Denkfout

Denkfout

De filosofe Marli Huijer is benoemd
tot ‘Denker des Vaderlands’

Is dat niet een Denkfout?
Moet dat niet ‘Denkster des Moederlands’ zijn?


Manuel Kneepkens

Wim :
Wel lachten @Ronald.Maar hoe dan ook het is een goede reactie van Manuel Kneepkens.

Ben benieuwd wat het officieel gaat worden.Denkster des Moederlands zou voor de hand liggen.

woensdag 04 maart 2015

R.Sörensen :
Je leest het en dan ben je even verbaasd. Je herleest en weet het zeker. Het kan ….en ontroering maakt zich van je meester. Mompelend de trap af - de kopjes van de kat die om aandacht vraagt negerend - loop je de tuin is om stil voor je uit te staren tot de kou een verder verblijf onmogelijk maakt.
De trap op en weer naar het scherm staren terwijl de tranen over je wangen biggelen en het tot voor kort onmogelijke, het schier onbereikbare langzaam tot je door laten dringen : Manuel Kneepkens heeft gereageerd!

woensdag 04 maart 2015

Manuel Kneepkens :
Ik teken het volgende op uit de Trouw van 3 maart:

Marli Huijer noemt zich Denkeres des Vaderlands. Moet dat niet Denkster des Vaderlands zijn?
Denkeres is niet van vandaag of gisteren. Lodewijk van Deyssel bezigde het in 1888 in een van zijn ‘scheldkritieken’. Hij dreef er de spot met een roman van de ‘schrijveresse’ (Van Deijssel) Catharina van Rees: ‘Gij vertoont de mensch, zeker maar als denkeres en kunstenares.’
En waarom zou het woord niet welgevormd zijn? Het misstaat niet in het gezelschap van ‘danseres, dichteres, heerseres, lezeres, zangeres’.
Wel lijkt ‘denkster’, in Van Dale de enige vrouwelijk vorm, meer gangbaar te zijn.
Ouder ook, want het is al te vinden in het werk van het achttiende-eeuwse duo Wolff en Deken: ,,Kortom gezegd, Pietje, ik word waarlyk een heele denkster.’’
Minder acceptabel is ‘filosofin’, naar het voorbeeld van ‘boerin, heldin’ enz.
Het vrouwelijk achtervoegsel is improductief geworden, zeggen taalkundigen: zijn invoeringsdatum is verstreken.
In Duitstalige gebieden nog niet, getuige bijvoorbeeld het tijdschrift ‘Die Philosophin, forum voor feministische theorie en filosofie’.
Ten slotte: verandering van de titel Dichter des Vaderland in de ‘Dichteres des Moederlands’ zou niet alleen sommige feministen plezieren, maar ook Indische Nederlanders. Voor hen is het voormalige Nederlands-Indië het vaderland en was Nederland ’het verre moederland’, schreef hun tijdschrift Moesson.
Omdat zij zich dus niet vertegenwoordigd voelen door de Dichter des Vaderlands, heeft Moesson Adriaan Remrev uitgeroepen tot ‘Dichter des Moederlands’.

Jaap de Berg, in de rubriek ‘Taal’, in Trouw, 3 maart 2015

dinsdag 03 maart 2015

Bernard :
Zie net in Trouw dat ze zelf denkeres prefereert....

zaterdag 28 feb 2015

Wim :
Denkster des Moederlands’ zijn?

Het zou voor de hand moeten liggen.

zaterdag 28 feb 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, Limpopo (Zuid-Afrika)

(door Kees Versteeg)Ons Rotterdam is niet het enige Rotterdam. In Zuid-Afrika zijn er liefst twee plaatsen die Rotterdam heten. Een in de Oost-Kaap provincie, de ander in Limpopo, het noordelijk deel van Zuid-Afrika. Het Rotterdam in de Oost-Kaap lijkt een plaatsje te zijn waar nauwelijks iets gebeurt. Het is zo onbeduidend dat het niet eens in de Afrikaanse Wikipedia voorkomt. Er is wel een Facebook-pagina over dit Kaapse gehucht aangemaakt, maar na het plaatsen van drie berichten is de maker opgehouden. Er vindt een Mountainbike evenement plaats op 31 augustus, voor wie er naartoe wil.


Rotterdam, Limpopo is heel andere koek. Wie Wikipedia ‘deursoekt’ vindt:


‘Rotterdam, Limpopo is 'n nedersetting in die ooste van die Limpopoprovinsie, Suid-Afrika. Dit val onder die beheer van die Groter Letaba Plaaslike Munisipaliteit wat onder die Mopani-distriksmunisipaliteit ressorteer.’


De ‘nedersetting’ telt minder dan 5.000 inwoners. Maar dat zegt niets over het geweld. Een nieuwsitem van SABC News op Youtube doet je huiveren. De volgende gebeurtenis vond al in 2016 plaats, maar iets zegt me dat eenzelfde geweld zich in de toekomst makkelijk kan herhalen.


Een aantal jongeren terroriseerden ouderen in Rotterdam. Nadat twee oudere vrouwen werden verkracht en beroofd, volgde er een lynchpartij met één dode. Het opgetrommelde volk duwde een brandende autoband om de nek van een 22-jarige man, om hem daarna te stenigen. Er staan gruwelijke foto’s van deze ‘mob justice’ op internet. Vijf huizen van medeverdachten werden in brand gestoken. De Zuid-Afrikaanse politie zegde toe een onderzoek in te stellen.foto:picluck.net

  • Nieuw

  • Reacties