André Korevaar (53) kruipt uit schulp

5258-andr-korevaar-53-kruipt-uit-schulp (Door Jim Postma)
Eigenlijk is het voor het eerst dat ‘laatbloeier’ André Korevaar (1961, Rotterdam) officieel in de Rotterdamse buitenwereld exposeert met een tiental kleurrijke grote acrylschilderijen van 1.50 bij 1.00 meter.
Op zondag 21 december om 15.00 uur wordt zijn tentoonstelling geopend door dichter Arjan Doorgeest in City Art Galerie in de Insulindestraat 248. Martine von Gleich, violiste verzorgt dan een korte muzikale performance.


Beter geworden
Bekend stadskunstenaar Chris Ripken van City Art zegt over zijn collega André Korevaar: ,,Ik ken hem nu al 30 jaar en zijn werk is gedurende die tijd alleen maar beter geworden. Zijn schilderijen zijn tot op heden amper geëxposeerd. André is daarin een beetje publiciteitsschuw, hij heeft nooit veel ruchtbaarheid aan zichzelf gegeven. Met deze tentoonstelling kruipt hij dus uit zijn schulp.’’
Over het werk van André Korevaar vertelt Ripken: ,,Onze galerie is zo’n 40 meter diep en vier meter hoog. Zijn grote schilderijen zullen hierin optimaal uitkomen. In zijn technieken gebruikt hij vele lagen acryl over elkaar en zo laat hij het ene beeld in het andere oproepen. Zijn manier van werken is associatief, abstracties en figuraties lopen in elkaar over.

Naast verf gebruikt hij foto’s, plaatjes, stukken tekst en tekeningen die uiteindelijk een eenheid vormen in zijn schilderij. Intrigerend en altijd tegendraads.’’

Dans en films
Korevaar is als kunstenaar, zoals hij zelf zegt, ‘autodidact’. ,,In het verleden heb ik korte films gemaakt en veel met dans bezig geweest. De laatste 25 jaar schilder en teken ik. Tot nu toe heb ik alleen geëxposeerd in het kunstenaarsinitiatievencircuit, galeries opgezet en gerund door kunstenaars zelf). Onder meer in de Cacaofabriek in Helmond,’’ aldus de Rotterdammer.
Naast Bima Engels en Anuska Oosterhuis is Korevaar de derde gastexposant in City Art Galerie dat gevestigd is in het atelier van Chris Ripken. Hierin staan zo’n honderd van zijn eigen beelden (metaal, aluminium en hout) en andere kunstuitingen. De galerie draait nu zelfstandig meer dan een jaar, zonder overheidssubsidies.

Tijdens de exposities organiseert Ripken met zijn staf van vrijwilligers andere kunstdisciplines zoals muziek, poëzie, filosofie, theater, lezingen en films. De tentoonstellingen zijn op donderdag- en vrijdagmiddag tussen 15.00 en 19.00 uur te bezichtigen en anders op afspraak (tel. 0652 229 884).

(Bij dit bericht zijn enkele foto’s van werken van André Korevaar afgedrukt).


Hélène de Jong :
Ben op de opening aanwezig.

woensdag 17 dec 2014

Dik Box :
Ik ben benieuwd naar het werk André Korevaar!ik

woensdag 17 dec 2014

chris ripken :
Lijkt mij een goede expo, dank voor de tip, ik zal er zeker zijn!

dinsdag 16 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties