‘De dood of de gladiolen!’

(Door ‘De dood of de gladiolen!’)

Na het absoute debacle van gisteren – ‘ach zeg maar niets meer’- het haast schandalige verlies tegen ‘klein broertje Excelsior’ met nog wel 3-0 was het natuurlijk het gesprek van de dag. Met zware koppijn, tranen met tuiten, Rotterdam in zak en as. Zelfs deze keer voor het landelijke NOS- journaal onthutsend. Geen sprake dus van de grootschalige huldiging op de Coolsingel.

Waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb nu zo bang voor was. In ieder geval grote opluchting voor hem, hoewel hij vanuit Woudestein nog even werd weggeroepen naar het Crisiscentrum. Vorige week liet hij nog onder andere via kranten weten: ‘Iedereen is welkom, maar drink niet te veel!’ Met dat ene belerende zinnetje, zeg maar vingertje: ‘Drink niet te veel!.

Of de echte feestvierders die na zo’n kleine twintig jaar eindelijk, eindelijk, hun kampioensfeestje mogen gaan vieren, zich daar wat van aan zouden trekken. Ook dit is gisteren weer gebleken toen reeds voor de aanvang van de wedstrijd totaal bezopen ‘supporters’ door de stad liepen te lallen. En na afloop toch weer als hysterici door de stad zijn gaan lopen rellen.

Handjesvol weliswaar, maar wie het toch weer haast lukte om het voor de rest van het oprechte legioen voor goed te verpesten. Langdurig stadionverbod voor deze ‘would be supporters’ is zeker wel de minste straf. Met daarbij verplicht melden op het politiebureau en de cel in voor en tijdens de aanstaande kampioenswedstrijd.

Want wat Aboutaleb totaal vergeten was om in een eerder stadium een wel realistische forse waarschuwing uit te delen. Namelijk deze: ‘Vier je feest zoals je wilt, uitbundig of niet, maar echte relschoppers worden onmiddellijk in de kraag gegrepen en afgevoerd. Overal komen er camera’s te hangen en onze agenten filmen verder alles en iedereen die zich niet aan de fatsoensregels houden. En daar komen forse straffen op te staan, inclusief het uitzenden via de media van deze relschoppers.’

Kijk burgemeester, dat is nou een taal die iedereen verstaat. De zogenaamde ‘straattaal’ waar iedere potentiële hooligan als de dood voor is. Niet om voor een rechter te verschijnen, maar om aan de publieke schandpaal te worden opgehangen.

Dit en niets anders, zo was menigmaal van de zogenaamde hooligans zelf te horen. Het is dé ultieme straf die preventief werkt. Immers als je met foto’s, filmbeelden en al letterlijk te kak wordt gezet, ziet iedereen het. Om te worden genageld aan de publieke mediaschandpaal. De ware fans, vrienden en kennissen en nog erger hun werkgevers zien als eerste deze verwerpelijke ‘troubleshooters’ Kan immers zelfs leiden tot ontslag van hun ‘baas’.

Herhaal deze boodschap deze week talloze malen, zodat aanstaande zondag op de Coolsingel het waren kampioensfeest kan gaan beginnen. Met heel Feyenoord en Rotterdam als nummer een van Nederland. Dat het nog eerst een wedstrijd moet spelen in de eigen Kuip wordt het definitief ‘d’r op of d’r onder.’

Oftewel: ‘De dood of de gladiolen!’

Maar wie, o wie, twijfelt daar nu nog aan?!

Rinus Vuik en Jim Postma

Jan Tak :
Hans, ik neem aan dat je de div. filmpjes gezien hebt, overal rellende, stenen gooiende jongeren. Lijnbaan, Coolsingel,Schouwburgplein, Meent, Witte de With en alles daar omheen was puur oorlogsgebied en het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.
Bovendien wat denk je dat de reguliere middenstand met hun koopzondag zagen gebeuren geen klant3n geen omzet. Wat waren gisteren de kosten van schade aan straat, politie-inzet en om niet te vergeten de image van Rotterdam als gezellige veilige winkelstad?

Ik blijf erbij dit kan je niet herhalen zonder reputatieschade voor de stad.

maandag 08 mei 2017

Hans Roodenburg :
Het hangt er nog even om of het in De Kuip gebeurt of op de Coolsingel. Burgemeester Aboutaleb is eerder duidelijk geweest. Bij grote rellen...enz. Het gaat er nu om of ongeveer 40 arrestaties vanwege vandalisme proportioneel is. De overige pakweg 60.000 zijn van goede wil. Maar als Aboutaleb de volgende stap durft te nemen, dan is een huldiging alleen in De Kuip haalbaar. Het voordeel is dat de relschoppers dan snel zijn af te zonderen. In het centrum van stad is dat toch moeilijker. Inmiddels staan al foto's op sociale media en komen in Bureau Rijnmond.

maandag 08 mei 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties