Frans Vogel Poëzieprijs voor jonge dichters

6544-frans-vogel-po-zieprijs-voor-jonge-dichters

Op zaterdag 14 oktober 2017 wordt voor de eerste maal de Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam. De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters. Het prijzengeld bedraagt 1.500 euro. De laureaat getuigt van verwantschap – bewust of onbewust – met het dichterschap van Frans Vogel:

In het dichterschap van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust.


Enerzijds is hij in zijn poëzie provocerend en brutaal, tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met degenen die zich aan de zelfkant ophouden. Frans Vogel was veel meer dan alleen dichter: hij was ook schrijver, columnist, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn in Vogels gedichten terug te vinden, want werk en leven vielen bij hem samen. Zijn gedichten zijn buitgemaakt op het rauwe grotestadsleven. Zoals wijlen Wim Brands opmerkte toen hij Vogel interviewde in zijn talkshow in boekhandel Donner te Rotterdam (mei 2015): ʻFrans Vogel is de enige echte stadsdichter van Nederlandʼ.

De prijs dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van Frans Vogels hierboven geschetst dichterschap. De winnaar is niet ouder dan 33 jaar, schrijft in de Nederlandse taal, is afkomstig uit Nederland of Vlaanderen, en heeft reeds in enige mate een oeuvre op zijn of haar naam staan d.m.v. publicaties in boekvorm, tijdschrift of digitale vorm. De Frans Vogel Poëzieprijs is geen schrijfwedstrijd: de jury wijst een winnaar aan op basis van reeds gepubliceerd werk. Overigens staat de jury open voor suggesties (tot aan 1 augustus).

De jury voor de eerste Frans Vogel Poëzieprijs bestaat uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton) en Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet). De prijs zal worden uitgereikt tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam op zaterdagavond 14 oktober.

Contact: fransvogelpoezieprijs@gmail.com, p/a Passionate Bulkboek t.a.v. Frans Vogel Poëzieprijs, postbus 25264, 3001 HG Rotterdam. Zie ook www.fransvogel.nl.

Op de foto hieronder: Franz Vogel. (Foto: Verena Nuding)

Jeroen Waardenburg. :
Was aimabel, maar ook engszins alcoholist CITAAT.
Dat laatste klopt wel en enigzins alcoholist .... hou op deze man heeft hele zeeen alcohol gezopen.

Voorts de meeste Rotterdamse dichters zijn nou niet direct heren van goede beschaving.

Wij moeten altijd nog denken aan Simon Vinkenoog,wij hebben daar mooie en diepgaande gesprekken mee gehad.

dinsdag 13 jun 2017

Hans Roodenburg :
Ik denk dat Ronald de juiste vraag stelt. Frans Vogel was een dichter van de koude grond. Ik kwam hem veel tegen in café Gommers in Delfshaven. Was aimabel, maar ook engszins alcoholist. Jim kent hem goed (van onder meer café Timmer). In principe is Jim een betere dichter. Ik heb hem een keer in Cuba leuke dingen zien voordragen.

dinsdag 13 jun 2017

Ronald Sörensen :
Was Vogel wel zo'n geweldige dichter?

Bij de meeste necrologieën werd vooral zijn wapenfeit tijdens het (voor mij volstrekt nutteloze) Poetry International genoemd, toen hij refereerde aan het onbegrijpelijke van het poëtische aanbod.

Nog iets: wat gaan we doen als Deelder de pijp uitgaat?

dinsdag 13 jun 2017

jim postma :
Hoe oud mag een jonge dichter zijn?!

zaterdag 10 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties