KUNST & CULTUUR

Moord op Erasmus

6322-moord-op-erasmus

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Een simpel klusje, een ordinaire straatroof, met de dood als gevolg, en een opbrengst van hooguit 15 euro: dat kon de jongste speurder, Fred Groen van de ´Coolsingel´ wel even overnemen van een overwerkte collega, een Feyenoord-fan, vond de knijtenbijter Do.c.k. - nadrukkelijk met C.K. - van het hoofdbureau van de politie in Rotterdam, het Haagse Veer.

Fred Groen, verbouwereerd dat z´n chef voor het eerst wel menselijk leek, kon niet anders dan ´ja´ zeggen. Razendsnel leest hij het dossier door: het slachtoffer is Fred van Male (52), een nette, rustige bewoner van de Erasmussingel in Schiebroek, al 25 jaar medewerker van de bank Credit Hollandais op de Blaak.

Getrouwd met Klaziena (48), geen kinderen, geen ouders meer. Wel een jongere, werkloze broer, Bas van Male (45), die aan het Zwaanshals in Rotterdam Crooswijk woont. Onderaan leest hij een notitie van z´n zieke collega: ´afspraak maken met Chris Sinke, chef van Van Male bij de bank´.

Net als hij denkt: nou vooruit dan maar, blaft de hoofdcommissaris als vanouds: ,,Schiet eens op en als je naar die bank gaat, praat dan vooral niet over geld.´´ Verbijsterd over de omslag van Dock´s gedrag denkt Fred Groen: ,,Merkwaardige opdracht niet over geld praten, dat toch verdwenen is, zelfs al was het maar weinig. Zou het wel een gewone straatroof zijn geweest? Wie wisten er dat Van Male ´s avonds laat zijn keeshondje uit laat?´´

Onderweg naar de weduwe belt hij snel met de patholoog-anatoom van wie hij hoort, dat Van Male een zware optater op zijn hoofd heeft gekregen, hetgeen de oorzaak van de dood is. Anders had hij wel 100 jaar kunnen worden.

Bij de diep bedroefde weduwe Klaziena, die er klein en breekbaar uitziet, treft hij ook de kwaaie en vloekende broer Bas aan. Die vertelt hem dat zijn broer een saaie tv-kijker was, die er alleen op de maandagavonden met zijn vriend Rein Scholtens tussen uitbrak om naar de Schaakclub Erasmus aan de Meidoornsingel te gaan. Hij speelde zo goed, dat men hem daar ´Fred Meesterzet´ noemde.

De inmiddels dorstig geworden Groen wipt voor een colaatje binnen bij de Gouden Snor, en ontmoet daar zowaar Van Male´s chef Gerard Kuppen, die merkwaardig genoeg al van top tot teen in het zwart gekleed gaat, terwijl er nog niets over de moord bekend is gemaakt.

Dan besluit de speurder, ondanks het verbod van Dock - ,,denk er om dat je deze keer dat drommelse rioolpersvriendje van je er buiten laat´´ - toch zijn vriend, de sportjournalist Bert Bindels in te schakelen. Van hem hoort Groen wat later dat de secretaris van de schaakclub Erasmus, Cees Pijl, noch Van Male, noch diens schaakvriend Rein Scholtens kent.

Geen van tweeën zijn zij ooit lid van de schaakclub geweest. En passant hoort Groen ook, dat broer Bas van Male een strafblad heeft. De uitsmijter blijkt ooit bij Extase een klant een gebroken kaak te hebben geschopt. De bank geeft niet thuis, zowel Sinke als Rein Scholtens weigeren met de speurder praten.

Pas na het dreigement hen allebei met een officiële oproep door geüniformeerde politie te laten halen, mag Groen de andere dag even komen praten.

In het Oude Noorden hoort de jongste speurder van het Haagse Veer, dat Bas de ´Kleerkast´ wordt genoemd en bij iedereen zo bekend staat. ,,Hij zou binnenkort gaan trouwen,´´ vertelt een oudere dame. Alsof dat niet genoeg is, heeft Bert Bindels ook ontdekt, dat de weduwe haar echtgenoot strak onder de duim hield.

Toch heeft Fred van Male jarenlang kans gezien zijn vrouw te beduvelen op de maandagavonden. Zij blijkt bovendien plotseling een heel rijke weduwe te zijn geworden, dankzij een hoge levensverzekering (?).

In de loop van week hoort Fred Groen nog veel meer merkwaardige geruchten: Rein Scholtens komt niet opdagen tijdens het gesprek op de bank, hij zou ziek zijn gemeld door zijn vrouw. Maar volgens Sinke is hij niet getrouwd.

Bij ´Herma´s House´ wordt Groen uitgenodigd in de Business Unit van de bank voor een wedstrijd van Feyenoord. Hij hoopt dat Bert Bindels mee mag als beloning voor zijn hand- en spandiensten, maar die wordt geweigerd door directeur Van Klaveren.

Groen beseft dat hij fluwelen handschoenen en een ´slim geslepen´ tong moet gebruiken in de Business Unit. Na het weekeind geeft buurvrouw Nancy van Rein Scholtens toe gejokt te hebben. Rein Scholtens is niet ziek, maar hij heeft de benen genomen. Nancy heeft een sleutel van zijn huis.

Binnen lijkt het erop of de Hells Angels daar een wild feest hebben gehouden. Alles is over hoop gehaald en doorzocht.

Op het matje geroepen bij Knijtenbijter Dock krijgt Groen de opdracht dat hij ´s avonds naar een aflevering van ´Opsporing verzocht´ moet kijken. Thuis nestelt Groen zich met een lekkere fles wijn op de bank, maar na afloop van het tv-programma zit hij met een bijna lege fles op het randje van de bank op zijn nagels te bijten.

,,Allemachtig,’’ zucht de Speurder, ,,het draait allemaal om een klein sleuteltje. Wie zei er ook alweer dat dit een simpel op te lossen klusje zou worden...?´´

Tja, beste lezer, dat was de Knijtenbijter Do.c.k. Om verder geen enkele clou te verraden, houdt hier de korte samenvatting op. Deze nieuwe thriller van de inmiddels bekende Rotterdamse schrijver Rob Vente zit zo ongelooflijk knap in elkaar, dat het een prachtig kerstgeschenk zou kunnen zijn.

Spannend van het begin tot en met het eind. Wij willen alleen nog één ding kwijt: verziek het niet voor uzelf door stiekem achterin te gaan spieken. Dat zou u slechts een zware kater bezorgen, iets waar niemand dol op is!

Het boek van Uitgeverij Coolegem Media is voor €14,95 te koop in boekwinkels en op sites.

Foto hierboven: Rob Vente is Rotterdammer pur sang en supporter van Feyenoord. Zijn vader was ooit een beroemd voetballer van de club.

Lees verder

'Clash': Egyptische samenleving in een c

6296-clash-egyptische-samenleving-in-een-compressietank
(Door Ronald Glasbergen)
Tijdens de opnamen van de massascenes van 'Clash' van Mohamed Diad ontstond er enorme chaos rond de locatie. Voorbij[...]

Op reis door het leven van anderen

6287-op-reis-door-het-leven-van-anderen
(Ronald Glasbergen) De elfde film van de Koreaanse filmmaker Kim Ki Duk heet ‘Bin-jip’, wat zoveel betekent al[...]

Bomvolle opening expo over Koninginneke

6274-bomvolle-opening-expo-over-koninginnekerk
(Door Rinus Vuik) De expositie ‘De mooiste herinneringen aan de Koninginnekerk’, afgelopen zaterdag geopend,[...]

Twee tentoonstellingen over de Koninginn

6267-twee-tentoonstellingen-over-de-koninginnekerk
'De mooiste herinneringen aan de Koninginnekerk.' Een tijdschrift en twee tentoonstellingen over de Koninginnekerk Hi[...]

‘Woordnacht komt terug’

6266-woordnacht-komt-terug
(Door Hans Sibarani)
De tweede editie van Woordnacht is een groot succes gebleken: met drukbezochte voorstellingen, interviews, debatten en [...]

Uitverkoop van Zeefdrukken

6264-uitverkoop-van-zeefdrukken
Instituut voor hedendaagse Straatkunst. Karel Doormanstraat 335, Rotterdam presenteert i.s.m. Conservatie Kantoor [...]

Kunstroute Kralingen brengt Rotterdam in

6260-kunstroute-kralingen-brengt-rotterdam-in-beweging
(Door Zettie Leeuwenburgh) Rotterdam - Vrolijk kwebbelend ontvangen bewoners van het Hofje van Gerrit de Koker [...]

'KINO': verse transplantatie voor oud fi

6258-kino-verse-transplantatie-voor-oud-filmhart-rotterdam
(Door Ronald Glasbergen)
Het zal filmliefhebbers in Rotterdam niet ontgaan zijn: Rotterdam heeft er een nieuwe bioscoop bij. Aan de Gouvernestr[...]

Verkoop zeefdrukken van Gruijthuijsen su

6254-verkoop-zeefdrukken-van-gruijthuijsen-succesvol

(Door Jim Postma) Foto links: Bekend Rotterdams beeldend kunstenaar Cor Kraat (links) in vrolijk onderonsje[...]

‘24 City’: de werkelijkheid als fict

6252-24-city-de-werkelijkheid-als-fictie
(Door Ronald Glasbergen)
De film ‘24 city’ van Jia Zhangke uit 2008 is een surreëel sprookje over de immense veranderingen die China en zi[...]

Social media

KOPSTOOT

Fataal


Vertaal:

‘Femme fatale’


(Het liefst naar

eigen ervaringen).


JP

  • Nieuw

  • Reacties