Kerstman onderuit

Kerstman onderuit


Na Sinterklaas is dus nu al weer de Kerstman in stad en land. Zoals St. Nicolaas bekend staat om zijn glaasje bisschopswijn, zo lust zijn decemberopvolger graag een glaasje rum. Maar deze vrolijke en olijke bebaarde ‘heer uit het hoge Noorden’ lijkt nu écht te diep in het glaasje te hebben gekeken.
‘Zwemmend’ ligt deze Kerstman languit over straat op de Bergweg, tot grote schrik van zijn begeleidende hond ‘Sammy’.
Bij nader inzien bleek het echter de etalagepop te zijn van Dick van der Ven van zijn verwarming en kachelzaak ‘Scheffer Warmte’, vlak voor het treinviaduct ‘De Bogen’. Van der Ven: ,,Reeds jarenlang heb ik daar poppen staan voor mijn deur om de aandacht op mijn winkel te vestigen.
De ene keer als ‘bewegende wegwerker’, dan weer als St. Nicolaas en nu recent als de Kerstman. Met de stormachtige wind van afgelopen week was ik vergeten hem binnen te halen en dus lag hij daardoor lang en uitgevloerd over straat. In ieder geval trok het wel de aandacht, dat wel!’’ zegt hij lachend.

Tekst: Jim Postma. Foto: Rinus Vuik

Wim :
Of de kerstman een glaasje te veel op want die man heeft het wel druk.

woensdag 24 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties