Kissing Earth van Eliasson op CS-plein

5248-kissing-earth-van-eliasson-op-cs-plein Op 19 november jl. maakte Rotterdam bekend dat een daartoe aangestelde commissie, het ontwerp Kissing Earth van de Deens/IJslandse Olafur Eliasson heeft gekozen als hét kunstwerk dat voor het nieuwe Stationsgebouw van Rotterdam komt. Najaar 2015 zal het werk, dat twee kussende wereldbollen verbeeldt, er komen te staan.

Olafur Eliasson werd wereldberoemd met zijn monumentale installatie The Weather Project in Tate Modern in 2003. Hij toont zijn imposante installaties over de hele wereld.

In het ontwerp van Olafur Eliasson 'Kissing Earth' worden de bewegingen van het verkeer en de mensen op het plein geïntegreerd.

Perfecte locatie
Kunstenaar Eliasson zelf zegt over zijn nieuwe werk ‘Kissing Earth’: ,,Ik verheug me erop om een werk te maken voor het Stationsplein. Ik zie het plein als een perfecte locatie om uit te zoeken wat het betekent om een ruimte te delen. In Kissing Earth worden de bewegingen van het verkeer en de mensen op het plein geïntegreerd, zodat er een dynamische ervaring ontstaat van de openbare ruimte. Kissing Earth gaat dan ook over de vraag: Hoe leggen we een verband tussen onze lokale omgeving en globale kwesties?’’

Team CS
Het Nieuwe Centraal Station zelf is een ontwerp van de architectencombinatie Team CS. De commissie die uiteindelijk unaniem koos voor het werk van Eliasson bestond uit: Adriaan Geuze (West 8) die tevens de buitenruimte van Rotterdam Centraal vorm gaf, Jaap Guldemond van het EYE Film Instituut, Els van Odijk directeur van de Rijksacademie, Karel Schampers voormalig directeur van het Frans Hals Museum en voorzitter Cees de Bruin.

Ander werk van Eliasson

Wim :
Het juiste kunstwerk op de juiste plaats en plek.PROFICIAT.
Voorts een wereldstad als Rotterdam waardig.

dinsdag 09 dec 2014

Johannes :
Dat bedoelde Johannes inderdaad Roberto;
La ville détruite - De verwoeste stad dus. Met schaamrood dank voor de correctie :-)

Maar meer schrik ik eigenlijk van de "Many Worlds Theory als ingebracht door Kees Versteeg een theorie welke naar ik meen voortkwam uit de nasleep van de ontwikkeling van het kernwapen. Het zal toch niet zo zijn dat je straks met deze gedachte Rotterdam binnen komt?

dinsdag 09 dec 2014

Kees Versteeg :
Beste Simon, die twee bollen symboliseren de Many-Worlds Theory. Eindelijk kwantumfysica in Rotterdam, en dan ook nog precies op het plein voor CS. Wat een voltreffer.

maandag 08 dec 2014

Roberto Timero :
Ik neem aan dat Johannes het over het monument 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine heeft?

maandag 08 dec 2014

Johannes :
Allang blij dat de barbaren met hun tengels van het Monument "de Verloren Stad" afblijven. Niet dan Manuel?

Voor het overige: twee wereldbollen nou daar sla je als toerist natuurlijk stijl van achterover, je weet niet waar je eerst moet kijken en maakt de bril nog eens schoon. Eén had voor mij ook gemogen maar dan was er waarschijnlijk geld overgebleven en bovendien was de truc met één wereld al eerder gedaan.

Weer een verloren kans om de bezoeker vanaf een gemoderniseerd Kruisplein zonder verstoring de oude Mauritsweg/Westersingel te tonen.
Dan toch maar de oude scheepsbrug terug.

maandag 08 dec 2014

Simon Warmerdam :
Een wereldbol om een verbinding te maken tussen een lokaal verkeersknooppunt en de wereld is niet gek, maar wel een beetje een open deur.
Wat het intrigerend maakt is dat er 2 bollen zijn te zien.
Wat is het verhaal achter 2 wereldbollen?
NB Het lukt ons al niet om 1 wereldbol in de hand te houden.

maandag 08 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties