Line-Up gedichtensalon 24 maart bekend

7930-line-up-gedichtensalon-24-maart-bekend

Vier vrouwen en twee mannen vormen de line-up van de Gedichtensalon die Theater ’t Kapelletje en de Literaire Salon Rotterdam op 24 maart - de eerste zondag van de Boekenweek - organiseren. Eddy Geerlings, Irene Siekman, Hans de Witte, Marcelle Strijdhorst, Kim Longwood en Betty van Rijk lezen voor de pauze een eigen keuze uit hun werk. Na de pauze reageren zij met een nieuw gedicht op de moeder de vrouw, het gedicht van Martinus Nijhof waaraan het thema van de Boekenweek ontleend is.


De CPNB zorgde met haar keuze voor dat thema en de keuze om twee mannen het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te laten schrijven voor ophef. Vrouwelijke auteurs kwamen in het geweer en stelden bloemlezingen samen met verhalen waarin de vrouw meer is dan een moeder en ook de stem van schrijfsters klinkt.

De uitnodiging aan de dichters is niet bedoeld als statement. De organisatoren van de Gedichtensalon hopen dat de dichters zich uitgedaagd voelen om vrij te associëren op de woorden van Nijhoff. ‘Je kunt met de moeder de vrouw alle kanten op. De zo bekende eerste regel “Ik ging naar Bommel om de brug te zien”, wordt gevolgd door de regels: “Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden / die elkaar vroeger schenen te vermijden, / worden weer buren”, en die kunnen zomaar op Rotterdam van toepassing zijn.’

De Rotterdamse zangeressen Sanne Monster en Joyce van der Niet zorgen voor een passende introductie van de zes variaties op de moeder de vrouw. Zij schreven vanwege het thema van de Boekenweek het nummer De belofte van een vrouw, ‘een ode aan de heldinnen van de toekomst’.

Waar: Theater ’t Kapelletje, Schiekade 45-47, Rotterdam

Wanneer: 24 maart, 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.30 uur

Entree: € 7,50 (kaarten reserveren kan op http://theaterkapelletje.nl/)

Op deze foto: Rotterdamse dichters reageren op het omstreden thema van de Boekenweek. Deze bijgaande foto is een opname van één der eerdere gedichtensalons.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties