De kluts kwijt


Je zou ze de kost moeten geven die gedurende

deze enorme hittegolven de kluts zijn kwijt

geraakt. Waarvan recentelijk weer ondergetekende.


In de bloedhitte ben ik op zoek naar een

Kringloopwinkel in het dorp Oude-Tonge. Daar

buiten, midden in natuurgebied en boerenland,

bivakkeer ik vaak om de hitte in de stad te ontvluchten.


Hoewel, zo ontdek je al snel van stad naar platteland:

‘Vluchten kan niet meer.’


Afijn. Een keer had ik daar jaren geleden in dit vriendelijke

dorpje een matras gekocht voor mijn buitenhuisje.

Maar nu kon ik de tweedehands-winkel niet meer

direct terugvinden.


Geheel de weg kwijt stopte ik mijn oude bestelwagentje

langs de kant van de weg, toevallig in de buurt van

een autogarage. Zo’n vijftig meter daar vandaan.


De goedlachse automonteur wees mij onmiddellijk

de goede richting. Namelijk naar de volgende rotonde.

Ik had mij dus eenvoudig vergist. Omdat de monteur

mijn auto niet zag, vroeg hij: ‘Bent u lopend?! Het is nog

wel zo’n driekwart kilometer hier vandaan?’


Geruststellend antwoord ik hem: ‘Nee, mijn wagen

staat wat verder op. Ik was alleen even de kluts kwijt.’


Op dat moment loopt de monteur naar een van de

auto’s en vraagt met een ‘big smile’: ‘Zo, u was de kluts

kwijt, hè? Nou, dan heeft u geluk. Heb er hier nog eentje

liggen voor een goedkoop prijsje. Hoeft u ook niet meer

naar de Kringloopwinkel.’’


Jim Postma

Arie C. Torcque Zaanen :
Ah,... ja Jim,.. vanmorgen sprak ik de buurman nog even, hij vertelde me dat hij "helemaal de kluts kwijt was" door die dame, maar dat heeft hij nu inmiddels recht gezet en haar ingeruild voor een "mannelijk model", en nu weet ik het niet helemaal zeker maar hij mompelde nog iets van dat hij hem had meegenomen naar de grachten parade in 020, maar ik weet niet meer wat hij precies zei " boten parade of poten parada", inelk geval hij was in 020.....

vrijdag 10 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Die "Wippoppen" daar moet je ook mee uitkijken. Ik had een buurman die er een bij Amazon had besteld, maar ja,.. omdat hij zo druk is was hij niet thuis toen het model afgeleverd moest worden, dussss werd de modieuze dame bij de tegenover wonende buurman afgeleverd welke een kamerverhuur bedrijfje runde,... nou ja om een lang verhaal kort te maken, toen ik de buurman laatst sprak was hij laaiend enthosiast over z'n nieuw verworven speeltje, zo natuurlijk dat hij er zelfs een druiper aan heeft overgehouden....... op de vraag of ik het ook eens wilde proberen heb ik hem schuin aangekeken en vriendelijk bedankt voor het aanbod. Ik geloof als ik het niet mis heb dat hij hem nu bij de kringloop in Oude of Nieuwe Tongen heb gebracht, maar daar steek ik m'n handen niet voor in het vuur.....

vrijdag 10 aug 2018

Jim Postma :
Nu jullie (Sör en Jan) daarover beginnen, ben ik op onderzoek gegaan om te weten waar die matras vandaan kwam. 'Die bleek afkomstig te zijn van een prostitutiecaravan langs de snelweg', aldus de chef van de Kringloop.
Voor zijn promotie naar de LoopKring was hij daar zelf ooit klant. Hij voegde hier schaamteloos aan toe: 'Het ging daar dus altijd om snelle wipjes'. Zelfs de naam van de caravan wist hij zich nog te herrinneren, namelijk: 'De Snelle Wip'.

Inmiddels, hiervan totaal 'zeeziek' van geworden, heb ik deze matras gedoneerd aan het Leger des Heils.
Nu, heden al, ben ik in dit kader (Sör) over gegaan tot spiksplinternieuwe opblaasbare matrassen met dito wippoppen.

Voor de veiligheid hierbij altijd zwemreddingsvesten aantrekken!

vrijdag 10 aug 2018

Jan Tak :
Haha, bedplasser, onanisten, etc. ik zou er geen matras kopen...…. brrr
Waar helemaal waar.

Maarrrr, zelf heb ik tot op heden in honderden hotels en appartementen over de gehele wereld geslapen, wippen gemaakt en alles gedaan wat een mens in bed kan doen en ongetwijfeld konden die matrassen hele verhalen vertellen, maarrr…..ik heb er nimmer wat aan over gehouden.
Gewoon niet aan denken, c'est la vie
Jij slaapt nimmer in een vreemd bed Ronald?

Tja als je er over gaat nadenken?????

donderdag 09 aug 2018

Ronald Sörensen :
Een matras uit een kringloopwinkel?
Bedplassers, bloedneuzen, menstruatielekken, onanisten, seksuele escapades met vochtverlies zowel hetero als homo.
Inderdaad de kluts kwijt Jim. Ik blijf niet logeren.

donderdag 09 aug 2018

Jan Tak :
Dit is nog een leuke Jim.
Ook ik heb even google laten zoeken en inderdaad daar komt men daar met een nogal vreemde verklaring voor bijvoorbeeld de term "de kluts kwijtraken" Verwezen wordt dan naar het "klutsen van room ??? Ach er zijn meer bakkers dan techneuten :-)

Ik ken de term "clutch" uit het Engels en daar betekent het simpel de verbinding of het verband tussen twee (onder)delen, ben je dus de kluts kwijt dan zie je het verband niet meer.

In de auto werd de "clutch" gevormd door de "koppeling" tussen motor en aandrijfas. Vroeger was de techniek niet altijd perfect en in de oudere auto's moest je, om de koppeling tussen aandrijving en aandrijfas te maken, tijdens het schakelen tussentijds even gas geven zodat het toerental tussen motor en cardan op elkaar aansloot.
Dat was een techniek welke de alleen echte chauffeur met een combinatie van het geven tussengas en remmen beheerste. Het "hak en teen" systeem.

Ach echte chauffeur zijn nu zeldzaam

woensdag 08 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
De hoogste tijd dus Arie, dat je terugkeert naar je 'roots'

Ja Jim maar als herinneringen zijn ze veel waard, nu denk ik noch wel eens aan die zwoelenachten met m'n vriendinnetjes, in Melissant, de verhalen over Jane Woest, Boer Joppe, Piet Kalle, Boel Non en al die andere families, waarmee ik in die tijd zoveel genoten heb, ook al noemde de dorpsjeugd me de zoon van de dominee omdat ik een zwarte regenjas droeg teveel om optenoemen, maar ja dat waren andere tijden. Door toedoen van een bevriende Ambasadeur welke zich druk maakte om me m'n NL nationaliteit terug te vragen, iets wat administratief uitliep op een teleurstelling in de eerste plaats de kosten 1000,. euries plus een inburgerings cursus volgen van 6 weken, en dan was of is het nog maar de vraag of je aangenomen kan worden als nieuwe NL'er. incl. een bewijs van goedgedrag van de landen waar ik de jaren na het inleveren van m'n NL'schap heb mogen leven, tel uit je winst B.Dl.Fr.Esp, en als laatste Litouwen. Dus niet....

woensdag 08 aug 2018

jim postma :
Zou achteraf Jan, een hele goede quizvraag zijn, namelijk: 'De kluts kwijt zijn.' Zoek maar op onder deze titel op Google en er komen een aantal verrassende verklaringen voor. Onder meer 'uit de keuken', eieren klutsen, maar ook vanuit het Engelse woord 'clutch', vrij vertaald 'hendel' en dan kom je weer bij 'tussengassen' in autotermen. De automonteur begreep hem onmiddellijk, nietwaar?

woensdag 08 aug 2018

Jim Postma :
De hoogste tijd dus Arie, dat je terugkeert naar je 'roots'. Be my guest!

woensdag 08 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Tja,.. in het begin achter op de fiets bij Pa met de boot overvaren van Hellevoetsluis naar Meneerse (middelharnis) via Dirksland Melissant Oude-Tongen.

dinsdag 07 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Oude-Tonge Nieuwe-Tonge, Battenoord heb ik nog kennisen wonen, (omdat m'n Vader er in de oorlog gevangen heeft gezeten)ging ik na de oorlog naar toe om aan te sterken en bij het bereiken van de welwillende leeftijd van 9 jaar elk jaar tijdens de vakanties, om viooltjes te plukken en uien te rooien,... tja,.. dat waren andere tijden, gek eigenlijk Jim dat ik je daar nooit tegen ben gekomen

dinsdag 07 aug 2018

Jan Tak :
Jim, ik denk dat je van onze generatie moet zijn om te weten wat een kluts is, in mijn eerste auto moest ik nog "dubbel klutsen"
Jan "Tussengas" :-)

dinsdag 07 aug 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties