De dichters van de Maastunnel

6698-de-dichters-van-de-maastunnel

(Door Hans Grootenhuijs)

De Maastunnel bestaat 75 jaar. De tunnel waarvan de bouw startte in 1937 en waarvan de opening vrijwel geluidloos plaatsvond in de oorlogsperiode in 1942 is geweldig in de picture. Niet alleen in verband met haar jubileum maar ook in verband met de geweldige renovatie die de tunnel komende jaren ondergaat.

Eerder verscheen er al een boek 'Onder de tunnel door' over de bijzondere historie van de tunnel samengesteld en geschreven door oud-technisch tunnelbeheerder Henk van der Maas en was er een kleine tentoonstelling in de Kunsthal.


Henk beschreef niet alleen het bouwtechnische en onderhoudsverhaal van en over de tunnel maar vulde het boek ook aan met het gebruik over de jaren van de tunnel door automobilisten, fietsers, voetgangers en vele anekdotes. Het verhaal van de drie jochies die in 1942 als 'mogelijk' eersten stiekem de tunnel doorslopen mocht hierin niet ontbreken.

Jan Oudenaarden (Foto: Hans Grootenhuijs)

Er bleek later na een gedane oproep dat zich meerdere trio's aanmelden als eerste gebruikers van de tunnel. Ook was er een eerste vrouwelijke gebruikster van de tunnel, namelijk Rotterdamse amateurdichteres Annie Ras. Aardig is dat in 1982 een groot evenement het 'Maastunnelfestival' plaatsvond op Zuid in verband met de toen 40-jaar oude tunnel.

Het festival dat zich uitstrekte van het Charloisse Hoofd tot aan het Maastunnelplein werd door vele tienduizenden mensen bezocht. Een ding kan uit de jubilea geconcludeerd worden, de tunnel heeft aan populariteit meer aanhangers en gebruikers op de LMO (Linker Maasoever) dan op de RMO (Rechter Maasoever).

Jana Beranová (Foto: Hans Grootenhuijs)

Misschien door alle aandacht voor de jarige Maastunnel, dat de diverse speciale georganiseerde evenementen de LMO en RMO beter verbinden, dat we de tunnel kunnen delen in een Rotterdamse trots. De Maastunnel was tenslotte de eerste tunnel van Nederland en is nu de oudste.

In de voetgangerstunnel van de Maastunnel vond daarom afgelopen zondag het poëzie-evenement ‘Dichter onder Water’’ plaats. Veertig dichters droegen in de buis van de tunnel voor uit eigen werk. Het was een gewaagd experiment die tientallen dichters in de tunnelbuis en akoestisch viel er wel wat op aan te merken maar toch was het een succes te noemen en wie weet een start van een nieuwe traditie, een keer per jaar poëzie in de tunnel.

Hans Wap (Foto: Hans Grootenhuijs)

Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Maastunnel is er een speciale dichtbundel samengesteld. Veel bekende Rotterdamse dichters, schrijvers en amateurdichters droegen een steentje bij aan deze speciale bundel die ook nog rijk geïllustreerd is met bijzondere foto's.

Het eerste exemplaar van deze speciale dichtbundel werd uitgereikt door mede-initiatiefnemer van dichters-event Joop van der Hor aan de stadsdichter Derek Otte, die als stand-in voor burgemeester Aboutaleb de bundel in ontvangst genomen heeft.

Derk Otte en Joop van der Hor (Foto: Hans Grootenhuis)

De burgemeester droeg overigens zelf ook een steentje bij aan de bundel met zijn gedicht 'Groeten uit Rotterdam’. Het is een fraai werkje geworden, mooi vormgegeven met op de achterzijde de bekende gedichten over de Maastunnel van dr. P.C. Boutens en Jan Prins wiens teksten op plaquettes zijn aangebracht in de entrees van de fiets/voetgangerstunnel RMO en LMO.

Na de overhandiging waren er op het Charloisse Hoofd voordrachten van de stadsdichter Derek Otte, Hans Wap, Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Jan Oudenaarden en Joop van der Hor.

Dichters onder water (Foto en bovenste miniatuur: Hans Grootenhuijs)

Jan Bontje :
Een geweldig mooie poëtische middag!
De geweldige om niet te zeggen gewelddadige tunnel-akoestiek maakte het een (z)ware uitdaging om boven dat lawaai uit te komen, maar als er dan toch mensen stopten en aandachtig luisterden, maakte dat alles goed.
Ik hoop van ganser harte dat er een vervolg komt en ijs en weder dienende zal ik hopelijk weer van de partij zijn.
Joop van der Hor en verder iedereen maar dan ook iedereen (incl. iedere instantie of bedrijf!) die (of dat) op welke wijze dan ook direct of indirect heeft meegewerkt aan dit project: bedankt!!
Enne.. het boekje is een perfecte poëtische parel.

dinsdag 05 sep 2017

Jos van Oost :
Mooi verslag

dinsdag 05 sep 2017

Bea Bambara :
Lieve dichters in één woord een geweldige middag! Ik ben trots dat ik in dit grote geheel een klein stukje bij heb mogen dragen..

maandag 04 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties