Opening Expo Chris Ripken 'Uit het Vagevuur’

Inleiding

In zijn atelier aan de Insulindestraat 248 is de nieuwe expositie ‘Uit het Vagevuur’ van Chris Ripken in het weekeinde geopend met muzikale omlijsting. De tentoonstelling is nog te bekijken tot en met eind oktober. Kunstenaar Chris Ripken ligt momenteel ‘onder vuur’ van het gemeentebestuur om zijn atelier te verlaten onder een dwangsom van 5.000 euro per dag. Ripken die al zo’n 20 jaar beheerder en huurder is van dit voormalige supermarktgebouw is tot op heden geen vervangende atelierruimte aangeboden, noch een verhuiskosten regeling,.


(Door Chris Ripken)

Een expositie met meer dan 400 sculpturen, metaal, hout steen en keramiek.

Het meeste werk is in de Insulindestraat 248 gemaakt, een voormalige supermarkt.

Chris Ripken bij een van zijn creaties (Foto: Rinus Vuik)

Het gebouw heb ik getransformeerd tot een podium voor beeld en geluid.

Vrijdag avond speelt een jonge Zwitserse jazzband Monoglot een set van eigen gecomponeerde stukken. Zaterdag avond speelt Martin van Hees, een meester gitarist een recital van een uur.

Foto: Rinus Vuik

Deze expositie heeft als doel de toeschouwer kennis te laten maken met ruimte , muziek en beeldende kunst.

De vrijheid die mij in de schoot is geworpen heb ik gebruikt om in de wereld van de verbeelding te duiken. Inspiratie heeft de stad Rotterdam mij in overvloed gegeven, de vertaling in beelden is een proces van twijfel, zoeken , werken, en euforie en soms teleurstelling.

De beelden zijn alleen uniek en zijn zonder voorbeeld tot stand gekomen.

Foto: Archief Chris Ripken

Weliswaar heb ik 30 jaar geleden een studie aan de Academie voor Toegepaste Kunst te Maastricht afgerond en heb door de studie van o.a. kunstgeschiedenis kennis gemaakt met de producten en de gevolgen van verbeelding.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid om zonder "baas" te kunnen werken, wat heeft geleid tot de verbeelding van vrijheid.

De opdrachten, toegepaste kunst, die ik heb mogen maken in de buitenruimte voor o.a. Gemeente Rotterdam, Vestia, Havensteder, scholen en particulieren hebben mij de financiën verschaft waarmee ik mijn vrijheid te creeën heb kunnen waarborgen.

Foto: Archief Chris Ripken

Graag wil ik een ieder, die geïnteresseerd is het gebouw en de beelden, laten zien. De unieke situatie dat een gebouw van ruim 1500 vierkante meter als podium voor beeld fungeert is te danken aan het feit dat ik 18 jaar geleden het gebouw in gebruik,beheer, nam totdat het gebouw gesloopt zou worden. Nu 18 jaar later is de gemeente Rotterdam van zins het gebouw te verkopen.

Vooralsnog blijf ik mijn kunstenaar praktijk hier uitoefenen. Dit tot een voor de Gemeente en ondergetekende oplossing voor verhuizing van het podium is gevonden.

Foto: Archief Chris Ripken

Een ieder is welkom van 14.00 tot 22.00 Vrijdag 15 september en zaterdag 16 september ook van 14.00 tot 22.00 in atelier Chris Ripken, Insulindestraat 246.

De entree is gratis. Een hapje en een drankje staan voor u klaar zolang de voorraad strekt!

Al het ten toongestelde is overigens te koop.

Foto: Archief Chris Ripken

Hieronder enkele foto's uit de huidige expositie.

Opstelling deel van collectie op de vide. (Foto: Rinus Vuik)

(Foto: Rinus Vuik)

(Foto: Rinus Vuik)

Meester gitarist Martin van Hees, die o.a. ook eigen composities ten gehore bracht. (Foto: Rinus Vuik)

Saxofonist van formaat Zane Wayne Massey kwam langs. (Foto: Rinus Vuik)

Chris Ripken in bewondering voor vriend/saxofonist Zane Wayne Massey. (Foto: Rinus Vuik)

chris ripken :
Jim Postma laters!

maandag 18 feb 2019

chris ripken :
Dank voor de morele ondersteuning. Uiteraard ben u van harte welkom het gebouw en de expo te bezichtigen. Graag even bellen 06 52229884

maandag 18 sep 2017

Zettie Leeuwenburgh :
Het is ongelooflijk en ´een beetje dom´ van de gemeente Rotterdam om een gerespecteerd kunstenaar als Chris Ripken na ruim 18 jaar zijn atelier en galerieruimte af te nemen. Een atelier is geen fietsenstalling, die zonder enig overleg kan verdwijnen.
In de voormalige supermarkt in de Insulindestraat heeft Chris Ripken een perfect podium voor beeldende kunst gecreëerd, waar iedereen een kijkje kan komen nemen (zie de mooie fotoreportage hierboven). Nu dreigt hij zonder pardon op straat te worden gezet, omdat de gemeente het pand wil verkopen ( lees:geld nodig heeft) niet omdat het moet worden gesloopt zoals met hem was afgesproken. Een andere atelierruimte is hem (nog) niet aangeboden. Erger nog: er wordt hem een dwangsom opgelegd voor elke dag dat hij langer in zijn atelier blijft zitten! Dat is onaanvaardbaar!!

maandag 18 sep 2017

Kees Versteeg :
Rotterdam is heel slordig met het onderhoud van kunstwerken in de stad. Dat is niet langer aanvaardbaar voor een stad die zo in opkomst is. Een nieuwe bestuurscoalitie zal een stevig onderhoudsfonds moeten creëren. Het is jammer dat D66-wethouder van cultuur Pex Langenberg niet alvast daarop vooruitloopt door Chris Ripken de opdracht tot onderhoud van Chris' eigen kunstwerken in de buitenruimte te gunnen. Dat toont maar weer de lage status van kunstenaars in deze stad. Alleen een culturele revolutie in Rotterdam kan daarin verandering brengen. Tip: vergroot het belang van Chris Ripken door hem in Wikipedia te zetten. En laat Rotterdamse kunstenaars zich ook vooral verenigen.

zaterdag 16 sep 2017

Jim Postma :
(2) te worden van die genadeloze en totaal onrechtvaardige ambtelijke molens. Chris is in deze aan de bedelaarsstaf veroordeeld, zonder verder inkomen, zonder zelfs enig recht op bijstand. Na meer dan 30 jaar geploeter als zelfstandig kunstenaar. Hij is de man met zeker meer dan 50 buitenbeelden in de stad ter opvrolijking van ons allemaal (zoals fonteinen in winkelcentra en alle andere opfleurende beelden met name in achterstandswijken. Zijn laatste mogelijke inkomen - het onderhoud van zijn buitenbeelden, al jarenlang - is nu door diezelfde gemeente ook nog van hem afgenomen. Steun daarom dit gemeentelijke slachtoffer Chris Ripken, van alle kanten. Zeker zal ik zelf als een van de eersten hiervoor in de bres springen! Volg mij, a.u.b.!

vrijdag 15 sep 2017

Jim Postma :
Wat tot op het heden naar de 'buitenwereld' nog totaal niet bekend is dat de gemeente Rotterdam via zogenaamde beleidsambtenaren deze kunstenaar bedreigen met het uitzetten uit zijn pand/atelier/galerieruimte waar NU zijn hele levenswerken als kunstenaar ten toon zijn gesteld. Op straffe van 5.000 euro per dag wordt hij nu gedagvaard zijn pand te verlaten. Na er nota bene 20 jaar (!!!) er in te hebben gezeten, als zowel huurder als beheerder, zonder om hem plaatsvervangende atelierruimte aan te bieden, c.q. zonder een cent verhuiskosten, De man die in 2004 de moord op Theo van Gogh aan de kaak stelde met de slogan op zijn buitenmuur (Gij zult niet doden!) is daarna op alle fronten verguisd (eerst door de nabijgelegen moskee) later door Opsteltel zelf die onder dwang (van wederom dwangsom) en deze tekst door de Roteb liet wegspuiten. Om daarna onder publieke druk zijn excuses aan te bieden aan deze rechtgeaarde kunstenaar, maar veel te laat! En nu dreigt hij (Chris Ripken) voor de zoveelste keer slachtoffer te.

vrijdag 15 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties