Zeer vroeg voorjaar

Door Jim Postma.

Bewoners van de Rotterdamse Provenierswijk, vlak achter het Centraal Station, konden gisteren hun ogen niet geloven. Amper is dit Nieuwe Jaar begonnen of uit het niets wandelde daar op de Provenierssingel een trotse moedergans met zo’n acht jonkies. Al weer zeker enkele dagen uit het ei.

In de afgelopen haast niet winterse jaren was de Proveniersbuurt ook al vroeg met de primeur van jong geboren eendjes, vogeltjes of ander pluimage uit de wijk. Maar nooit zo vroeg als nu. De eerste signaleringen van nieuw geboren leven in de natuur was het jaar daarvoor pas in begin februari. Nu dus nog een maand vroeger!


Allemaal verder vers voer voor de wereldwijde discussies over ‘Klimaatveranderingen.’

Om te bewijzen dat de recente geboorte van het hele nest gansjes geen toeval is voor een onaangekondigd ‘zeer vroeg voorjaar’ moet men maar eens gaan kijken in de achterliggende Proveniersstraat. Daar, op een houten groene schutting, staat een zeer bekend gedicht van Jules Deelder onder de titel: ‘Rotterdam is niet te filmen.’ Boven die tekst hangen groene struiken vol met knoppen die nu reeds in bloei komen.

Inderdaad: ‘Rotterdam is niet te filmen!’


Fotorecht: Mishu Westerveld

Arie C. Torcque Zaanen :
daar loopt hij op, die zijn niet stuk te krijgen...

woensdag 16 jan 2019

Jim Postma :
En al die eieren van hem dan?...@@@

zondag 13 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Voor zover ik weet drie (3) maar ja dat weet je nooit zeker....

zondag 13 jan 2019

Jim Postma :
Hoeveel kinderen heeft jouw zoontje van destijds zes jaar gekregen, opa?

zaterdag 12 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Zoals m'n zoontje (toen 6 jaar) tegen z'n buurmeisje zei, toen ze vader en moedertje aan het spelen waren, je kan eieren leggen zoveel je wil, ik trap ze toch allemaal kapot.....

zaterdag 12 jan 2019

jim postma :
Even alle gekkigheid op een stokje. Zo'n week geleden melden wij dus gezien de verschijnselen in de natuur, 'Een zeer vroeg voorjaar'.

Gisteren weer even geweest op de plek des onheils. Vechtende waterkippen mannetjes of wijfjes. Een wijfje was vast begonnen met het bouwen van een nest in de singel. Onder het motto: 'Een goede meid is op alles voorbereid.'

zaterdag 12 jan 2019

Jim Postma :
In Diergaarde Blijdorp, vlak achter de 'Pinquinbar'. Als je het daar even vraagt, verwijzen ze je meteen naar de 'Kale Kakketoe', tegenover het Giraffencafé.

'Zegt Bokito vlak voor zijn grote ontsnapping ('The Great Escape') tegen de langste giraf: 'Jôh, ga jij even op de uitkijk staan.'

zaterdag 12 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Goh Jim, in deze vlees loze week is dit niet aan te raden. jammer dat je niet achter je principes staat... (ik ben ook dik in de 70, eehhh waar is die kroeg??)

vrijdag 11 jan 2019

jim Postma :
Ja, zeg Jan, zo kennen wij er ook nog wel een paar.

Zit een oude vrouw van al ver in de zeventig op een barkruk aan de toog met een papegaai op haar schouders. Komt een niets vermoedende jongeman binnengelopen en gaat noodgedwongen naast de bejaarde dame zitten omdat de rest van de barkrukken reeds bezet waren.
Het vrouwtje kijk charmantvol de knappe jongeman aan en zegt spontaan: 'Als je kan raden wat er op mijn schouders zit, dan mag je vanavond met mij naar bed!'
De jongeman schrikt daarvan en ook niet helemaal gek antwoordt berekenend: 'Ook, ik zien het al. Dat is een krokedil!'

Zegt het vrouwtje ondeugend: 'Nou voor deze keer, reken ik die ook goed!'

donderdag 10 jan 2019

Jan Tak :
Mooi beroep Arie, ganzenmelker :-)

Er loopt een man op de Provenierssingel met onder beide armen een gans. Komt hij een vrouw tegen die plots begint te schreeuwen. Verbaasd zegt de man "ze doen u niets mevrouw " Zegt de vrouw "voor een gans ben ik niet bang maar ik dacht dat je mij wou aanranden"
Zegt de man "hoe kan dat nu met twee ganzen onder mijn armen"?
Zegt de vrouw, "nou die ganzen houd ik wel even vast"

woensdag 09 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Een van de acht gansjes is reeds gisteren overleden.

Normaal, en er gaan er nog een paar, moeder de gans heeft niet genoeg melk voor de hele meute... en daarbij, is de door jou bedoelde G"d niet erg Gans vriendelijk...

woensdag 09 jan 2019

jim Postma :
God's (weer-)wegen zijn ondoorgrondelijk. Een van de acht gansjes is reeds gisteren overleden. Nu zijn er dus nog zeven!

woensdag 09 jan 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Opgevuld met gehakt en pruimen smaken ze best lekker....

woensdag 09 jan 2019

Hennie van der Zouw :
Mooie kopstoot Jim, maar helaas hoorde ik gisteren dat er hoogstwaarschijnlijk een Elfsteden-winter aan zit te komen in de tweede helft van januari / begin februari!

Dus wat doen we dan met de pasgeboren gansjes? In huis nemen?

woensdag 09 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties