Denkfout

Denkfout

De filosofe Marli Huijer is benoemd
tot ‘Denker des Vaderlands’

Is dat niet een Denkfout?
Moet dat niet ‘Denkster des Moederlands’ zijn?


Manuel Kneepkens

Wim :
Wel lachten @Ronald.Maar hoe dan ook het is een goede reactie van Manuel Kneepkens.

Ben benieuwd wat het officieel gaat worden.Denkster des Moederlands zou voor de hand liggen.

woensdag 04 maart 2015

R.Sörensen :
Je leest het en dan ben je even verbaasd. Je herleest en weet het zeker. Het kan ….en ontroering maakt zich van je meester. Mompelend de trap af - de kopjes van de kat die om aandacht vraagt negerend - loop je de tuin is om stil voor je uit te staren tot de kou een verder verblijf onmogelijk maakt.
De trap op en weer naar het scherm staren terwijl de tranen over je wangen biggelen en het tot voor kort onmogelijke, het schier onbereikbare langzaam tot je door laten dringen : Manuel Kneepkens heeft gereageerd!

woensdag 04 maart 2015

Manuel Kneepkens :
Ik teken het volgende op uit de Trouw van 3 maart:

Marli Huijer noemt zich Denkeres des Vaderlands. Moet dat niet Denkster des Vaderlands zijn?
Denkeres is niet van vandaag of gisteren. Lodewijk van Deyssel bezigde het in 1888 in een van zijn ‘scheldkritieken’. Hij dreef er de spot met een roman van de ‘schrijveresse’ (Van Deijssel) Catharina van Rees: ‘Gij vertoont de mensch, zeker maar als denkeres en kunstenares.’
En waarom zou het woord niet welgevormd zijn? Het misstaat niet in het gezelschap van ‘danseres, dichteres, heerseres, lezeres, zangeres’.
Wel lijkt ‘denkster’, in Van Dale de enige vrouwelijk vorm, meer gangbaar te zijn.
Ouder ook, want het is al te vinden in het werk van het achttiende-eeuwse duo Wolff en Deken: ,,Kortom gezegd, Pietje, ik word waarlyk een heele denkster.’’
Minder acceptabel is ‘filosofin’, naar het voorbeeld van ‘boerin, heldin’ enz.
Het vrouwelijk achtervoegsel is improductief geworden, zeggen taalkundigen: zijn invoeringsdatum is verstreken.
In Duitstalige gebieden nog niet, getuige bijvoorbeeld het tijdschrift ‘Die Philosophin, forum voor feministische theorie en filosofie’.
Ten slotte: verandering van de titel Dichter des Vaderland in de ‘Dichteres des Moederlands’ zou niet alleen sommige feministen plezieren, maar ook Indische Nederlanders. Voor hen is het voormalige Nederlands-Indië het vaderland en was Nederland ’het verre moederland’, schreef hun tijdschrift Moesson.
Omdat zij zich dus niet vertegenwoordigd voelen door de Dichter des Vaderlands, heeft Moesson Adriaan Remrev uitgeroepen tot ‘Dichter des Moederlands’.

Jaap de Berg, in de rubriek ‘Taal’, in Trouw, 3 maart 2015

dinsdag 03 maart 2015

Bernard :
Zie net in Trouw dat ze zelf denkeres prefereert....

zaterdag 28 feb 2015

Wim :
Denkster des Moederlands’ zijn?

Het zou voor de hand moeten liggen.

zaterdag 28 feb 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties