KOPSTOOT

‘De dood of de gladiolen!’

(Door ‘De dood of de gladiolen!’)

Na het absoute debacle van gisteren – ‘ach zeg maar niets meer’- het haast schandalige verlies tegen ‘klein broertje Excelsior’ met nog wel 3-0 was het natuurlijk het gesprek van de dag. Met zware koppijn, tranen met tuiten, Rotterdam in zak en as. Zelfs deze keer voor het landelijke NOS- journaal onthutsend. Geen sprake dus van de grootschalige huldiging op de Coolsingel.

Waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb nu zo bang voor was. In ieder geval grote opluchting voor hem, hoewel hij vanuit Woudestein nog even werd weggeroepen naar het Crisiscentrum. Vorige week liet hij nog onder andere via kranten weten: ‘Iedereen is welkom, maar drink niet te veel!’ Met dat ene belerende zinnetje, zeg maar vingertje: ‘Drink niet te veel!.

Of de echte feestvierders die na zo’n kleine twintig jaar eindelijk, eindelijk, hun kampioensfeestje mogen gaan vieren, zich daar wat van aan zouden trekken. Ook dit is gisteren weer gebleken toen reeds voor de aanvang van de wedstrijd totaal bezopen ‘supporters’ door de stad liepen te lallen. En na afloop toch weer als hysterici door de stad zijn gaan lopen rellen.

Handjesvol weliswaar, maar wie het toch weer haast lukte om het voor de rest van het oprechte legioen voor goed te verpesten. Langdurig stadionverbod voor deze ‘would be supporters’ is zeker wel de minste straf. Met daarbij verplicht melden op het politiebureau en de cel in voor en tijdens de aanstaande kampioenswedstrijd.

Want wat Aboutaleb totaal vergeten was om in een eerder stadium een wel realistische forse waarschuwing uit te delen. Namelijk deze: ‘Vier je feest zoals je wilt, uitbundig of niet, maar echte relschoppers worden onmiddellijk in de kraag gegrepen en afgevoerd. Overal komen er camera’s te hangen en onze agenten filmen verder alles en iedereen die zich niet aan de fatsoensregels houden. En daar komen forse straffen op te staan, inclusief het uitzenden via de media van deze relschoppers.’

Kijk burgemeester, dat is nou een taal die iedereen verstaat. De zogenaamde ‘straattaal’ waar iedere potentiële hooligan als de dood voor is. Niet om voor een rechter te verschijnen, maar om aan de publieke schandpaal te worden opgehangen.

Dit en niets anders, zo was menigmaal van de zogenaamde hooligans zelf te horen. Het is dé ultieme straf die preventief werkt. Immers als je met foto’s, filmbeelden en al letterlijk te kak wordt gezet, ziet iedereen het. Om te worden genageld aan de publieke mediaschandpaal. De ware fans, vrienden en kennissen en nog erger hun werkgevers zien als eerste deze verwerpelijke ‘troubleshooters’ Kan immers zelfs leiden tot ontslag van hun ‘baas’.

Herhaal deze boodschap deze week talloze malen, zodat aanstaande zondag op de Coolsingel het waren kampioensfeest kan gaan beginnen. Met heel Feyenoord en Rotterdam als nummer een van Nederland. Dat het nog eerst een wedstrijd moet spelen in de eigen Kuip wordt het definitief ‘d’r op of d’r onder.’

Oftewel: ‘De dood of de gladiolen!’

Maar wie, o wie, twijfelt daar nu nog aan?!

Rinus Vuik en Jim Postma

Lees verder

‘Zondag naar de Coolsingel: ‘Yes!’

Het is zeker op haast alle zonnige terrassen in de stad en daarbuiten hét gesprek van de dag. Niet zo zeer of Fe[...]

Tand des tijds

Een Samen Eenzamen Jana Beranová. [...]

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Dona[...]

Turks Fruit Referendum

Stem op Güloen voor meer citroen en sappige meloen Stem op Erdogan voor het allerlaatste en onderste uit [...]

Hapjespan

Beminnen, Is een gevoel , Niet uit te leggen, In één, [...]

Religie

6467-religie
(Door Jim Postma)
Onlangs een aardige discussie gevoerd over mijn verhaal (te vinden op het blokje Opinie) van de laatste aanslag in Lond[...]

‘Onze leeuw is dood’

6456-onze-leeuw-is-dood
‘Wie gaat er vanavond winnen?’, vraagt fotograaf Rinus Vuik aan mij met zijn brede grijns. Wij zitten op dat mo[...]

Formatie

Als er net zoveel gas wordt gegeven aan de linkerkant van ons stuur, als aan de rechterkant, dan blijven wij a[...]

Lentekriebels

Drie vrolijk gekleurde bakvisjes lopen langs de Schiekade in de nog prille lentezon. Ze hebben sliertjes in hun haren [...]

Prognosequiz verkiezingen voor de Tweed

Deadline verlengd. De deadline van deze prognosequiz voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, is op verzoek van[...]

Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties