Zeer vroeg voorjaar

Door Jim Postma.

Bewoners van de Rotterdamse Provenierswijk, vlak achter het Centraal Station, konden gisteren hun ogen niet geloven. Amper is dit Nieuwe Jaar begonnen of uit het niets wandelde daar op de Provenierssingel een trotse moedergans met zo’n acht jonkies. Al weer zeker enkele dagen uit het ei.

In de afgelopen haast niet winterse jaren was de Proveniersbuurt ook al vroeg met de primeur van jong geboren eendjes, vogeltjes of ander pluimage uit de wijk. Maar nooit zo vroeg als nu. De eerste signaleringen van nieuw geboren leven in de natuur was het jaar daarvoor pas in begin februari. Nu dus nog een maand vroeger!


Allemaal verder vers voer voor de wereldwijde discussies over ‘Klimaatveranderingen.’

Om te bewijzen dat de recente geboorte van het hele nest gansjes geen toeval is voor een onaangekondigd ‘zeer vroeg voorjaar’ moet men maar eens gaan kijken in de achterliggende Proveniersstraat. Daar, op een houten groene schutting, staat een zeer bekend gedicht van Jules Deelder onder de titel: ‘Rotterdam is niet te filmen.’ Boven die tekst hangen groene struiken vol met knoppen die nu reeds in bloei komen.

Inderdaad: ‘Rotterdam is niet te filmen!’


Fotorecht: Mishu Westerveld

Arie C. Torcque Zaanen :
daar loopt hij op, die zijn niet stuk te krijgen...

woensdag 16 jan 2019

Jim Postma :
En al die eieren van hem dan?...@@@

zondag 13 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Voor zover ik weet drie (3) maar ja dat weet je nooit zeker....

zondag 13 jan 2019

Jim Postma :
Hoeveel kinderen heeft jouw zoontje van destijds zes jaar gekregen, opa?

zaterdag 12 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Zoals m'n zoontje (toen 6 jaar) tegen z'n buurmeisje zei, toen ze vader en moedertje aan het spelen waren, je kan eieren leggen zoveel je wil, ik trap ze toch allemaal kapot.....

zaterdag 12 jan 2019

jim postma :
Even alle gekkigheid op een stokje. Zo'n week geleden melden wij dus gezien de verschijnselen in de natuur, 'Een zeer vroeg voorjaar'.

Gisteren weer even geweest op de plek des onheils. Vechtende waterkippen mannetjes of wijfjes. Een wijfje was vast begonnen met het bouwen van een nest in de singel. Onder het motto: 'Een goede meid is op alles voorbereid.'

zaterdag 12 jan 2019

Jim Postma :
In Diergaarde Blijdorp, vlak achter de 'Pinquinbar'. Als je het daar even vraagt, verwijzen ze je meteen naar de 'Kale Kakketoe', tegenover het Giraffencafé.

'Zegt Bokito vlak voor zijn grote ontsnapping ('The Great Escape') tegen de langste giraf: 'Jôh, ga jij even op de uitkijk staan.'

zaterdag 12 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Goh Jim, in deze vlees loze week is dit niet aan te raden. jammer dat je niet achter je principes staat... (ik ben ook dik in de 70, eehhh waar is die kroeg??)

vrijdag 11 jan 2019

jim Postma :
Ja, zeg Jan, zo kennen wij er ook nog wel een paar.

Zit een oude vrouw van al ver in de zeventig op een barkruk aan de toog met een papegaai op haar schouders. Komt een niets vermoedende jongeman binnengelopen en gaat noodgedwongen naast de bejaarde dame zitten omdat de rest van de barkrukken reeds bezet waren.
Het vrouwtje kijk charmantvol de knappe jongeman aan en zegt spontaan: 'Als je kan raden wat er op mijn schouders zit, dan mag je vanavond met mij naar bed!'
De jongeman schrikt daarvan en ook niet helemaal gek antwoordt berekenend: 'Ook, ik zien het al. Dat is een krokedil!'

Zegt het vrouwtje ondeugend: 'Nou voor deze keer, reken ik die ook goed!'

donderdag 10 jan 2019

Jan Tak :
Mooi beroep Arie, ganzenmelker :-)

Er loopt een man op de Provenierssingel met onder beide armen een gans. Komt hij een vrouw tegen die plots begint te schreeuwen. Verbaasd zegt de man "ze doen u niets mevrouw " Zegt de vrouw "voor een gans ben ik niet bang maar ik dacht dat je mij wou aanranden"
Zegt de man "hoe kan dat nu met twee ganzen onder mijn armen"?
Zegt de vrouw, "nou die ganzen houd ik wel even vast"

woensdag 09 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Een van de acht gansjes is reeds gisteren overleden.

Normaal, en er gaan er nog een paar, moeder de gans heeft niet genoeg melk voor de hele meute... en daarbij, is de door jou bedoelde G"d niet erg Gans vriendelijk...

woensdag 09 jan 2019

jim Postma :
God's (weer-)wegen zijn ondoorgrondelijk. Een van de acht gansjes is reeds gisteren overleden. Nu zijn er dus nog zeven!

woensdag 09 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Opgevuld met gehakt en pruimen smaken ze best lekker....

woensdag 09 jan 2019

Hennie van der Zouw :
Mooie kopstoot Jim, maar helaas hoorde ik gisteren dat er hoogstwaarschijnlijk een Elfsteden-winter aan zit te komen in de tweede helft van januari / begin februari!

Dus wat doen we dan met de pasgeboren gansjes? In huis nemen?

woensdag 09 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties