Sprookje Zwarte Piet laten we niet van ons afnemen

6282-sprookje-zwarte-piet-laten-we-niet-van-ons-afnemen

(Door Jan Gajentaan)

Gastauteur Jan Gajentaan is ruim 11 jaar Rotterdammer en tegenwoordig zelfs Feyenoord-supporter. Hij heeft hier een eigen zaak en schrijft in zijn vrije tijd af en toe blogs. Zijn hart ligt voor een deel nog in Amsterdam en dat zal volgens hem nooit verdwijnen. Zij opa was de eerste nationale Sinterklaas. Jan Gajentaan is dus ‘expert’ in zwarte pieten. Komende zaterdag is de intocht van Sinterklaas in Rotterdam. Daarom zijn opinie. (Foto: De commerciële omroep RTL en de stad Amsterdam gaan over op herkenbare ‘veegpieten’)

In mei schreef ik een opinie voor deze site met als titel ‘Zwarte Piet, de eeuwige discussie’. Een eeuwige discussie, daar begint het wel op te lijken want het thema is prominenter dan ooit aanwezig in het publieke debat en dat gaat al een paar jaar zo door.


Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer 75 procent van de Nederlanders Zwarte Piet wil behouden en 86,3 procent vindt zelfs dat het hele feest verpest wordt door het eeuwige debat en geruzie. Aldus een onderzoek deze week van DVJ Insights in opdracht van de Telegraaf.

Toch worden er van hogerhand (door mediabazen en burgemeesters die zich bemoeien met intochten) tegen de wens in van de meerderheid van de bevolking, radicale veranderingen doorgevoerd.

Zoals iemand in mijn Twitter-tijdlijn schreef lijkt het erop dat er van hogerhand een Nieuwe Wereldorde (NWO) wordt ingevoerd waarbij volkeren gedwongen worden hun cultuur en eigenheid op te geven.

Zo zien we dat onder druk van een klein aantal deels gewelddadige activisten dit jaar bij de intocht in Amsterdam alleen nog maar herkenbare roetveegpieten mee zullen lopen. Ook bij RTL en Nickelodeon zijn alleen nog maar herkenbare Pieten te zien en de verwachting is dat het Sinterklaasjournaal grotendeels zal volgen.

Bij de intocht in Rotterdam zullen aanstaande zaterdag naar het zich laat aanzien wel Zwarte Pieten aanwezig zijn, maar ook roetveegpieten. Burgemeester Aboutaleb werd voor de nog aanwezige Zwarte Pieten bij voorbaat al in de gemeenteraad bekritiseerd door de partijen SP en Nida, zo blijkt uit een artikel van het AD Rotterdams Dagblad.

Zoals ik aangaf in mijn opinie voor Rotterdam Vandaag en Morgen van mei is Zwarte Piet een magische sprookjesfiguur zonder wie het hele kinder- en familiefeest in duigen valt, zeker als je hem vervangt door een herkenbare figuur.

Het zal immers niemand lukken de kleintjes nog te laten geloven in een Piet waarin zij meteen hun buurman, buurvrouw, neef of nicht herkennen.

In mijn opinie toen gaf ik oplossingsrichtingen aan binnen het kader van de traditie.

Ik wees erop dat bij de grote Amsterdamse Sinterklaasintocht (die tot midden jaren zestig als ‘landelijk’ werd gezien) naast een honderdtal zwarte pieten tal van andere figuren meeliepen zoals hellebaardiers, herauten en Spaanse edelen.

Je zou daarop kunnen teruggrijpen maar in plaats van hellebaardiers of herauten figuren inzetten die voortkomen uit de vele culturen die ons land inmiddels rijk is geworden. Hierdoor zou de Sinterklaasintocht een multicultureel karakter krijgen zonder dat de kern van de traditie verziekt wordt.

Natuurlijk kan er ook over de figuur Zwarte Piet gesproken worden. Mensen die zich verdiept hebben in de geschiedenis (iets wat we van de tegenstanders helaas niet kunnen zeggen) weten dat de figuur Zwarte Piet van een bijzondere complexe historische gelaagdheid is.

Die heeft ook niets te maken met de Amerikaanse ‘blackface’, in tegenstelling tot wat de internationale media zoals CNN maar blijven beweren. Op de website van het Sint en Pietengilde vindt u daarover een goed artikel.

Hier wordt helder uiteen gezet dat de zogenaamde ‘Moorse page’ van onderwijzer Jan Schenkman (1850) die vermoedelijk aan de basis heeft gestaan van Zwarte Piet (al werd hij door Schenkman niet zo genoemd) alleen maar een tussenstap was in een eeuwenoude traditie.

Al ver vóór 1850 was sprake bij de Sinterklaasviering van een duo met een zwart-wit tegenstelling, waarbij de zogenaamde Zwarte Klazen met hun rammelende kettingen naast de goedheiligman figureerden. Soortgelijke figuren vinden we terug in tal van andere Europese landen.

Links: Een van de intochten van Sinterklaas in de voorgaande jaren in Rotterdam

Deze Zwarte Klazen kun je op hun beurt ook weer terugvoeren naar eerdere mythische figuren waarbij we uiteindelijk uitkomen bij de twee zwarte raven van Wodan.

Het gaat dus om oeroude mythische figuren en de zwart-wit tegenstelling die we steeds tegenkomen heeft niets met ras te maken, eerder moeten we denken aan oude culturele rites, mogelijk bedoeld om de winter te verjagen.

Hoe Jan Schenkman nu bij zijn donkere helper van de Sint kwam, blijft een mysterie. Het vermoeden is dat deze figuur geïnspireerd was door 18e eeuwse schilderijen of 19e eeuwse romans. Onderwijzer Schenkman was lid van de Vereniging tot Nut van ’t Algemeen, een vereniging die tegen de slavernij ijverde die in 1863 werd afgeschaft, dus slechte bedoelingen zal hij er niet mee gehad hebben.

Na Schenkman zien we dat oude en nieuwe elementen elkaar bleven vervlechten waarbij Zwarte Piet vooral de laatste decennia veranderde van een boeman in een koddige, lieve kindervriend.

Natuurlijk hoeft de verandering daarmee niet stil te staan. Je kunt praten over verdere aanpassingen omdat ook de samenstelling bevolking nu eenmaal veranderd is.

Op zich hoeft het idee van een schoorsteenpiet (is althans mijn persoonlijke mening) niet slecht te zijn, waarbij je dan langzamerhand de elementen van de ‘Moorse page’ van Schenkman (de rode lippen, oorbellen, pruik e.d.) eruit zou kunnen filteren en vervangen door andere kenmerken of attributen.

Hierover vindt al overleg plaats tussen de verschillende organisaties en diverse aanpassingen hebben al plaatsgevonden. Veranderingen die gesteund worden door de meerderheid van de bevolking, hebben nu eenmaal tijd nodig.

Dit overleg wordt nu geschoffeerd door overhaaste besluiten van verschillende autoriteiten. Langs de weg der geleidelijkheid zijn aanpassingen mogelijk.

Kern is dat Zwarte Piet een magische, voor de kleintjes onherkenbare (dus volledig geschminkte) figuur moet blijven omdat anders het hele sprookje in duigen valt.

Dit laatste dreigt nu te gebeuren door het overhaaste en ondoordachte besluit om herkenbare pieten te introduceren met alleen maar roetveegjes op het gelaat. Een besluit genomen door een kleine elite bij het openbaar bestuur, in de media en bij multinationals, dwars tegen de wens in van de overgrote meerderheid van de Nederlanders.

Het lijkt een teken des tijds te zijn dat een politiek-correcte elite niet meer naar de bevolking wenst te luisteren. Hierdoor dreigt een prachtig, magisch, oer-Nederlands kinder- en familiefeest verpest te worden.

Gelukkig zijn er in ons land nog veel intochten waar het feest wél op de traditionele manier wordt gevierd. Op de site van het Sint en Pietengilde vindt u een overzichtskaart. Mijn gezin – ik heb een Surinaamse vrouw en gekleurde kinderen - zal dit jaar zeker zo’n traditionele intocht bezoeken. Zwarte Piet is een sprookje, dat we ons niet laten afnemen.

Hieronder: De opa van opinieschrijver Jan Gajentaan was de eerste Sinterklaas op de televisie

Rob Timmer :
Ik begrijp nu waardoor het PVV-verlies in de peilingen is te verklaren.
Na vier jaar met een allereerste wetsvoorstel komen en dat gaat dan over Zwarte Piet als onontbeerlijk onderdeel van een kinderfeestje. De Nederlandse kiezer kijkt hier gelukkig dwars doorheen. Maar de 'knechten' van Wilders hebben zeker humor... :-) :-(

donderdag 16 feb 2017

Jeroen Waardenburg. :
Gewonen mensen, actiegroepen en kleurlingen moeten voor elkaar respect hebben.CITAAT

Je zal maar in een sprookjes wereld leven,laat de werkelijkheid nou geheel anders zijn.

donderdag 16 feb 2017

Hans Roodenburg :
Motie van Monasch is het enige juiste. Kabinet en Tweede Kamer moeten zich niet met Zwarte Piet bemoeien. Is van het volk en heeft grote culturele waarde. Gewonen mensen, actiegroepen en kleurlingen moeten voor elkaar respect hebben. Het blijft een cultureel feest met een echte Zwarte Piet die overigens tegenwoordig een grotere kindervriend is dan Sinterklaas.

donderdag 16 feb 2017

Rob Timmer :
Nederland staat weer eens voor lul in de wereld. Er is thans in de Tweede Kamer een door de PVV aangevraagd debat over Zwarte Piet... Ja echt! Met wetsvoorstellen over kledingvoorschriften en alle daarbij behorende uiterlijkheden... :-)

donderdag 16 feb 2017

Wim. :
Ach Rob Agnost met een kleine A geen probleem.

dinsdag 08 nov 2016

Rob Timmer :
Ach ja Wim... Ik ben dan ook slechts een agnost met een 'kleine a'!

dinsdag 08 nov 2016

Wim. :
Wij kennen heel wat Agnosten waar altijd een goed gesprek mee te voeren is en nog humor hebben ook,denken zelf ook na.Rob zegt ook Agnost te zijn,dan is zijn politieke houding heel vreemd.Een Agnost niet waardig.

12 november intocht van Sinte Nicolaas met de ZWARTE PIETEN.
Vergeten jullie niet je schoentje klaar te zetten met een winterpeen voor het WITTE paard.

dinsdag 08 nov 2016

Johannes :
Rob Timmer:
Johannes kan in de toekomst kijken...:-)

Ik zie Rob dat jij het niet meer volgt als agnost.
Voorlopig is het kruis al van zijn mijter, draagt hij af en toe een petje en in het sintjournaal van vorig jaar reed hij op een zwart paard.

dinsdag 08 nov 2016

marcella :
Het is zo opmerkelijk dat dit de laatste jaren zo een ophef geeft. Generaties lang werd het gevierd door menig gezin en ineens is het een fout feest? Ik ken er zo nog wel een paar. Ik ben tegen het suikerfeest want suiker is een een dodelijke sluiper van de gezondheid. Slaat ook nergens op.
Mooi geschreven trouwens

dinsdag 08 nov 2016

Wim. :
De ZWARTE PIET Jacques Monasch is uit de kleinburgelijkste en criminele organisatie partij van NL de PvdA vertrokken en Maarten krijgt de pijp.Sinte Nicolaas en zijn zwarte knecht ZWARTE PIET zullen blij zijn met dit bericht,de intocht van de Sint zal er nog feestelijke van worden.

Mooi bericht trouwen zo pak weg vier maande voor de verkiezingen.

maandag 07 nov 2016

Rob Timmer :
Johannes kan in de toekomst kijken...:-)

En het grappige filmpje heb ik al bekeken Ronald. Lief en slim!

maandag 07 nov 2016

Johannes :
De Sint zal beslist het volgende slachtoffer worden, ge'halal'leerd door de goedmensen van de NPO.

maandag 07 nov 2016

R.Sörensen :
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/11/mirjam_geeft_haar_mening_over_zwarte_piet.html

maandag 07 nov 2016

Rob Timmer :
Als het (volgens Gajentaan hierboven) alleen maar gaat om de onherkenbaarheid van de persoon naast sint dan zijn we snel klaar.
Neem een vreemdeling die verdwaald is...
Die hoeft dus helemaal niet geschminkt te worden. Bonjour zwarte Piet.

Zolang kinderen pepernoten en cadeautjes krijgen zal het ze een zorg zijn welke kleur de gever heeft.
De SINT is het feest, niet de kleur van de grappige hulp.

Het zijn de stramme oude conservatievelingen die deze zeurdiscussie gaande houden terwijl er zaken van wereldformaat aan de orde zijn!.

maandag 07 nov 2016

R.Sörensen :
De reactie van Jans dochter Mirjam op geenstijl is goud waard.
In de 17e eeuw werden op schilderijen vaak donkere jongens of bedienden geplaatst als teken van rijkdom. Zwarte Piet kan dus ook als een uiterlijk teken van welstand zijn.
Slavernij werd op Nederlandse bodem niet toegestaan. Wel kinderarbeid trouwens.
Vele knechten en "meiden" leefden ondanks hun witte kleur en christelijke doop als "loonslaven" d.w.z. ze kregen karige kost en inwoning en heel af en toe een oortje om te versnoepen.

maandag 07 nov 2016

Wim. :
Mooi schrijfsel .....


@Jan Gajentaan.
Dank.

Zo zie je maar hoe de politiek en vooral het linkse smaldeel daar in verwoestend kan zijn en is.

Maar de overgrote meerderheid van de Nederlanders die gewoon wil dat het pracht feest van Sinte Nicolaas en ZWARTE PIET zo blijf is als het behoort te zijn is ook te slap en laten het maar gaan.Het wordt tijd dat die overgrote meerderheid van Nederlanders die echt Nederlander zijn het heft is in eigen handen gaan nemen,en de politiek Nederlandse varkensstal gaan uit mesten in hun eigen belang.

Zo nu op naar het heerlijk avondje 5 december en Sinte Nicolaas dag 6 december.

maandag 07 nov 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties