Leeskabinet: Recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid

7869-leeskabinet-recht-onrecht-en-de-vlam-der-gerechtigheid

Met speciale aandacht voor de relatie tussen Cleveringa en Piet Sanders, de oprichter van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit

De toespraak die de Leidse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) op 26 november 1940 hield, is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw. Hij besloot openlijk te protesteren tegen de nazi's, die zijn Joodse leermeester Eduard Meijers hadden ontslagen. Zoals verwacht, werd hij door de Sicherheitsdienst opgepakt en gevangengezet.


In de deze maand verschenen biografie gaat Kees Schuyt voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa. In het boek komt Piet Sanders meermalen ter sprake, als een bijzondere man en een vernieuwer die na zijn rechtenstudie in Leiden in 1934 begon aan een promotietraject bij prof. Cleveringa.

Als Cleveringa in 1940 wordt gearresteerd door de Duitsers, weigert Sanders bij iemand anders te promoveren. In juli 1945, na een gevangenschap in het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel tijdens de oorlog, promoveert hij alsnog bij prof. Cleveringa, cum laude.

Kees Schuyt zal deze avond ingaan op de bijzondere relatie tussen Sanders en Cleveringa. Die blijkt onder andere uit de uitvoerige en langdurige briefwisseling tussen beide geleerden, die hij tijdens zijn onderzoek aantrof. Deze briefwisseling kon vanwege de omvang niet volledig in het boek worden opgenomen maar heeft interessante details opgeleverd die nog eens extra duiding verschaffen aan deze historisch en intellectueel gezien zeer bijzondere relatie.

Kees Schuyt is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen Het spoor terug, een biografie van J.B. Charles en Spinoza en de vreugde van het inzicht. Kees Schuyt tekende ook voor de vertaling van filosofisch werk van Charles Sanders Peirce dat in 2017 bij Boom uitgevers Amsterdam verscheen onder de titel Lessen in pragmatisme.

Datum en tijd:Woensdag 20 februari 20.00-21.15 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Plaats:Erasmus Universiteit, Senaatszaal (Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping), Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam

Entree: gratis toegang, ook voor niet-leden (reserveren gewenst):

010-4081195 / leeskabinet@eur.nl

Nadere informatie:www.leeskabinet.nl of 010-4081195

Zie ook:https://www.eur.nl/evenementen/leeskabinet-lezing-kees-schuyt-over-rp-cleveringa-2019-02-20


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties