Veiling Looijschelder met veel lentezon

(Door Jim Postma)

Als de organisatoren van de veiling van de kunstwerken van Louis Looijschelder in Galerie Kralingen afgelopen zaterdag alles van tevoren hadden geweten, dan was die zeker verplaatst geworden naar ‘een rainy day’. De ideale dag dus om kunstveilingen te houden, maar nu gooide eigenlijk de eerste fraaie lentedag qua bezoekers een beetje ‘roet in het eten’.

Hierboven: Veilingmeester Kees Vrijdag heeft er duidelijk zin in tijdens de veiling van de werken van Louis in Galerie Kralingen. (Foto © Rinus Vuik)

Op weg naar de Gashouderstraat (Galerie Kralingen) zaten de terrassen langs de Oude Dijk vol met massa’s zonaanbidders. Louis Looijschelder zelf verklaarde na afloop van zijn toch nog wel geslaagde veiling een oude koopmansspreuk: ‘Vrouwen bloot, handel dood.’ Hij kon er gelukkig zelf nog om lachen.

Hierboven: Gelachen werd er volop tijdens de veiling. Links Wim de Boek, een van de mede-organisatoren, naast hem gastvrouw en gastheer Micheline Nijsten en Georges Knap, de galeriehouder. (Foto © Rinus Vuik)

Aan de bijzonder humorvolle veilingmeester Kees Vrijdag met zijn bekende humor heeft het zeker niet gelegen. Alleen het bieden ging wat trager dan verwacht. Niettemin was het ook weer een hele leuke reünie van oude bekenden uit het inmiddels (qua leeftijd) toch uit redelijk uitgedunde kunstwereldje. Een van de ongetwijfeld nestors daarin was daarin de bekende Rotterdamse uitgever Willem Donker.

Hierboven: Kees Vrijdag heeft weer een werk van Looijschelder verkocht. Louis zelf op de achtergrond gelooft het kennelijk wel. (Foto © Rinus Vuik)

Hij wist te vertellen dat onlangs zijn goede vriend en collega Cees van Maurik (82) is overleden en inmiddels afgelopen maandag in Crooswijk is gecremeerd.

Hierboven: Biedingen vanuit de zaal. (Foto © Rinus Vuik)

De toch nog immer goedlachse Louis Looijschelder, inmiddels zelf ook niet meer de jongste, nam er nog maar eens een goed glas wijn op en zei daarbij toch vrolijk: ‘Cést la Vie!’ Vele van zijn bezoekers volgden hem gelukkig daarin spontaan. En zo werd het uiteindelijk toch nog voor alle medewerkers een prachtige lentedag met de gebruikelijke stralende nazit.

Hierboven: Kunstenares Liesbeth van Ginneken showt hier een van de werken van Louis (Foto © Rinus Vuik)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Stem Vee’

(Stemvee: zelfstandig naamwoord. Politiek pejoratief kiezers die in de visie van de waarnemer zich door gewetenloze politici in hun stemgedrag laten beïnvloeden).

Elke stem met rood potlood

binnen een afgebakend hokje

getuigt in hoge mate

van hokjesgeest


Elke stem buiten alle afgebakende

hokjes getuigt van inzicht


Stem geen vee, stemvee

als stemveelemmingen

torenhoog, torendiep

de afgrond in


Stemadvies


Stem allen op Stephen Hawking

(1942 – 2018, wetenschappelijk

en medisch wereldwonder)


Met thans zijn vele aardse

wetenschappelijke volgelingen


Stem op zijn Universele licht

in deze duisternis op aarde

vol van zwarte (oorlogs)gaten


Stem op Stephen HawKING

onze enige wetenschappelijke

hoop in deze bange dagen


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties