‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).

Jan Tak :
Eerlijk gezegd Jim valt het mee :-)

Over de relatie tussen Defensie en het Arbeidsbureau, heb ik achteraf dezelfde vraag? Maar feit is dat er korte lijnen waren met Defensie, wellicht was dit nog een erfenis uit de oorlog.
Volgens mij zaten beide organisaties na de oorlog ook nog een tijd gezamenlijk in het vroegere Joods Weeshuis op de Mathenesserlaan.
Wie het weet mag het zeggen (behalve dan hij die toen al gelijk was af geserveerd :-)

dinsdag 24 jul 2018

Jim Postma :
'Zo maar een vraag, Jim, wat heb jij voor een (directe) familie?..', vraagt Jan.

Nou Jan, het antwoord is heel simpen: 'Zit vol met schuimmarcheerders, flierenfluiters, luchtfietsers, haaienbaaien, zeerovers, landgarnalen, ouwe kuthoeren, kuttamboers en kutmajoren!' (Say no more).

Of had je soms anders verwacht?!

dinsdag 24 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Je had over al oproep keurings locaties voor Rotterdam was dat Delft nog geen vijf minuten van het spoor NS en daar werd iedereen gekeurd.Provinciaal Militair Commando was als het goed is gevestigd aan de Mathenesserlaan,daar werd niet gekeurd.

dinsdag 24 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Maar zomaar een vraag;
"Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd"

Nou,..nou Jan,.. de rest van z'n familie werd gekeurd op de Matherneselaan (?) of bij de GGD,,,,

Toen ik bij de GGD gekeurd werd zei na afloop de Dr. Kapitein, ga eens gebukt staan, dus ik bukken kijkt hij in m'n hol en zegt "goed gekeurd"ik draai mme om en vraagt of hij dat niet in m'n gezicht durfde zeggen.... (natuurlijk zullen er nu reaguurdrs opstaan die opmerken dat er geen verschil is tussen het een en het ander, daarvan akte)

zaterdag 21 jul 2018

Jan Tak :
Bedankt Jim, ach wat weten de heren er nu van. Zeker weten dat er S5,je schuilt.
Maar zomaar een vraag;
"Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd"
Beste Jim, wat heb jij voor familie :-))

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
ja Jim, jij zat op het moment van opkomst in het buitenland, dus onbereikbaar ook voor de MP dus niemand die zich daar drukover maakte (behalve jij, misschien) en kon men niet spreken van deserteren en zeker niet met toestemming van het Arbeidsbureau in de Middelandstraat, ik kan het verhaal niet geloven van Jan maar het kan best waar zijn ik was er niet bij, zoals zovaak de verhalen over militairen zijn soms een beetje overtrokken zoals de jongens die in Indonesie hadden gediend en met sterke verhalen terugkwamen zoals Ja,..ja,... met de hoeren gevochten en politieagente genaaid (het verhaal van een broer van m'n vader}

zaterdag 21 jul 2018

Jim Postma :
Kan het verhaal van Jan bevestigen. Als enige van mijn directe familie werd ik in Delft goedgekeurd. Op een donderdagochtend in eind 1968 moest ik mij derhalve melden bij de kazerne, ergens op de Veluwe. De avond daarvoor zat ik in het vliegtuig naar (zuiderlijk) Afrika, als jong correspondent ('een soort van Kuifje in Afrika'). Van tevoren had ik zeker gemaakt dat de MP mij niets kon maken, zolang ik buiten Europa verbleef. Dat ik daarna in allerlei oorlogsbieden en nog veel meer ellende terecht kwam, maakte mij 'zeer snel volwassen'. Meer dan dat ik hier ooit de 'dienst' was ingegaan.
Na zeven jaar kwam ik geheel berooid en in zekere zin 'getraumatiseerd' terug. Maar wel zonder te deserteren, dus met opgeheven hoofd. Na een maand hier terug kreeg ik een brief van het stadhuis waarin ik voor goed werd aangesteld als 'buitengewoon dienstplichtige', op zwart en wit.
Waarvan akte.

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja Jeroen het verhaal van Jan komt mij ook een beetje als uit de duim gezogen over, maar je kan nooit weten, volgens mij was dat "dienstweigeren" met als premie enkele maanden "Nieuwesluis" en de "Burgerbescherming in de volksmond BB genoemd was onbezoldigd en wederom een verplichting dus het verhaal van Jan Tak mogen we archiveren als niet-abt dus S-5
Ja Jan de krijgstucht omvat de handhaving van regelmaat en orden in alle zelfs schijnbaar nietige zaken het landsbelang betreffende, (art. 1 handboek soldaat)

zaterdag 21 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
oproep mij te melden bij de Intendance te Budel, CITAAT.

Kwam men niet opdagen de MP kwam de man netjes ophalen zo was het toen men nog opgeroepen werd dienstplicht dus.Wij hebben daar enige ervaring mee.

zaterdag 21 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik ken het als "liever m'n zus als hoer dan de sergeant- majoor als broer"

een vieze dan....
Komt de korperal de compagnie afmelden bij de "wachtmeester" als zijnde niemand onprettig wachtmeester, maar eehhhh de luitenant is een homo, vraagt de wachtmeester he,.. eehh geheel overdonderd. hoe weet jij dat... zegt de korperaal nou eehhh ja,.. z'n p'k smaakt naar str'nt......

de tomaten en of stenen naar m'n e-mail s.v.p.

zaterdag 21 jul 2018

Jan Tak :
Zijn de verhalen niet geschikt dan moet je ze juist plempen, we smullen ervan.

Maar Arie wat probeer je nu in mijn schoenen te schuiven, er is er hier maar één die zich, wegens godsdienstige bezwaren, aan de dienst heeft onttrokken :-)

Nee ik ben in 1964 in Delft goedgekeurd en kreeg in mei 1965 een oproep mij te melden bij de Intendance te Budel, het treinkaartje was bijgesloten. Echter was er één probleem, ik was toen net twee maanden getrouwd en had er totaal geen zin in.

Ben toen, met een goed verhaal, naar het Arbeidsbureau in de Middellandstraat gegaan en tot mijn verbazing zei men "dan ga je toch niet" Dat was niet tegen dovenmansoren natuurlijk maar ik kneep hen wel, heb er nooit meer wat van gehoord maar kreeg later wel een oproep voor de Bescherming Bevolking.
Ook daar was ik snel mee klaar:-)

Groet Jan
Soldaat 45.03.18.507

vrijdag 20 jul 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Dus Jan.... hoe weet jij dit allemaal als je niet in dienst geweest ben (een "S-5"je)of misschien wel platvoeten......
Nou ik ben wel in dienst geweest als dienstplichtig wachtmeester instructeur en daar kan ik je verhalen over vertellen, maarja voor de goede orden denk ik dat deze niet geschikt zijn om ze hier op de pagina te plempen.

vrijdag 20 jul 2018

Jan Tak :
Ach zolang het "jouw" zus is zou ik er ook niet om malen :-)

Deze Daan kan wel lekker bluffen maar dit soort liedjes waren voor de sergeant meestal reden om je nog maar eens een rondje te laten lopen, met het gekanker van je maten als beloning.
En ach in dienst ben ik nooit geweest, wel heel kort een Burger Beschermer maar toen ik daar vergoeding voor wilde hebben hoefde ik niet meer te komen.

vrijdag 20 jul 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties