Pleasurescapes

(van de Redactie)

Het Historische Genootschap Roterodamum heeft een Europese subsidie gekregen voor een onderzoek naar de amusementswereld in Rotterdam. Het vormt onderdeel van een internationaal project dat deze maand van start gaat: Pleasurescapes. Grote havensteden fungeerden als transnationale knooppunten van integratie in de 19de en 20ste eeuw.

Meer over dit interessante project staat te lezen op de website van het Historische Genootschap Roterodamum, in de online uitgave van Kroniek, het blad van de vereniging.

https://www.roterodamum.nl/wp-content/uploads/2019/06/Kroniek_22.pdf

De Weintraub syncopators, een Berlijnse band die tijdens het interbellum beroemd was in Rotterdam, verliet in 1935 Duitsland vanwege de nazi’s. Syncopation staat voor verrassende accenten in ritmes. Bij hun afscheid uit Duitsland speelden ze ‘Auf Wiedersehen.’ De in 1897 in Breslau geboren bandleider Stefan Weintraub overleed in 1981 in Sidney.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties