Leve onze grote vriend ‘Den Dood’


De zon komt op, op en op. En duikt weer onder.
Al miljarden jaren lang. De zon is eeuwig.
De zon komt op, op en op en duikt weer onder.
Al biljoenen jaren lang. Onze zon is oneindig.

Alleen wij stervelingen
– zij die sterven gaan, groeten U -
leven
geen fractie met duizenden nullen
achter de komma van een seconde.

Zelfs de arme eendagsvlinder
is stukken beter af dan wij.

Na zo’n kleine honderd jaar (in mensenjaren)
is ons leven op. Op is op, nietwaar?
In een flits van een gebroken zonnestraal.

Voor ‘Den Dood’ hoeft niemand meer te vrezen.
Onze ‘Vriend Den Dood’ is de grote bevrijder
van onze aardse, soms helse, kommer en kwel.

Het is ‘Mister en Missis Ouderdom’
die wij moeten vrezen.
Zo geniepig, zo snel,
met al hun gebreken en pijnen.
Geen ontsnappen aan. Voor rijk noch arm.

Hoe ouder en ouder, hoe stokouder,
hoe groter onze angsten.
Om tenslotte als verscheurd perkamentpapier
te verschrompelen
onder die schijnbare meedogenloze,
harteloze koperen ploert.

De mens komt op, op en op.
En duikt weer onder.
Een mensenleven lang.

Zie onze bevrijder.
Leve onze grote vriend ‘Den Dood’.


Jim Postma

Jim Postma :
Bravo Arie. Jij snapt hem tenminste. Zoals eigenlijk alleen onze leeftijdgenoten ('naar genoegen genoten', sprak mijn oma (83) destijds),
hoeven onze grote vriend Den Dood, nooit meer te vrezen.

De mens komt op, op en op.
En duikt weer onder.
'Op is op', nietwaar?
Een mensenleven lang.

zondag 07 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Over de dood gesproken:

De dood
is je beste vriend
haat hem niet
want eens
wanneer je hem
nodig hebt
zal hij
er altijd zijn

zondag 07 okt 2018

Jim j.postma :
Niets is nieuws en blijft nieuws onder onze zon! Arie - en geloof het nou of niet - mijn nieuwe buren in mijn buitenverblijf aan de Zuidzijde (vijf km. van Oude Tonge), gingen op hun christelijke manier en levensstijl tegenover mij tekeer over een kippenhok dat destijds werd gebouwd door mijn twee (aangenomen) zussen en mijzelf.

Toen claimden deze nieuwe buren dat het kippenhok op HUN terrein stond, maar de waarheid was dat die ongeveer voor de helft op hun terrein stond en de andere op mijn terrein. Deze zeer eerbiedvolle kerkgangers van de christelijke levensstijl claimden toen het gehele kippenhok.
Nadat ik hun de ware historie had verteld van dit kippenhoek, sprak ik zelf in deze heden woordige tijd het Salamons-oordeel: 'In dit geval zal ik dus dit kippenhok in tweeën zagen, zodat wij daarin ieder de helft krijgen!/
Mijn Christengenoten spraken toen reeds (zo'n twee jaar geleden) ons gezamenlijk oordeel: 'Maar buurman, dan is dus het kippenhok van U."
Amen!

vrijdag 05 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Nou ja Ronald, dat boek is natuurlijk een samenvatting van wat er na de winteravonden vertellingen van vader op zoon van is overgebleven want elke keer als de verhalen bij bruiloften en partijen opgehoest werden na het genot van de nodige alcoholische versnaperingen is er weer een stukje aangeplakt om de belangrijkheid van de verteller te onderstrepen, zo sprak men 3000 jaar geleden over Salomon tegenwoordig zegt men gewoon Salomo, is veel korter maar wel moderner tenslotte moet je wel met je tijd meegaan.

vrijdag 05 okt 2018

Jim Postma :
Ja, Salomo, ongeveer 3000 jaar oud, die is dan vast wat wijzer dan ik (slechts 70 nu).

donderdag 04 okt 2018

Ronald Sörensen :
Leuk gedicht, maar ik ken het boek Prediker gesschreven door Salomo.
Ongeveer 3000 jaar oud.

woensdag 03 okt 2018

Jim Postma :
Het Belgische ruimtevaartstation in Den Ukkel heeft recent aangekondigd de eerste bemande ruimtevaartreis naar de zon te maken.
Daarop verklaarde de gehele wetenschappelijke wereld hen voor gek.

Het hoofd van dit station, prof. W. Wortel, gaf daarna de volgende verklaring af:

'Wij reizen alleen 's nachts!'

dinsdag 02 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties