KUNST & CULTUUR

‘Vrouwelijkheid is een kracht!’

7153-vrouwelijkheid-is-een-kracht

Jeugdtheater Hofplein maakt opnieuw spraakmakende voorstelling: LILITH

Afgelopen zaterdag is de voorstelling Lilith in première gegaan. Zien? Absoluut!

De voorstelling zoemt in op alle flauwekul waar vrouwen vandaag de dag mee te maken hebben. En valt op door de empowerment die vooral de jonge meiden op het podium fundamenteel voelbaar maken. Met een energiek spektakel vol muziek, licht en spel weten ze de positie en rol van de vrouw in de maatschappij duidelijk te maken. Internationaal theatermaker Gregory Caers zorgt met Lilith voor een nieuwe spraakmakende voorstelling in het Hofpleintheater.

Positie en rol van de vrouw
Nog steeds -en misschien zelfs meer dan ooit- staat de positie, de rol, de waardigheid en het recht van de vrouw wereldwijd ter discussie. In bepaalde landen moeten meisjes en vrouwen nog steeds vechten om te stemmen, naar school te gaan of auto te rijden. In Lilith verzamelt Hofplein meisjes en vrouwen van alle leeftijden en achtergronden. Niet als politiek statement, niet als slachtoffer maar gewoonweg als krachtig en energiek wezen.

Kracht van de jongeren
Het persoonlijke verhaal van alle speelsters geeft deze voorstelling vorm. Gregory Caers -“Hetgeen wat je ziet in Lilith komt grotendeels uit de jongeren zelf. Ik heb dat gepolijst, maar het is hún materiaal.” Hofplein bewijst dat ze als jeugdtheater prima in staat is een maatschappelijk thema als deze op te pakken. Mooi detail is dat de cast van Jeugdtheater Hofplein voor deze productie speciaal is uitgebreid met een aantal volwassen dames, waaronder Annette Lecomte, oud-directeur onderwijs Hofplein Rotterdam.

Gregory Caers: meester in actuele thema’s
Na het succes van De loop der dingen (met optredens o.a. op Lowlands en in Luxortheater) raakt Caers in Lilith kwesties aan als respect en gelijkwaardigheid. Samen met coregisseur Zoscha Van Erkel en Jeugdtheater Hofplein zorgt hij voor deze high-energy-performance. Kenmerkend voor Caers’ manier van werken is de fysieke beweging van de massa. Zijn voorstellingen kennen geen hoofdpersonen en de interpretaties van de verhaallijn is voor iedere toeschouwer anders.

Rotterdamse Great Girls
“Vrouwelijkheid is een kracht en wordt vaak als belemmering gezien. Dat is zo jammer. Ik hoop met deze voorstelling juist het tegenovergestelde te laten zien!”- Caroline Pietermaat, Hofplein Rotterdam. Onder de première-bezoekers waren een flink aantal Rotterdamse vrouwen die tevens inspiratie zijn geweest voor de makers van Lilith. Denk aan ‘Great Girls’ als Jacqueline Prins (Directeur emancipatie OCW), Ina Sjerps (algemeen directeur van Gemeente Rotterdam) en Mariette Hamer (Voorzitter SER) met dochter Iris (19 jaar) “Iedere vrouw zou deze voorstelling moeten zien, al is het alleen maar als herkenning en ondersteuning van je hele vrouw-zijn!”

Ook voor mannen! - Derek Otte, stadsdichter Rotterdam
“Ik liep al langer met het idee een gedicht als ode aan de vrouw te schrijven. Ben heel trots dat ik door deze voorstelling mijn dichterlijke kunsten nu eindelijk voor de vrouw kan inzetten. Anno 2018 is gelijkwaardigheid nog steeds niet de dagelijkse realiteit. Iedereen moet deze voorstelling zien!’

Goed om te weten
DataLilith is t/m 29 april te zien (op vrij, zat, zon)
Tijdendiversen, zie hofpleintheater.nl
LocatieHofpleintheater, Benthemplein 13, 3032 CC Rotterdam
Leeftijd12-99 jaar
Ticketshofpleintheater.nl


Lees verder

Woordnacht 13 en 14 april 2018

Adriaan van Dis opent de derde editie van literatuurfestival Woordnacht. Hij houdt dit jaar de Anna Blamanlezing, me[...]

Roze Rieneke of de Charloisser Barbie

7137-roze-rieneke-of-de-charloisser-barbie
( Door Jana Beranová ) Al jarenlang was deze dichteres in roze, Rieneke Grobben Minderman, niet weg te denken u[...]

Agenda Verhalenhuis Belvédère

Voor de volledige agenda: Klik hier . [...]

Lichtroute kunst bij nacht

Ontdek Rotterdam bij nacht Nieuwe plattegrond 'Lichtroute Rotterdam' met 44 items over kunst, architectuur en po[...]

Drents Museum verwerft topstuk van Jozef

Het Drents Museum heeft een topstuk van de Nederlandse kunstschilder Jozef Israëls verworven. Het schilderij kon da[...]

American Honey (2016)

7113-american-honey-2016
(Door Ronald Glasbergen)
Alle vier de speelfilms van Arnold zijn aanraders maar haar laatste, ‘American Honey’, is behalve de film met [...]

Gordijnen dicht of ramen open

7112-gordijnen-dicht-of-ramen-open
Op vrijdag 6 april (20:15 uur) laat theatergroep Troubamour je met andere ogen naar openbare ruimtes kijken tijden[...]

Voorjaarssalon in Pulchri Studio

Voorjaarssalon uitreiking Jacob Hartog Prijs 2018 De Voorjaarssalon met werk van leden van Pulchri Studio wo[...]

Jonge talentvolle ontwerpers exposeren

7088-jonge-talentvolle-ontwerpers-exposeren
Groep opkomende Rotterdamse vormgevers organiseert interdisciplinair kunstproject 7-Eleven. Het evenement 7-[...]

Fluisterende bladeren

Zaterdag 17 maart presentatie van de cd Whispering leaves in Fenix Music Factory, Veerlaan 21 (tegenover Hotel New Y[...]

Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties