KUNST & CULTUUR

'Opa Joop' vd Bos 90 jaar!

6995-opa-joop-vd-bos-90-jaar

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Al jaren woont hij wat weggekropen in een korte straat, met zijn steun en toeverlaat Jenny Toet, in zijn geliefde ´Kralingen-sur-Mer´: de oudste dichter Joop van den Bos van de Rotterdamse wijk Kralingen-Crooswijk, die onlangs 90 jaar werd. Dat werd gevierd tijdens een drukbezochte veiling, onder leiding van veilingmeeester Kees Vrijdag, van kunstwerken in Eetcafé Vicini aan de Kortekade in Kralingen op de spitsing van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Maar liefst 18 kunstenaars hadden hiervoor elk een fraai kunstwerk afgestaan om extra kleur te geven aan het verjaardagsfeest en hun eigen netwerk en goede doel, de Stichting Kunstroute Kralingen.

´Opa Joop´, zoals hij in de wandelgangen ook wel wordt genoemd, werd geboren op januari 1928 aan het Hang in het hart van Rotterdam, waar hij het bombardement op de stad overleefde, en met zijn vrienden rond de Laurenskerk speelde. Na de oorlog ging hij eerst de wilde vaart op, maar veroverde later een baantje als leerling-kok bij het bekende restaurant van Old Dutch. In die tijd is Joop van den Bos ook gaan boksen, waaraan hij de bijnaam ´Wilde Bison´ dankte. Hij was echter ook gek op kanoën en zeilen op de Kralingse Plas. Hij mocht zelfs graag een baantje trekken in een kano op de rivier de Ourthe in Belgie, waar het ook behoorlijk wild kon toegaan.

Foto hierboven: Eigen werk van 'Willem van Hest'

Tijdens het verjaardagsfeest vertelde de Kralingse kunstschilder, en organisator van deze feestelijke Kunstroute Kralingen, Willem van Hest, dat ´Opa Joop´ in die tijd ook filosofie heeft gestudeerd bij Jan Börger aan de Lisstraat in Rotterdam-Noord. Vitaal en met luide stem droeg Joop van den Bos vervolgens enkele gedichten uit één van zijn achttien bundels met eigen werk voor.

Menig Rotterdammer zal ´Opa Joop´, wellicht onbewust, kennen. Hij is de man, die al jarenlang tijdens de herdenking op 14 mei zijn gedichten voorleest bij het Mariniersmonument aan het Oostplein. Mede als gevolg hiervan werd Joop van den Bos tien jaar geleden op zijn 80ste verjaardag onderscheiden met de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam. Ook brachten enkele vrienden op initiatief van voormalig radioreporter Wim de Boek van Stad Rotterdam een DVD, met gedichtenbundel uit, waarop andere bekende Rotterdamse dichters zijn te horen, die uit Joop´s werk voordragen.

Een beetje jammer was het wel, dat veel bezoekers van de veiling waren vergeten de gevulde knip van huis mee te nemen. Op een aantal mooie kunstwerken werd niet geboden, ondanks de grote inzet van veilingmeester Kees Vrijdag. Het 90ste verjaardagsfeest voor ´Opa Joop´ heeft echter niets aan glans verloren en kon niet meer stuk!

Foto hieronder: 'Opa Joop' leest voor uit eigen werk

De foto's bij dit artikel zijn van Marita Beukers

Lees verder

Boekpresentatie De Danser van Katendrech

6993-boekpresentatie-de-danser-van-katendrecht-in-boekhandel-snoek
De presentatie is op zaterdag 24 februari 2018 ,aanvang 16.00 uur Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan[...]

Post IFFR: boeiend drietal films met pol

6992-post-iffr-boeiend-drietal-films-met-politieke-lading
(Door Ronald Glasbergen)
Het IFFR 2018 mag als festival afgelopen zijn, de hieronder besproken festivalfilms zijn geen mosterd na de maaltijd.[...]

In memoriam Menno Wigman

Dag mooiste dichter van het land het leven deugt van geen kant glipt met een list door je vingers grist wat je l[...]

IFFR 2018 Unleashed

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2018 heeft zijn eigen streamingplatform ‘ iffrunleashed.com ’ geope[...]

IFFR: ‘Sleutelaar is hier’

6983-iffr-sleutelaar-is-hier
(Door Ronald Glasbergen)
Een paar jaar geleden vestigde dichter-journalist Hans Sleutelaar zich na vijftig jaar opnieuw in Rotterdam. Hij had[...]

Vers bloed in de Kunstwereld

Young Blood Vers bloed in de kunstwereld: Young Blood Gallery presenteert zich op Art Rotterdam [...]

Genomineerden Herman Divendal Award 2018

6980-genomineerden-herman-divendal-award-2018-bekend
Ted van Leeuwen, Jan Meijer en Nafiss Nia genomineerd voor de Herman Divendal Award 2018 Ted van Leeuwen, Jan [...]

Sensory Spaces 13 - Anne Hardy

6973-sensory-spaces-13-anne-hardy
Van 10 februari tot en met 27 mei 2018 in Museum Boijmans Van Beuningen: De Britse kunstenaar Anne Hardy presente[...]

Rotterdam centraal op IFFR

6972-rotterdam-centraal-op-iffr
(Door Herman Spinhof)
Vandaag staat in theater LantarenVenster de stad Rotterdam in de schijnwerpers van het Internationaal Film Festival [...]

Kunst-Veiling en Nieuwjaarsborrel

6970-kunst-veiling-en-nieuwjaarsborrel
Datum/Tijd: 28/01/2018 van 14:30 - 18:00 UITNODIGING NIEUWJAARSBORREL op ZONDAG 28 JANUARI Het bestuur van S[...]