Een feest van fictie en werkelijkheid

5318-een-feest-van-fictie-en-werkelijkheid (Door Ronald Glasbergen)
Officiële openingsfilm van het IFFR 2015 ‘WarBook’ (2014) van de Britse regisseur Tom Harper. Met de vertoning van de film op woensdagavond 21 januari ging het festival van start. Op de Rode Loper stonden voorafgaand aan de film talloze prominenten de pers te woord.

Van oud burgemeester Peper tot de Japanse superster en filmacteur Shibutani Subaru en van Don Diego Poeder tot de inmiddels onverslaanbaar populaire burgemeester Ahmed Aboutaleb. De laatste kreeg even later in de grote zaal van De Doelen een staande ovatie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb kreeg in de grote zaal van De Doelen een staande ovatie. Foto’s Ronald GlasbergenRealiteit
‘WarBook’ maakt deel uit van het programmadeel ‘Here and Now’ waarin films vertoond worden die raken aan de complexe realiteiten van deze tijd.
De film gaat over een simulatiespel van Britse hoge ambtenaren. Het scenario: Een atoombom ontploft in Mumbai, met honderdduizenden doden als gevolg waardoor de spanning snel het kookpunt bereikt. De film wordt vertelt als kammerspiel, die zich uitstrekt over drie dagen.
De regisseur spreekt zijn bewondering uit voor illustere voorbeelden zoals ‘12 Angry Men’ (1957) van Sidney Lumet en Stanley Kubrick’s ‘Path of Glory’ (1957), wat inderdaad geniale films zijn.

Filmmaakster Maria Visser, dochter van de bekende Rotterdamse filmmaker Bob Visser, heeft duidelijk plezier in het vooruitzicht van een spannende openingsfilm.

Verschil
Het grote verschil met die films en ‘WarBook’ is dat de verhalen van beide genoemde films na een spannende ontwikkeling tot een duidelijk dramatisch einde komen. ‘Closure’ met een Angelsaksische term. Jammer genoeg is in ‘WarBook’ geen duidelijke keuze gemaakt voor een samenhangend verhaal met duidelijke ontknoping.
De persoonlijke eigenaardigheden van de personages aan tafel en het verhaal van de zich ontwikkelende wereldcrisis tellen niet op. Het wordt niet meer dan een verzameling op zich hier en daar knap geacteerde en soms boeiende maar soms ook artificiële anekdotes.

Yootha Wong-Loi-Sing bekend uit onder meer ‘Hoe Duur was de Suiker’ (Jean van de Velde Film 2013, tv-serie 2014).Training
Dat de ambtelijke en politieke staf van Groot Brittannië zichzelf – opnieuw - traint voor een mogelijke Nucleaire Wereldoorlog is in de nabije toekomst niet ondenkbaar en is als gegeven boeiend genoeg. In dit geval doet het ‘arthouse’ open einde de film geen goed evenals de hier en daar slordige mis-en-scene.
Tot zover ‘WarBook’.

Over film zullen op dit festival, de hierboven kort besproken film niet uitgezonderd, de meningen sterk uiteenlopen met, misschien wel niet-anders dan in de niet-filmische wereld, de fictie als held. Dat maakt film en dit festival geweldig voor Rotterdam.

 De film ‘WarBook’ gaat over een simulatiespel van Britse hoge ambtenaren. Foto: International Film Festival Rotterdam


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties