KOPSTOOT

‘Zondag naar de Coolsingel: ‘Yes!’

Het is zeker op haast alle zonnige terrassen in de stad en daarbuiten hét gesprek van de dag. Niet zo zeer of Feyenoord nu morgen of volgende week kampioen wordt – voor de meesten vanzelfsprekend – maar waar en op welke dag dat moet worden gevierd. Zeer zeker niet zoals burgemeester Aboutaleb het wil op een maandag. Nota bene voor velen een werkdag. En dan ook nog om 12.00 uur ’s middags! Dat is toch geen tijdstip voor een feest.

Waar is de Rotterdamse burgemeester nu eigenlijk bang voor? Gisteren liet hij nog onder andere via kranten weten: ‘Iedereen is welkom, maar drink niet te veel!’ Doelende op het feestvieren op zijn Coolsingel. Met dat ene belerende zinnetje, zeg maar vingertje: ‘Drink niet te veel!.

Of de echte feestvierders die na z’n twintig jaar eindelijk, eindelijk, hun kampioens feestje mogen gaan vieren, zich daar wat van aan zullen trekken. Daarnaast kwam hij met nog zo’n ‘vaderlijke’ waarschuwing: ‘Neem geen rugzakken mee. Dan voel ik mij ook stukken veiliger.’ Foto: 1970, huldiging op de Coolsingel..toen het nog kon! (Bron: Archief ANP)

Wat Aboutaleb totaal vergeten is, om een wel realistische forse waarschuwing uit te delen. Namelijk deze: ‘Vier je feest zoals je wilt, uitbundig of niet, maar echte relschoppers worden onmiddellijk in de kraag gegrepen en afgevoerd. Overal komen er camera’s te hangen en onze agenten filmen verder alles en iedereen die zich niet aan de fatsoensregels houden. En daar komen forse straffen op te staan, inclusief het uitzenden via de media van deze relschoppers.’

Kijk burgemeester, dat is nou een taal die iedereen verstaat. De zogenaamde ‘straattaal’ waar iedere potentiële hooligan als de dood voor is. Niet om voor een rechter te verschijnen, maar om aan de publieke schandpaal te worden opgehangen. Dit en niets anders, zo hoorde ik zelf menigmaal van de zogenaamde hooligans, is dé straf die preventief werkt. Immers als je met foto’s, filmbeelden en al letterlijk te kak wordt gezet, ziet iedereen het.

De ware fans, vrienden en kennissen en nog erger hun werkgevers. Kan immers zelfs leiden tot ontslag, naast een permanent stadionverbod. Foto: Geen tafereel (1970) als dit op het bordes van het stadhuis op maandag 8 mei 2017. (Bron: Archief ANP)

Natuurlijk moeten de Feyenoordfans reeds morgen naar de Coolsingel gaan – wat zij ongetwijfeld zullen doen – als de club morgen reeds tegen Excelsior kampioen wordt. Met of zonder de kampioensploeg. Feestvieren doe je spontaan en niet via een vergaderagenda.

Op de verdere vraag aan Aboutaleb waarom de huldiging niet op zondag kan plaatsvinden antwoordde hij: ‘Het belangrijkste argument is dat het gebied zondag simpelweg nog niet klaar is voor huldiging. We weten pas rond 16.00 uur of Feyenoord kampioen is, dan is er geen tijd meer om alles op orde te brengen,’

Verder moet de burgemeester zijn eigen door de gemeente Rotterdam gestuurde persberichten goed lezen. Daarin staat onder meer: ‘De huldiging gaat ook niet door als Feyenoord van Excelsior verliest.’ Dat Ajax in deze ook nog kan verliezen of gelijk spelen ontgaat ze kennelijk op de Coolsingel. Bij verlies van Ajax is Feyenoord zo wie zo reeds kampioen, eveneens bij een gelijkspel tegen Excelsior. In ieder geval zoals het scenario nu ligt.

Daarnaast, zo werd zojuist via de radio bekend gemaakt, zit de Kuip morgen stampend vol (‘uitverkocht stadion’) met de ware fans. Omdat het Woudestein van Excelsior slecht plaats biedt aan zo’n 4.000 toeschouwers. Foto: Nog altijd om kippenvel van te krijgen: Coolsingel 1970 (Bron: Archief ANP)

Mocht morgen na het laatste fluitsignaal inderdaad blijken dat de kampioensschaal eindelijk is veroverd, dan gaat ‘het dak’ eraf in de Kuip. En zullen horden supporters naar de Coolsingel vertrekken.

Reken maar van ‘Yes!’

Rinus Vuik.

Lees verder

Tand des tijds

Een Samen Eenzamen Jana Beranová. [...]

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Dona[...]

Turks Fruit Referendum

Stem op Güloen voor meer citroen en sappige meloen Stem op Erdogan voor het allerlaatste en onderste uit [...]

Hapjespan

Beminnen, Is een gevoel , Niet uit te leggen, In één, [...]

Religie

6467-religie
(Door Jim Postma)
Onlangs een aardige discussie gevoerd over mijn verhaal (te vinden op het blokje Opinie) van de laatste aanslag in Lond[...]

‘Onze leeuw is dood’

6456-onze-leeuw-is-dood
‘Wie gaat er vanavond winnen?’, vraagt fotograaf Rinus Vuik aan mij met zijn brede grijns. Wij zitten op dat mo[...]

Formatie

Als er net zoveel gas wordt gegeven aan de linkerkant van ons stuur, als aan de rechterkant, dan blijven wij a[...]

Lentekriebels

Drie vrolijk gekleurde bakvisjes lopen langs de Schiekade in de nog prille lentezon. Ze hebben sliertjes in hun haren [...]

Prognosequiz verkiezingen voor de Tweed

Deadline verlengd. De deadline van deze prognosequiz voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, is op verzoek van[...]

Weggegooide stemmen?

Stelling: Volgens haast alle media en haast alle andere politieke partijen kan Geert Wilders met zijn PVV [...]

Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties