De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)

De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’

Jan Tak :
"een lek in het geloof" mooi gevonden :-)

Die gezusters Elisabeth en Maria van Dam stierven van de poen naast deze kerk ook de kerk in de Oranjeboomstraat, het van Dam Ziekenhuis aan de Westersingel en bejaardenwoninkjes aan de van Goghlaan in Hillegersberg, die laatsten staan er nog.
Ik heb weleens gezocht maar nooit gevonden waar het mee verdiend was, wellicht hadden ze veel goed te maken?

vrijdag 19 apr 2019

Arie Torcque :
Tja, een kerk die niet vol loopt is maar beter te slopen.
Sinds de jaren 70 lopen de kerken door misschien een lek in het geloof leeg, zelf heb ik in Aalst (gld) een Gerf. kerk tot woonhuis verbouwd en er met plezier gewoond, ook al waren de bezoekers zoals Mathilde Willink, Wil van Selst en vele anderen een reden voor de dorps bewoners even een keer extra over de dijk te kuieren om een glimp op te vangen van de bezoekers.
De kerk had als kerk nog nooit zoveel belangstellenden over de dijk zien komen.

donderdag 18 apr 2019

Mark Sakloo. :
Het zou nu niet meer gebeuren en het zou nu een rijksmonument zijn.
Kees Versteeg heeft gelijk;links betekend barbarij in alle opzichten.
Maar de Nederlands Hervormde Kerk/PKN heeft ook schuld en misschien wel de grootste schuld,die hebben het laten gebeuren.

Anna Paulowna zei het toendertijd, de Hervormde Kerk is een instituut koud kil stijlloos zonder enige schoonheid en luister.Dus dat ze een van hun prachtige kerken in Rotterdam opruimen is dan niet zo verbazend;en links hielp een handje mee.En inderdaad een politieke linkse misdaad.

woensdag 17 apr 2019

Jan Tak :
Schiet je niet een beetje door Kees? Afgezien van het feit dat ook ik deze kerk absoluut één van de mooiste kerken van Rotterdam vond - en dat zegt al heel wat want ik ben absoluut geen kerkgangen- lieten de volgelingen het op zeker moment afweten. De keus is dan laten staan voor het mooi en gezamenlijk de, niet geringe, lasten dragen of zoals beschreven op deze plaats een mooi verzorgingstehuis voor de Crooswijkse arbeiders te bouwen.

Ik vind dit laatste toch ook zinvol en daarbij komt dat ik uit eigen ervaring weet hoe betrokken het echtpaar Thomassen met de arbeiders was. Hoewel geen PvdA'er had ik het echtpaar hoog zitten, ze leefden op een klein flatje mijn woning was toen al groter en luxer
Bovendien voorziet Hoppesteyn zeker in een behoefte voor de Crooswijkers. Ach we moeten verder omkijken heeft weinig zin.


woensdag 17 apr 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties