KUNST & CULTUUR

De Haas m'n eerste Rotterdammer (4)

5355-de-haas-m-n-eerste-rotterdammer-4
(Door Manuel Kneepkens)
De dichter Bertus Aafjes woonde toen in de grote toren van kasteel Hoensbroek. Ik kwam daar als scholier graag over de vloer. De dichter had namelijk adembenemend mooie dochters. Van Bertus Aafjes nota bene de eerste dichter in mijn leven herinner ik me eigenlijk enkel dat hij steen en been placht te klagen over de koude van zijn woonverblijf. Overigens terecht. De toren was ‘s winters niet warm te stoken.

Pijnlijk
Aad de Haas ontving ons hartelijk en schonk koffie uit, naar ik mij herinner, een met een naakte vrouw beschilderde kan. Als we al niet wisten dat we bij een échte kunstenaar over de vloer waren dan wisten we het nu! We legden het doel van ons bezoek uit.
Hierop viel een stilte. Een pijnlijk lange stilte.
Eindelijk deed Aad de Haas zijn mond open.
,,Jongens,’’ zei hij, ,,wie is hier eigenlijk de kunstenaar?’’
Vreemde vraag...
,,Eh, u meneer de Haas. U bent hier de kunstenaar!’’
,,Precies. Ik ben hier de kunstenaar. En jongens, een kunstenaar... een échte kunstenaar die laat zich niéts voorschrijven. Zo werkt dat niet. Kom over veertien dagen maar terug en dan zal ík jullie vertellen wat daar in dat trappenhuis door mij op de muur geschilderd gaat worden.”
Zo gezegd, zo gedaan.
Veertien dagen later waren Pé en ik dus opnieuw op audiëntie op Strijthagen en weer werd ons koffie geschonken uit de Naakte Dame.

‘Niet dan?’
,,Jongens, ik heb de bouwtekening van dat trappenhuis eens goed bekeken. En ik kwam daarbij op het volgende idee. Bij een gymnasium past natuurlijk het best iets uit de klassieke mythologie, niet dan? En opeens had ik het! Icarus! De Val van Icarus! Nou, wat denken jullie daarvan?”
Ik zag Pé ogen als theeschoteltjes krijgen en dat was dus niet zoals later van de drugs maar uiteraard van verbijstering. En ik begreep dat hij op het punt stond te zeggen, ,,Meneer de Haas, Icarus? Maar dat idee hebben wij toch zelf hier twee weken geleden...”
Ik schopte hem onder tafel keihard tegen z’n schenen en sprak - en op dat moment is in mij de politicus geboren vast en zeker - ,,Meneer de Haas, de Val van Icarus! Dat we daar zelf niet opgekomen zijn! Icarus! Dat gaan we doen!”

En zo komt het dat tot de dag van vandaag een fraaie Icarus valt langs de trappen van de gymnasiumafdeling van het Bernardinuscollege te Heerlen... én... dat ondergetekende in de politiek is gegaan. En dat nog wel in Aad de Haas’ geboortestad Rotterdam.

Hoe diep kan een dichter vallen?


*) De naam van Aad de Haas is vooral verbonden met het conflict over zijn Kruiswegstaties in de Sint Cunibertuskerk in het Limburgse Wahlwiller. Tegen deze kruiswegstaties, in 1947 voltooid, ontstond grote weerstand van reactionair katholieke zijde (het toenmalige weekblad De Linie). Als gevolg hiervan werden ze op last van het bisdom Roermond verwijderd.
In 1996(!) werd van de zijde van de Rooms Katholieke Kerk excuses aangeboden en werd Aad de Haas postuum gerehabiliteerd.

**) De titel van het boek: In het Rijk van de Demonen, het Bombardement en de Normen, 1993, Ad Donker, Rotterdam.
Film zit de familie Boonekamp blijkbaar in de genen. Doreen Boonekamp de huidige beheerder van het Filmfonds is een kleindochter.

***) Marc Fonville beleidsadviseur bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur is zijn zoon.

Lees verder

‘Oor afgesneden' bij opening expo

5354-oor-afgesneden-bij-opening-expo
(Door Jim Postma)
Tijdens de recente expositie-opening van kunstschilder Tejo Vlaanderen en operazanger Albert de Bruin in café Centraal[...]

Heel rijk Boijmans en Art Rotterdam

5353-heel-rijk-boijmans-en-art-rotterdam
(Door Ronald Glasbergen)
4 tot en met 8 februari is de kunsthandel en daarmee de kunst nadrukkelijk aanwezig in Rotterdam. In de Van Nelle fabri[...]

Expo schilderijen Hansje de Reuver

5350-expo-schilderijen-hansje-de-reuver
Openingsrede uitgesproken door Manuel Kneepkens Beste Hansje, toen we laatst je schilderijen bekeken, kwam natuurl[...]

De stad staat weer bol van cultuur

5344-de-stad-staat-weer-bol-van-cultuur
(Door Jim Postma)
De stad staat van woensdag 4 tot en met zondag 8 februari, weer bol van de cultuurevenementen. Waarvan de grootste de j[...]

De Haas m'n eerste Rotterdammer (3)

5343-de-haas-m-n-eerste-rotterdammer-3
(Door Manuel Kneepkens)

Harrie Geelen succesvol vervangen konden Pé en ik echter niet. Het jaar na ons aantreden duikelde Binden & Bouwen i[...]

Schaken als metafoor voor alles

5341-schaken-als-metafoor-voor-alles
(Door Ronald Glasbergen)
International Film Festival Rotterdam ‘The Dark Horse’ De Maori Genesis (Cliff Curtis) in de film ‘The Dar[...]

Vente: Zelf?moord in Feyenoordshirt

5340-vente-zelf-moord-in-feyenoordshirt
(Door Zettie Leeuwenburgh)
Een doodenkele keer lijken fantasie en werkelijkheid als Feyenoord-kameraden hand in hand samen te gaan. Onvoorspelbaar[...]

IFFRotterdam: ‘Loin des Hommes’

5339-iffrotterdam-loin-des-hommes
(Door Ronald Glasbergen)
Deze film raakt meer dan één gevoeligheid Twee steracteurs, overtuigende oorlog-scenes met briljant geluid, verh[...]

IFFR: ‘Court’, dood van een rioolwer

5332-iffr-court-dood-van-een-rioolwerker
(Door Ronald Glasbergen)
Protestzanger Narayan (Vira Sathidar) komt door de dood van een rioolwerker in de molens van de Indiase rechtsspraak te[...]

De Haas m'n eerste Rotterdammer (2)

5330-de-haas-m-n-eerste-rotterdammer-2
(Door Manuel Kneepkens)
’s Zomers ging ik op de fiets naar school. Aan mijn wiel plakte dan als een soort tweede Joop Zoetemelk vaak …Thijs [...]

Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties