De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)

De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’

Jan Tak :
"een lek in het geloof" mooi gevonden :-)

Die gezusters Elisabeth en Maria van Dam stierven van de poen naast deze kerk ook de kerk in de Oranjeboomstraat, het van Dam Ziekenhuis aan de Westersingel en bejaardenwoninkjes aan de van Goghlaan in Hillegersberg, die laatsten staan er nog.
Ik heb weleens gezocht maar nooit gevonden waar het mee verdiend was, wellicht hadden ze veel goed te maken?

vrijdag 19 apr 2019

Arie Torcque :
Tja, een kerk die niet vol loopt is maar beter te slopen.
Sinds de jaren 70 lopen de kerken door misschien een lek in het geloof leeg, zelf heb ik in Aalst (gld) een Gerf. kerk tot woonhuis verbouwd en er met plezier gewoond, ook al waren de bezoekers zoals Mathilde Willink, Wil van Selst en vele anderen een reden voor de dorps bewoners even een keer extra over de dijk te kuieren om een glimp op te vangen van de bezoekers.
De kerk had als kerk nog nooit zoveel belangstellenden over de dijk zien komen.

donderdag 18 apr 2019

Mark Sakloo. :
Het zou nu niet meer gebeuren en het zou nu een rijksmonument zijn.
Kees Versteeg heeft gelijk;links betekend barbarij in alle opzichten.
Maar de Nederlands Hervormde Kerk/PKN heeft ook schuld en misschien wel de grootste schuld,die hebben het laten gebeuren.

Anna Paulowna zei het toendertijd, de Hervormde Kerk is een instituut koud kil stijlloos zonder enige schoonheid en luister.Dus dat ze een van hun prachtige kerken in Rotterdam opruimen is dan niet zo verbazend;en links hielp een handje mee.En inderdaad een politieke linkse misdaad.

woensdag 17 apr 2019

Jan Tak :
Schiet je niet een beetje door Kees? Afgezien van het feit dat ook ik deze kerk absoluut één van de mooiste kerken van Rotterdam vond - en dat zegt al heel wat want ik ben absoluut geen kerkgangen- lieten de volgelingen het op zeker moment afweten. De keus is dan laten staan voor het mooi en gezamenlijk de, niet geringe, lasten dragen of zoals beschreven op deze plaats een mooi verzorgingstehuis voor de Crooswijkse arbeiders te bouwen.

Ik vind dit laatste toch ook zinvol en daarbij komt dat ik uit eigen ervaring weet hoe betrokken het echtpaar Thomassen met de arbeiders was. Hoewel geen PvdA'er had ik het echtpaar hoog zitten, ze leefden op een klein flatje mijn woning was toen al groter en luxer
Bovendien voorziet Hoppesteyn zeker in een behoefte voor de Crooswijkers. Ach we moeten verder omkijken heeft weinig zin.


woensdag 17 apr 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties