Frans Vogel Poëzieprijs voor jonge dichters

6544-frans-vogel-po-zieprijs-voor-jonge-dichters

Op zaterdag 14 oktober 2017 wordt voor de eerste maal de Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam. De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters. Het prijzengeld bedraagt 1.500 euro. De laureaat getuigt van verwantschap – bewust of onbewust – met het dichterschap van Frans Vogel:

In het dichterschap van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust.


Enerzijds is hij in zijn poëzie provocerend en brutaal, tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met degenen die zich aan de zelfkant ophouden. Frans Vogel was veel meer dan alleen dichter: hij was ook schrijver, columnist, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn in Vogels gedichten terug te vinden, want werk en leven vielen bij hem samen. Zijn gedichten zijn buitgemaakt op het rauwe grotestadsleven. Zoals wijlen Wim Brands opmerkte toen hij Vogel interviewde in zijn talkshow in boekhandel Donner te Rotterdam (mei 2015): ʻFrans Vogel is de enige echte stadsdichter van Nederlandʼ.

De prijs dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van Frans Vogels hierboven geschetst dichterschap. De winnaar is niet ouder dan 33 jaar, schrijft in de Nederlandse taal, is afkomstig uit Nederland of Vlaanderen, en heeft reeds in enige mate een oeuvre op zijn of haar naam staan d.m.v. publicaties in boekvorm, tijdschrift of digitale vorm. De Frans Vogel Poëzieprijs is geen schrijfwedstrijd: de jury wijst een winnaar aan op basis van reeds gepubliceerd werk. Overigens staat de jury open voor suggesties (tot aan 1 augustus).

De jury voor de eerste Frans Vogel Poëzieprijs bestaat uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton) en Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet). De prijs zal worden uitgereikt tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam op zaterdagavond 14 oktober.

Contact: fransvogelpoezieprijs@gmail.com, p/a Passionate Bulkboek t.a.v. Frans Vogel Poëzieprijs, postbus 25264, 3001 HG Rotterdam. Zie ook www.fransvogel.nl.

Op de foto hieronder: Franz Vogel. (Foto: Verena Nuding)

Jeroen Waardenburg. :
Was aimabel, maar ook engszins alcoholist CITAAT.
Dat laatste klopt wel en enigzins alcoholist .... hou op deze man heeft hele zeeen alcohol gezopen.

Voorts de meeste Rotterdamse dichters zijn nou niet direct heren van goede beschaving.

Wij moeten altijd nog denken aan Simon Vinkenoog,wij hebben daar mooie en diepgaande gesprekken mee gehad.

dinsdag 13 jun 2017

Hans Roodenburg :
Ik denk dat Ronald de juiste vraag stelt. Frans Vogel was een dichter van de koude grond. Ik kwam hem veel tegen in café Gommers in Delfshaven. Was aimabel, maar ook engszins alcoholist. Jim kent hem goed (van onder meer café Timmer). In principe is Jim een betere dichter. Ik heb hem een keer in Cuba leuke dingen zien voordragen.

dinsdag 13 jun 2017

Ronald Sörensen :
Was Vogel wel zo'n geweldige dichter?

Bij de meeste necrologieën werd vooral zijn wapenfeit tijdens het (voor mij volstrekt nutteloze) Poetry International genoemd, toen hij refereerde aan het onbegrijpelijke van het poëtische aanbod.

Nog iets: wat gaan we doen als Deelder de pijp uitgaat?

dinsdag 13 jun 2017

jim postma :
Hoe oud mag een jonge dichter zijn?!

zaterdag 10 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties