Moord kan leiden tot Arabische Lente

7623-moord-kan-leiden-tot-arabische-lente (Door Kees Versteeg)


ARABIA FELIX

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Radicale Midden. Hij vraagt zich af of de moord op Jamal Khashoggi wellicht de weg opent naar een echte lente in de Arabische wereld.

Niet de brede islam zelf, maar de koninklijke familie in Saoedi-Arabië als precies doelwit. Met de brutale moord op Jamal Khashoggi, naar velen denken verordonneerd vanuit het Koninklijk Paleis in Riyaad, als de druppel die de emmer doet overlopen. Is het Westen – de Europese Unie voorop – klaar voor deze koerswijziging?

Tot dusverre is de regie van de Turkse president Erdogan in de zaak-Khashoggi voortreffelijk. Reden om hem voorlopig het tempo van de ontwikkelingen te laten bepalen.


Een berechting van de moordverdachten door de Verenigde Naties in Istanbul is zeker wenselijk. Dat is ook een mooie inleiding om de Verenigde Naties te kunnen verhuizen van New York naar Istanbul. Die berechting kan daarnaast ook functioneren als een oefenproces voor het coupproces tegen Fethullah Gülen, mocht dat ooit plaatsvinden. Het zal de Turken ook dwingen om onder het oog van de wereld juridisch eerlijk te werk te gaan en de vrijheid van meningsuiting te respecteren, en daarmee een gezonde invloed hebben op de interne situatie in Turkije.

In de tussentijd kan de EU de wapenverkopen van Saoedi-Arabië in de VS overnemen. De Europese landen hebben hun defensie behoorlijk verwaarloosd, iets waar Trump terecht boos om is geworden.

De moord op Khashoggi biedt ook momentum om het neoliberalisme aan te pakken. We kunnen een lijst samenstellen van ondernemers uit de EU die het niet bezwaarlijk vonden om op het door de Saoedische kroonprins georganiseerde congres – ‘Davos in de woestijn’ - aanwezig te zijn. Waarom stelt de Europese commissie geen onderzoeksraad in die de beweegredenen onderzoekt van de CEO’s die op het genoemde congres aanwezig waren? Kan een geloofwaardige EU wel relaties onderhouden met deze mensen? Zouden deze topbestuurders niet collectief vervangen moeten worden door CEO’s die wel respect hebben voor normen en waarden? Per slot van rekening is de EU bedoeld om een volgende stap te zetten in de menselijke beschaving, niet om die aan onze laars te lappen.

Belangrijk is ook om een definitieve grondhouding van de EU versus de islam vast te stellen. De EU heeft mijns inziens maar één belang: ‘to calm down islam’. Het Europese belang is een rustige islam. Niet meer, niet minder. Aan een vaag en breed anti-islam sentiment hebben we niets. Een veel betere strategie om hervormingen binnen de islamitische wereld te bewerkstelligen is om een precieze laserstraal te richten op de ware misstand binnen de islam: de feodale, patriarchale structuur en de ongelijke welvaartsverdeling. Veel ontevreden moslims geven juist het Westen de schuld daarvan omdat het Westen de neiging heeft dictatoriale regimes te steunen.

De EU heeft sowieso geen belang bij het bestrijden van religies; het heeft wel een belang bij secularisering in de islamitische wereld. Dus het scheiden van religieus en wereldlijk gezag. Dat is in Europa essentieel, en ook in de rest van de wereld essentieel. Een Saoedi-Arabië zonder de familie Saoed zou voor de Arabische wereld een lichtpunt kunnen zijn, een Arabia Felix – een klassieke naam voor het land - met Mekka en Medina als onafhankelijke religieuze staat à la het Vaticaan. Andere plaatsen in de regio – zoals heilige steden in Irak en Iran, de Tempelberg in Jeruzalem en wellicht de Al-Azhar Universiteit in Cairo - zouden dezelfde status kunnen krijgen. Uiteraard is het aan de islamitische wereld zelf om dit te regelen. Maar Europa geeft een goed voorbeeld.

Turkije is het juiste aanspreekpunt als het gaat om modernisering van de islamitische wereld. Van alle moslimlanden is Turkije het verst in zijn ontwikkeling. Het land kan een goede invloed hebben op Iran, Saoedi-Arabië en Egypte. Deze landen zouden liefst het Turkse ontwikkelingsmodel moeten volgen.

Het aanpakken van Saoedi-Arabië kan ook de definitieve stimulans geven aan de energietransitie in het Westen. Niet alleen het tegengaan van overdreven klimaatverandering is van belang, ook het verminderen van onze olie-afhankelijkheid aan landen als Venezuela, Rusland en Saoedi-Arabië is geopolitiek belangrijk. Dat maakt het Westen minder gevoelig voor chantage.

Nu we met Trumps ‘America First’ beleid en de brexit de Angelsaksische wereldorde zien verdampen, is het zaak dat de EU met een eigen strategie invoegt. Turkije lijkt de aangewezen bondgenoot. Het is even wennen, maar er lijkt voldoende reden te zijn om op dit moment achter de Turkse president te gaan staan. Bredero zei het al: ’t Kan verkeren.

Bronnen foto’s:
1 Kroonprins Mohammed bin Salman (wikipedia.nl)
2 Riyaad – Davos in the desert (albawaba.com)
3 Mekka - wikipedia.nl

Kees Versteeg :
Erdogan begrijpt niets van de Amerikaanse houding. Erdogan heeft groot gelijk.

ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijt de Verenigde Staten passiviteit inzake de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Hij begrijpt niets van de „zwijgzaamheid” van de Amerikanen over deze „gruweldaad”, zei Erdogan. Zelf eiste hij zondagavond in een interview op de staatszender TRT nogmaals volledige opheldering.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3104677/erdogan-snapt-vs-niet-inzake-moord-khashoggi?utm_source=google&utm_medium=organic

maandag 04 feb 2019

Jan Tak :
Goed doordacht verhaal, maar helaas voorbij gaand aan het feit dat een imbeciel geloof het Midden-Oosten in de greep houdt en dan ook nog een fascist als Erdogan, de man die als totalitair leider zijn volk in de greep houdt, zien wereldleider en hoeder van het vrije denken???
Moehahaha :-)
Ik denk het niet.

zondag 04 nov 2018

Jim postma :
Waarvan akte.

AMEN!

woensdag 31 okt 2018

Ronald Sörensen :
Vrij naar Mattheus: Eerder gaat een kameel door het oog van de naald, dan er ooit democratische besluitvorming in een islamitisch land komt. Is immers tegen de sharia!

Het beste bewijs is Turkije. Onder vrijmetselaar Kemal Attaturk op resolute wijze ontdaan van de drukkende islamitische dogma's en opgestuurd in dee wereld van vrijheden en democratie wordt langzaam maar zeer zeker alles weer teruggedraaid.

De enige oplossingen voor het Westen zijn: Zo snel mogelijk af van fossiele brandstof, drastisch versterken defensie, in beslag nemen van alle bezittingen en goederen van landen die hun eigen bevolking onderdrukken.

woensdag 31 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties