Van wie is deze stad?

8143-van-wie-is-deze-stad (Door Kees Versteeg)

De video die het bidbook begeleidt waarmee Rotterdam het Eurovisiesongfestival probeert binnen te halen, heeft tot veel commentaar geleid. Vooral van de kant van autochtone Rotterdammers en politieke partijen als Leefbaar Rotterdam en 50PLUS. Geen wonder. Haast een complete bevolkingsgroep ontbreekt in de video: blanken.

Verder viert leeftijdsdiscriminatie hoogtij. Ook vijftigplussers, van welke etniciteit dan ook, zijn nergens te bekennen. In de video wemelt het daarentegen van de jonge zwarten en Aziaten. Die overigens onvoorstelbaar saai aan de gang zijn – in het eerste het beste bejaardentehuis gebeurt meer. Een lijzige voice-over – de producent is erin geslaagd om Rotterdams meest houterige Surinaamse actrice voor deze inspreekjob te strikken – vertelt met het filosofisch inzicht van een bakkeljauw dat je in Rotterdam kunt ‘zijn’ en ‘worden’.


Ach, de producent zal wel de opdracht hebben gekregen om een inclusieve en diverse video te maken. In de praktijk betekent dat dus: geen blanken maar hiphoppers. Geen daden maar rollerskates. Het zal allemaal wel Amerikanisering zijn. Globalisering. Maar wat een suf Seattle krijgen we te zien.

Je kunt er natuurlijk je schouders over ophalen en de video afdoen als een misser. Desalniettemin is er reden tot zorg.

De songfestivalvideo legt het hedendaagse cultureel probleem pijnlijk bloot: van wie is deze stad eigenlijk? Het moet wel aan de verziekte politieke verhoudingen in deze stad liggen dat er zo’n eenzijdige video wordt uitgebracht. Het drukt je neus op de nogal enge feiten. Alle partijen in de raad mogen zich dat aantrekken. Er is sprake van een gevaarlijke touwtrekwedstrijd tussen autochtonen en allochtonen.

In het begin zag het er nog zo voortvarend uit. De dag nadat Duncan het Eurovisiesongfestival had gewonnen, klonken er reeds stemmen om het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam te organiseren. Inderdaad, die winst bood de stad een gouden kans. Ook wethouder Kasmi (D66) toonde zich zeer actief: in een mum van tijd werd een bidbook samengesteld dat kon concurreren met dat van andere steden. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, lijken alleen nog Rotterdam en Maastricht serieuze kandidaten. So far so good.

Maar dan die video. Bedoeld als wervingsspotje en begeleiding van het bidbook. De boodschap: Rotterdam bestaat voor 99% uit zwarten en Aziaten en één in elkaar geslagen blanke – zanger Jordy Dijkshoorn van DeLikt, die vorig jaar in het nieuws kwam na ernstig te zijn mishandeld tijdens een avondje stappen.(Bron foto Jordy Dijkshoorn links komt van @facebook.com)

De video geeft reden tot verontrusting. Een complete bevolkingsgroep blijkt te zijn weggeknipt. De culturele Verelendung ingestuurd. Het bestaan uitgemonteerd. Elke nuance ontbreekt. Niks ‘All kinds of everything’ – om maar eens een winnend songfestivalliedje te noemen. Als deze video representatief is voor het nieuwe cultuurbeleid van dit linkse college, dan moet er snel worden ingegrepen. Deze stad is namelijk van ons allemaal.

Kopfoto is een screenprint uit de video.

Arie Torcque :
Iets met Alzheimer, kom je ook elkedag weer nieuwe mensen tegen, vergeet je zelfs dat de vrouw waar je mee wakker wordt je vrouw is, heb ik al zo vaak meegemaakt, dan bleek het toch niet m'n vrouw te zijn....

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Ben zo geschrokken dat ik mijzelf herhaalde, sorry :-(

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Wethouder Said Kasmi (D66):

"Wij denken dat Rotterdam uitermate geschikt is om het Songfestival te organiseren. Een échte stad van nu die we graag delen met de rest van de wereld: mediageniek, divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy een prachtige locatie"

EN

"Een échte stad van nu die we graag delen met de rest van de wereld: mediageniek, divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy een prachtige locatie"

Mijn hemel waarom ben ik daar ooit weggegaan???

Dan lees ik dat Rotterdam bereidt is om een "substantiële (lees miljoenen) bijdrage" te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging,) te dragen’’

En dan zie ik toch weer voordeel om niet in Rotterdam te wonen :-)

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Rotterdam verkopen? Zo te zien is het al verkocht inclusief het slechte Engels.
Dit filmpje is een belediging voor de echte Rotterdammer maar wellicht is dat juist de bedoeling.
Wat mij betreft gaan we met het spul naar Maastricht, ik ben hier klaar mee.

maandag 15 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Verwijderd door moderator website

maandag 15 jul 2019

Arie Torcque :
Mooi stuk Kees, maar had jij iets anders verwacht van een wethouder Kasmi (D66), nee natuurlijk niet, lotgenoten eerst, niet zo als Trump America eerst, nee,.. nee,.. laat die blanke Rotterdammer de pest maar krijgen, zal me an me kont roeste wat ze er van denken tenslotte hebben we Denk en Ja,.. Silvana.

Na dit Filmpje ga ik voor, juist ja Maastricht.

maandag 15 jul 2019

Ronald Sörensen :
De stad is van de linkse elite!

Opmerkelijk is dat die voornamelijk blank is, maar zich daar op één of andere manier voor schaamt en op deze wijze wil aantonen: kijk wij zijn divers hoor!

Nog iets.
Door welke groep mensen is de enige blanke in elkaar geslagen?
Is het toeval dat de enige blanke in elkaar geslagen is ?
Waarom vrijwel alles in het Engels? Ik weet dat Engels de taal van de linkse elite is en de productie van dit filmpje toont alleen aan dat ze totaal los zijn van de realiteit en hun Eigen manier van leven c.q. denken superieur achten.

Goed stuk trouwens!

maandag 15 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties