Veiling Looijschelder met veel lentezon

(Door Jim Postma)

Als de organisatoren van de veiling van de kunstwerken van Louis Looijschelder in Galerie Kralingen afgelopen zaterdag alles van tevoren hadden geweten, dan was die zeker verplaatst geworden naar ‘een rainy day’. De ideale dag dus om kunstveilingen te houden, maar nu gooide eigenlijk de eerste fraaie lentedag qua bezoekers een beetje ‘roet in het eten’.

Hierboven: Veilingmeester Kees Vrijdag heeft er duidelijk zin in tijdens de veiling van de werken van Louis in Galerie Kralingen. (Foto © Rinus Vuik)

Op weg naar de Gashouderstraat (Galerie Kralingen) zaten de terrassen langs de Oude Dijk vol met massa’s zonaanbidders. Louis Looijschelder zelf verklaarde na afloop van zijn toch nog wel geslaagde veiling een oude koopmansspreuk: ‘Vrouwen bloot, handel dood.’ Hij kon er gelukkig zelf nog om lachen.

Hierboven: Gelachen werd er volop tijdens de veiling. Links Wim de Boek, een van de mede-organisatoren, naast hem gastvrouw en gastheer Micheline Nijsten en Georges Knap, de galeriehouder. (Foto © Rinus Vuik)

Aan de bijzonder humorvolle veilingmeester Kees Vrijdag met zijn bekende humor heeft het zeker niet gelegen. Alleen het bieden ging wat trager dan verwacht. Niettemin was het ook weer een hele leuke reünie van oude bekenden uit het inmiddels (qua leeftijd) toch uit redelijk uitgedunde kunstwereldje. Een van de ongetwijfeld nestors daarin was daarin de bekende Rotterdamse uitgever Willem Donker.

Hierboven: Kees Vrijdag heeft weer een werk van Looijschelder verkocht. Louis zelf op de achtergrond gelooft het kennelijk wel. (Foto © Rinus Vuik)

Hij wist te vertellen dat onlangs zijn goede vriend en collega Cees van Maurik (82) is overleden en inmiddels afgelopen maandag in Crooswijk is gecremeerd.

Hierboven: Biedingen vanuit de zaal. (Foto © Rinus Vuik)

De toch nog immer goedlachse Louis Looijschelder, inmiddels zelf ook niet meer de jongste, nam er nog maar eens een goed glas wijn op en zei daarbij toch vrolijk: ‘Cést la Vie!’ Vele van zijn bezoekers volgden hem gelukkig daarin spontaan. En zo werd het uiteindelijk toch nog voor alle medewerkers een prachtige lentedag met de gebruikelijke stralende nazit.

Hierboven: Kunstenares Liesbeth van Ginneken showt hier een van de werken van Louis (Foto © Rinus Vuik)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties