Ode aan Tjitte

Ode aan Tjitte

Toen hij net als anderen van ons, tussen schip en wal belandde na de fusie tussen Het Vrije Volk en het Rotterdams Nieuwsblad, viel Tjitte in een diep gat. Volgens de uitkeringsinstantie moest hij opnieuw te werk worden gesteld. Er bleek een vacature voor hem te zijn als vuurtorenwachter op het noordelijke eiland Ameland. Tjitte ging daarover heftig tekeer. Alsof er een moordaanslag op hem was gepleegd. Hieronder zijn woorden van destijds.

Vuurtorenwachter

‘Vuurtorenwachter!
Dat willen zij dus van mij maken'.
Stel je voor: ‘Een vuurtorenwachter!’

Ikke als een vuurtorenwachter!
Daarboven staan, wapperend in weer en wind
met mijn vuurrode haren,
als een brandende vuurtorenwachter…

Sta ik daar eenzaam en alleen, in mijn eentje
constant als een fakkel in vuur en vlam.


Jim Postma

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties