Schreeuwend tekort in de horeca: 30.000 vacatures

7514-schreeuwend-tekort-in-de-horeca-30-000-vacatures

Restaurants en cafés sluiten hun deuren, vaak een extra dag en soms zelfs helemaal, vanwege een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte bekend dat er een schreeuwend tekort is aan gekwalificeerd personeel in de horeca. In totaal zijn er 30.000 opstaande vacatures in de horeca waarvan er 10.000 vacatures structureel niet in te vullen zijn. Meer dan 135 horecazaken in Nederland zoeken het antwoord op dit probleem in innovatie via Tabletmenukaart.

Eén van die zaken is ‘de Winkel van Sinkel’ in Utrecht. Eigenaar Dirk Velthuizen:” Dankzij Tabletmenukaart kunnen mijn gasten een deel van de bestelling zelf doen. Hierdoor kan één medewerker meer tafels bedienen.” Alex Dolstra is de bedenker van Tabletmenukaart:


“Het eerste drankje bestellen gasten samen met een ober via Tabletmenukaart. Daarna kunnen gasten zelf hun bestelling plaatsen via Tabletmenukaart op hun tafel. Ze hoeven niet langer te wachten tot iemand aan tafel hun bestelling komt opnemen. Dat maakt dat een zaak minder personeel nodig heeft om dezelfde service te leveren.”

Persoonlijke aandacht
“Persoonlijk contact in de horeca blijft nog altijd essentieel”, aldus Dolstra. “De tablet is net zo onpersoonlijk als de menukaart. Het personeel moet het verschil maken. En juist door de inzet van Tabletmenukaart is daar tijd en ruimte voor. Gasten horen niet ‘ik kom zo bij u’, maar krijgen persoonlijke aandacht bij het ontvangst, het uitserveren en het afscheid. Het op een juiste manier inzetten zorgt juist voor een betere band tussen bediening en gast. Dat is precies waar het om draait in de horeca.” Dirk Velthuizen merkt in zijn Winkel van Sinkel dat het werkt. “Doordat mijn personeel minder bestellingen op hoeft te nemen, hebben ze meer tijd om service te leveren. Onze omzet is dan ook gestegen sinds we met Tabletmenukaart werken.”

Zelf-service als oplossing
Steeds vaker wordt er door bedrijven gewerkt met zelf-service oplossingen. Zo kun je bij de Albert Heijn en IKEA middels een handscanner zelf je boodschappen scannen en afrekenen bij een zelf-service kassa. Op steeds meer vliegvelden kon je al geruime tijd zelf inchecken en vandaag de dag is de bagage check-in de normaalste zaak van de wereld. In de horeca is onoplettend personeel een van de grootste ergernissen. Vaak ontstaat dit door te weinig bediening of onervaren personeel. Tabletmenukaart draagt graag bij aan een verbetering.

Oplossingsgericht & efficiënt
Tabletmenukaart lost een uitdaging op bij vele vierkante meters en minder overzichtelijke locaties zoals een groot terras of een andere verdieping. Tabletmenukaart neemt de bestellingen op, zodat de bediening zich kan focussen op datgene wat het verschil maakt; service. De bediening verwelkomt de gast en introduceert kort Tabletmenukaart en neemt daarmee de eerste bestelling op. Vervolgens lopen de volgende bestellingen rechtstreeks naar de kassa, keuken en bar waardoor er minder bediening nodig is. Runners zijn voordelige medewerkers die veel werk uit handen nemen. Door Tabletmenukaart in te zetten werken deze veel efficiënter. Tevens worden ook de pieken en dalen voorkomen die ontstaan bij het opnemen en doorgeven van een bestelling door de bediening. Gasten houden daarnaast controle over hun eigen bestelling en kunnen altijd vragen om ondersteuning als daar behoefte aan is. Tabletmenukaart kan voor veel horeca een uitkomst bieden.

Over Tabletmenukaart
Tabletmenukaart is een initiatief van Alex Dolstra. Hij realiseerde in 2011 deze innovatieve oplossing met als doel de professionaliteit in de horeca naar een hoger niveau te krijgen. Tabletmenukaart biedt hufterproof tablets met gebruiksvriendelijke software waarin de menukaart is verwerkt. Het menu van de dag, signature cocktails of andere aanbiedingen, alles is tailormade aan te passen. Na afrekenen kan de gast een evaluatieformulier invullen over product, service en prijs-kwaliteit waardoor de ondernemer inzicht krijgt in het bezoek. Inmiddels maken 135 klanten gebruik van deze service en zijn er circa 15000 tablets in omloop in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Denemarken.

Overige informatie over Tabletmenukaart

Adres: Maarssenbroeksedijk 4, 3542DN, Utrecht
Telefoon: +31 (0)307113232
Website: http://www.tabletmenukaart.nl
E-mail: info@tabletmenukaart.nl
Facebook: www.facebook.com/tabletmenukaart.nl/

Jim Postma :
De vraag in deze is dus: 'Betaald de horeca nog voor dienend personeel?!'

Zoals ooit bij Van der Valk, voor nog geen vijf euro per uur. En/of ze worden er zo weer uitgesodemieterd als het seizoen voorbij is of ze wederom voor de uitbaters weer overbodig zijn geworden.

Biedt ze fatsoenlijke contracten aan tegenover een fatsoenlijk uurloon van minstens zes maanden tot een jaar. Geklaag van de wolven in schaapskleding is dan meteen weer voorbij. 'Uitgenast', heet dat.

zaterdag 22 sep 2018

Jan Tak :
Als ik het mij goed herinner had Correct op de Bergweg in 1990 al een soortgelijk concept in zijn Studio Café. Het heeft toen niet lang geduurd, waren ze de tijd te ver vooruit of heeft de klant helemaal geen zin om nieuwe concepten uit te proberen als men gewoon gezellig uit is. Men roept een ober die met een kwinkslag vraagt "wat mag het zijn?" en jouw het idee geeft de belangrijkste klant op dat moment te zijn.
Ik herinner me ook het zelfbedienings-café van Kekum (+/- 1955?)bij Ridderkerk, een gulden in de gleuf en het bier spoot uit de muur (en sloeg dood in het glas dat wel:-) (Had die van Kekum ook niet een patattent op de Vlietlaan?)

We zullen zien hoe dit gaat lopen maar gezelliger lijkt het mij er niet van te worden en de sfeer is nu juist het belangrijkste als men gezellig uit wilt zijn. Zonder sfeer is het een doodse boel snel naar de buurman dan maar.

vrijdag 21 sep 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties