Beeldhouwer Robbert Jan Donker (72)

6095-beeldhouwer-robbert-jan-donker-72 (Door Zettie Leeuwenburgh)
De vooral in Rotterdam-Kralingen bekende beeldend kunstenaar Robbert Jan Donker (72) is afgelopen woensdag 8 juni overleden. Hij was gedurende een lange tijd ernstig ziek.


Liefde
Robbert Jan Donker was een ouderwets beeldhouwer, die beelden van dieren, mensen en dingen maakte die echt bestonden. Zij stralen de liefde uit, die hij van binnenuit voelde. Zijn dierfiguren zijn meestal speels, fijnzinnig en tot in het buitenland bekend.
Robbert Jan Donker werd in 1943 in Amsterdam geboren. Zijn vader was journalist en een verdienstelijk fagotspeler. Zijn moeder was schrijfster en speelde viool. Van 1960 tot 1965 studeerde Robbert Jan Donker aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In die tijd sloot hij Rotterdam in zijn hart.

Robbert Jan DonkerAtelier
Hij opende een atelier aan de Vlietlaan in Kralingen, dat hij eigenlijk te klein en te donker vond. Later verhuisde hij zijn werkplaats naar de beneden Oostzeedijk. Daar had hij veel meer ruimte en licht om te werken. Bovendien kon hij daar met zijn felbegeerde eigen expositieruimte beginnen.
Zijn werk kenmerkt zich door veelzijdigheid, zowel in brons als steen. De kracht van zijn dierfiguren zit verstopt in een grote mate van aaibaarheid, zowel bij grote buitenbeelden als kleine huiskamerbeeldjes. De grote bronzen beer op een Kralings schoolplein vraagt om een aaitje, maar een kleine ijsvogel op een schoorsteenmantel wil ook aangehaald worden. Zelfs een klein bronzen vosje wil wel eens worden gekieteld.

Schouwtje
Een aantal Rotterdammers zal Donker ook kennen als vervangend barman in de ´nieuwspub´ het Schouwtje aan de Witte de Withstraat. Na het krijgen van een fooi zei hij: ‘Borstelen!’ Dan pakte hij een borstel mee vanachter de bar en ging je (zoals vanouds en vroeger bij bijvoorbeeld de kapper het geval was…) met die borstel afborstelen op schouders en rug.
Minder bekend is dat Robbert Jan Donker jarenlang de spil van de Oranjefeesten op het Mecklenburgplein in Kralingen is geweest. Daar trad hij, altijd gekleed in smoking, op als spreker en maakte de prijswinnaartjes van de verkleedwedstrijd bekend en jureerde alle kindertekeningen. Ook zette hij kinderen aan om toch vooral een rit met de fraai versierde paard-en-wagen door de wijk te maken.
Meer buitenwerk van Robbert Jan Donker is o.m. te vinden in Rhoon en Schiedam. In Rotterdam siert een groot stenen nijlpaard het Afrikaanderplein en op het Snellemanplein staat een ontroerende Charly-figuur, een hommage aan een roemruchte Rotterdammer uit het verleden.

Een herdenkingsbijeenkomst voor Robbert Jan Donker wordt op 15 juni, 13.45 uur, bij Monuta aan de Jacques Dutilhweg 333 in Rotterdam gehouden.

René Nederpelt :
Jammer te moeten vernemen dat zo'n begenadigd kunstenaar ziek was en is overleden; nu bekijken wij zijn kunstwerken met nog meer waardering. De herinnering blijft !!

maandag 19 feb 2018

Zerrie Leeuwenburgh :
Heel mooi om ruim een half jaar later nog zo´n lieve reactie op het overlijden van de beroemde Rotterdamse beeldhouwer Robbert Jan Donker te krijgen. Hartelijk Dank, Geert Lebbing! ´Rotterdam, Vandaag en Morgen´ zal uw berichtje zeker doorsturen naar de zoon van Robbert Jan, Gregoir Donker.

vrijdag 27 jan 2017

geert lebbing :
Beste Robbert Jan, wat hebben we op de academie bij Kaas gelachen, en veel later bijgepraat, toen we op weg waren naar bronsgieterij Volkers in Geldermalsen. Wat jammer dat ik nu pas lees dat je voorgoed weggevlogen bent. Goede reis!

donderdag 26 jan 2017

Marie Louise :
Lieve Gregoir,
Bij toeval kom ik dit bericht tegen. Ik schrik hiervan. Van jouw vader heb ik met beel veel pleIer het beeldhouwen geleerd. Een hobby waar ik nog altijd veel plezier aan beleef.
Ik wens jou en je familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
Marie Louise

zondag 31 jul 2016

olga hasenbos :
Lieve Gregoir,
Even ben ik te lang in Frankrijk geweest ....in die tussentijd is je vader overleden. Voor mij is deze markante man een mens, die in mijn geheugen gegrift staat.Ik wens jou sterkte toe bij het verwerken van dit bijzondere verlies en hoop je te treffen in je nieuwe atelier, alwaar ik naar op zoek zal gaan.
Liefs ook voor je moeder van Olga

dinsdag 05 jul 2016

jim peter postma :
Wellicht een overbodig detail - Onze Robert Jan Donker - heeft bij mij als journalist altijd hoog in het vaandel gestaan. Vorige week hoorde ik reeds over zijn voornemen om er afgelopen weekeind in gezamenlijk overleg met familie, vrienden en goede kenissen, er een einde aan te laten maken. Oorzaak was, zoals ik had begrepen, een onoverkomelijk geestelijk lijden, naast wellicht lichamelijk.

Tot mijn grote verbazing hoorde ik pas erna, dat RJD, op zijn eigen verzoek zijn levensbeëindiging in dat afgelopen weekeinde had uitgesteld, tot dus vorige week woensdag.

'Borstelen', Robert Jan, 'in al je hoedanigheden, zeker als begenadigd en zeer talentvol kunstenaar!'

HULDE Robert Jan Donker!

dinsdag 14 jun 2016

Frank Stoopman :
Heel jammer dat hij niet meer is.
In mijn beeldhouwerschap heeft hij mij op diverse punten getriggerd. Was een vakman die je niet gauw meer tegen komt.
Ik zal hem missen als collega en wens zijn familie veel sterkte met hun verlies.

maandag 13 jun 2016

Joyce de Bruijn :
Het genoemde bronzen vosje staat al sinds 1993 tussen mijn fotolijstjes. Een cadeau van mijn vader en zijn echtgenote, voor mijn afstuderen! Dat Robbert Jan mag rusten in vrede.

maandag 13 jun 2016

Martijn :
Behoorlijk geschrokken van dit nieuws dat mijn oom Robbert jan is overleden, als kind logeerde ik bij hem en mocht ik achter op de brommer mee naar Jeugdland waar hij beeldhouw workshops gaf aan kinderen die niet op vakantie konden. later als tiener ook in Frankrijk gelogeerd en mee mogen "helpen" beeldhouwen in de steengroeve. Sinds het overlijden van mijn moeder (RJ's zus) is het contact helaas verwaterd

maandag 13 jun 2016

Jan Maneij :
Een waar(dig) In memoriam.

zondag 12 jun 2016

Henny Kieviet :
Ik ben geschokt. Wist dat hij ziek was. maar hoorde van zijn overlijden gisteren van een vriendin. Hij heeft mij veel geleerd. Was een meester in alles met beeldhouwen en prachtige sculpturen maken. was altijd verbaasd over wat hij kon. Ik ging naar mijn moeder en nam dan een straatje om en stond dan te kijken in zijn winkel op de Goudserijweg. Nooit geweten dat ik les van hem kreeg op de lage oost zeedijk. Ik zal hem missen. Super mens!
Henny Kieviet

zondag 12 jun 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties