KOPSTOOT

‘Spookhuis’ St. Franciscus

6542-spookhuis-st-franciscus
(Door Jim Postma)

Onze verslaggever Marcella Deen heeft hier laatst op de pagina een verhaal gemaakt over haar ervaringen in het St. Franciscusziekenhuis oftewel Spookhuis. Niet misselijk wat zij allemaal daar heeft moeten doorstaan. ‘Spooky’, op zijn minst gezegd. Hierop zijn (zie elders op deze pagina) veel reacties binnen gekomen.

Een daarvan was van St. Franciscus Team Marketing en Communicatie van het ziekenhuis zelf. Marcella Deen werd hierop verzocht contact op te nemen met dit team, maar zonder vermelding van de naam als contactpersoon. Ook werd een telefoonnummer op gegeven om naar toe te bellen, eveneens zonder naamsvermelding.

Ja, zo gaat dus een ziekenhuis tegenwoordige met je om. Wel weten wie jij bent met naam en toenaam, maar zelf anoniem blijven als ‘Team’. En dan met al die dure woorden erbij, nota bene in het Engels (onze zuiderburen doen dit stukken beter!). Marketing en Communicatie?!

Vallen patiënten tegenwoordig onder Marketing, zoals slachtvee bij het abattoir of andere puur commerciële instellingen? En van ‘Communicatie’ hebben ze dus bij het St. Franciscus geen enkele kaas gegeten.

Even de proef op de som nemen. Ik bel naar het St. Franciscus en krijg de receptie aan de lijn: ‘Ja, goedemiddag met het St. Franciscus.’

‘Ja’, goedemiddag’, antwoord ik, ‘u spreekt met Jim Postma. Mij is gevraagd om even contact op te nemen met Team Marketing en Communicatie.’

‘Ja’, antwoordt de receptioniste, ‘en wie moet u daar hebben?!’

‘Zoals ik al zei, het Team Marketing en Communicatie!’

Receptioniste: ‘Ja, maar dat is een heel Team. Die namen ken ik niet allemaal uit mijn hoofd en bovendien weet ik niet of zij vandaag aanwezig zijn!’

Ik: ‘Er stond alleen een telefoonnummer bij mevrouw, geen naam.’

Receptioniste: ‘Ja, alles goed en wel. Maar ik kan u niet doorverbinden als er geen naam bij staat. Dus u moet eerst de naam van de betreffende persoon en afdeling opvragen en pas dan kan ik u doorverbinden. Logisch toch…’.

Jim Postma

Lees verder

Kroegenhumor

In het bruine café is het ineens doodstil nadat een woedende man, ene Arie, de kroegdeur heeft ingetrapt en daar met e[...]

Lichtpunt

Elke keer als ik tegen de lamp loop neem ik een stukje licht mee Jana Beranová [...]

Kampioen 2016 – 2017

Met de kampioensschaal in de hand hand in hand door het hele land win je wedstrijden door het ganse land JP. [...]

Plaats weddenschappen op de wedstrijden

(Volgens de Lotto zijn er toch nog hele verrassende voorspellingen gedaan als het gaat om de uitslagen. Onze krant Rot[...]

‘De dood of de gladiolen!’

(Door ‘De dood of de gladiolen!’)
Na het absoute debacle van gisteren – ‘ach zeg maar niets meer’- het haast schandalige verlies tegen ‘klein b[...]

‘Zondag naar de Coolsingel: ‘Yes!’

Het is zeker op haast alle zonnige terrassen in de stad en daarbuiten hét gesprek van de dag. Niet zo zeer of Fe[...]

Tand des tijds

Een Samen Eenzamen Jana Beranová. [...]

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Dona[...]

Turks Fruit Referendum

Stem op Güloen voor meer citroen en sappige meloen Stem op Erdogan voor het allerlaatste en onderste uit [...]

Hapjespan

Beminnen, Is een gevoel , Niet uit te leggen, In één, [...]

Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties