Doe mee!

Doe mee!

Beste lezers, de redactie wil deze rubriek Knipoog opnieuw optuigen. Het is de bedoeling dat ook inzendingen van lezers kans hebben hier te worden gepubliceerd. De leukste of mooiste bijdragen, zelfgemaakt of doorgegeven (limerick, gedicht, opmerkelijke - zeer korte - ervaring of stelling) worden door de redactie beoordeeld en geplaatst.
Over de inzendingen kunnen/zullen geen discussies worden gevoerd. Geplaatste bijdragen blijven minimaal 24 uur maar niet langer dan 72 uur op de ‘voorpagina’ staan.
Daarna zijn ze terug te vinden onder de rubriek Knipoog.

Stuur uw bijdrage(n) naar g.j.laan@vandaagenmorgen.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties