Het Beijing effect

China oefent via haar machtige economie druk uit op bedrijven maar ook op cultuurproducenten om in Chinees gareel te lopen. Voor Hollywood producenten die hun films aan de steeds grotere en lucratieve Chinese markt van bioscopen willen slijten is het intussen welhaast routine om filmscenario's vooraf te ontdoen van alles wat de overgevoelige Chinese censors zou kwetsen.

De Chinese Global Times eiste onlangs dat bedrijven werknemers ontslaan die in Hong Kong protesteerden. Vier grote accountantsbedrijven -the Big Four- gaven in Hong Kong pas een verklaring uit dat ze niets zouden doen wat de soevereiniteit van China zou kunnen bedreigen. De invloedrijke gematigd kritische Australische blogger Yang Hengjun werd in augustus bij een tussenlanding in China vastgezet door de autoriteiten, op beschuldiging van spionage.

De Chinese partijideologie stelt dat 'volksdemocratie' een eerlijker politiek systeem is dan de liberale democratieën in het westen waar geld de dienst uitmaakt. Intussen is in China de macht wel heel erg geconcentreerd aan de top. Wie daar aan zo'n top wil blijven, moet zorgen dat hij zijn gelijk bewijst en steeds machtiger wordt. Dat lijkt wel te lukken. De vraag is nu waar die Chinese machtsdrift ophoudt.

(door Ronald Glasbergen)

Jeroen Waardenburg :
Overigens toont de foto de stad Shanghai maar weet die "kopstoter" veel :-) CITAAT.

Inderdaad dat hadden wij ook gezien,maar ja men moet de zogenaamde kopstoot dan ook niet serieus nemen.

woensdag 04 sep 2019

Jan Tak :
Zelf vind ik de "Beijing'eend smakelijker zeker als de huid goed van het vlees is geblazen en lekker knapperig is.
En dan de volgende dag naar de fokker om te zien hoe de Chinezen met deze leuke dieren omgaan, dan komt alles in je maag gelijk weer boven en dan geniet je voor de tweede keer.
Chinezen hebben sowieso niets met vogels, dat stamt nog uit de tijd van de grote leider Mao Zedong die miljarden vogels liet vergiftigen omdat ze het graan van de bevolking opaten. Nog steeds zijn er weinig vogels.

Overigens toont de foto de stad Shanghai maar weet die "kopstoter" veel :-)

woensdag 04 sep 2019

Jeroen Waardenburg :
Ach je kan er goed Peking eend eten,wel belangrijk als je daar bent.

woensdag 04 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 04 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties