ha! Ontdek net dat Frans Vogel in Wikipedia is opgenomen. Nu de rest van Rotterdam nog ;-)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Vogel

zaterdag 29 sep 2018

Jan Tak :
Nou en???
Dat is i.i.g. meer dan het aantal dat een band kan wisselen

vrijdag 03 nov 2017

Kees Versteeg :
Duurt nog wel even totdat Wikipedia is uitgegroeid tot een parel van de Nieuwe Wereldorde ;-)

http://nieuws.tpo.nl/2017/11/03/slechts-11-procent-wikipedia-bijdragers-is-vrouw/

vrijdag 03 nov 2017

Kees Versteeg :
OK, tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival. Georganiseerd door Passionate Bulkboek. Mooi. Ik had alleen de kop boven het nieuwsbericht gelezen. Vandaar. Bedankt Jan.

zondag 17 sep 2017

Jan Tak :
I.d.d. komt de Vogel oorspronkelijk uit Gr0ning, maarrrr nait soezen moar broezen, volgende maand wordt voor de eerste maal de Frans Vogel Prijs 2017 uitgereikt en drie keer raden waar en door wie ....

Zaterdagavond 14 oktober in het Theater Walhalla, aan de Veerlaan op ons eigen Katendrecht.

De jury voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 bestaat uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton), Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet) en Erik Brus (journalist, mede-samensteller van het boek "Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80".

Woist doe welzondag 17 sep 2017

Kees Versteeg :
Beste Jan en Hans, Frans Vogel is inderdaad niet in Rotterdam geboren maar in Groningen. Hij is cultureel natuurlijk wel sterk verbonden aan Rotterdam. En ook nog aan Groningen: ik lees op Tzum.nl dat de Groningse stadsdichteres Lilian Zielstra de eerste Frans Vogel Poëzieprijs heeft ontvangen.
Wat 50plus betreft: ik denk niet dat ik op de lijst ga staan. Ik heb te veel eigen ideeën, dat kan alleen maar gaan botsen. Jan Nagel heeft dan wel een stapje terug gedaan - Nagel is een goed strateeg en regisseur, maar ook een kleinburgerlijke dwangneuroot van hier tot en met de sterren - maar dat verandert niets aan de opportunistische aard van 50plus. Wel denk ik dat met de oprichting van Leefbaar Hilversum door Jan Nagel c.s. vanaf 1994 een proces in gang is gezet - de absorptie van maatschappelijke onvrede door lokale partijen - dat mogelijk in 2018 tot een apotheose kan leiden. Het einde van het Oude Midden. Enfin, we zien wel.

zondag 17 sep 2017

Jan Tak :
Eerlijk gezegd kan ik alle ouderenpartijen niet meer uit elkaar houden, we hebben al de ROP, de Senioren Partij,de KBO en nu de 50+
Het wordt prijsschieten in de Raad.

Overigens nog vergeten maar Frans Vogel was geen geboren Rotterdammer :-)

zaterdag 16 sep 2017

Hans Roodenburg :
Doe het niet Kees! Al is het alleen maar voor 1 programmapunt van 50PLUS: de indexatie. Ik ben bereid in te leveren voor (dekkingsgraden!) jongere werknemers. Zij moeten ook een redelijk pensioen krijgen. Richt een middenpartij in Rotterdam op. Daar is, denk ik, behoefte aan. Niet aan links zoals 50PLUS.

zaterdag 16 sep 2017

Kees Versteeg :
N.B.: in de aanhef staat weer zo'n autocorrect foutje. Het is uiteraard Top-10 van Rotterdamse schrijvers. Kun je dit nog aanpassen, Jim? Ik haat die rare tekstverspringingen achter je rug. Zo niet,laat dan maar. De meesten lezen er waarschijnlijk wel overheen want in de kop van het artikel staat het goed.

zaterdag 16 sep 2017

Kees Versteeg :
Bedankt Jan, dat is een mooie lijst. Die sla ik op. En Hans, ja, je noemt een sterk punt op van Rotterdam Vandaag & Morgen.

Overigens ben ik gevraagd om op de kandidatenlijst van 50plus te gaan staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb het concept-verkiezingsprogramma inmiddels ontvangen. Wie weet doe ik het wel, mits ik wat van mijn eigen culturele speerpunten in het definitieve verkiezingsprogramma weet te krijgen. Enfin, even nadenken nog. Lijsttrekker voor 50plus in Rotterdam is overigens Ellen Verkoelen.
https://nl.linkedin.com/in/ellenverkoelen

vrijdag 15 sep 2017

Hans Roodenburg :
Goed initiatief van Kees. Wikipedia is nogal willekeurig en bestaat uit vrijwilligers die héél vaak uit Amsterdam komen. Het kost wel erg veel werk om bepaalde Rotterdammers te vinden. Op Rotterdam Vandaag & Morgen kan men wat betreft Rotterdam beter uit de voeten. Klik zoekfunctie aan!

vrijdag 15 sep 2017

Jan Tak :
Jij hoeft je niet meer te vervelen Kees :-) het is maar waar je wilt beginnen, er zijn zoveel Rotterdammers niet benoemd. Wil je een lijstje?

www.geni.com/projects/Bekende-Rotterdammers-Kunst-en-literatuur-en-ontwerp/15074

vrijdag 15 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties