Een terugblik

7335-een-terugblik

Lenin sta op, Breznjev is gek geworden

(door Jana Beranová)

De legendarische Tsjechische fotograaf Josef Koudelka werd in januari van dit jaar 80. Zijn verjaardag wordt in Praag gevierd door twee grote exposities, voornamelijk over actuele thema’s: zigeuners (de Roma), ‘ballingen’ en zijn wereldberoemde reportage over de invasie van de Warschaupactlegers op 21 augustus 1968. Het tragisch einde van de Praagse Lente.


De foto’s, die Koudelka van de eerste paar dagen maakte – ondertekend met PP (Prager Photographer) – werden toen naar het westen gesmokkeld en door de bekende Magnum fotogroep wereldwijd verspreid. Een aantal is later ook opgenomen door Philip Kaufman in zijn film The unbearable lightness of being die hij naar het boek van Milan Kundera maakte. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan/Nesnesitelná lehkost bytí. In een magistrale montage lopen in de film de acteurs als het ware door het verleden.

In het gerenoveerde Museum voor Toegepaste Kunst vlak bij het Jan Palachplein in Praag (UPRUM) liep ook ik door het verleden en beleefde weer de verbijstering van toen. De woede ook, ja zeker, maar de eerste dagen vooral het ongeloof. Tanks die uit vliegtuigen rolden op het nu naar Václav Havel vernoemd vliegveld en als een dief in de nacht denderden door Praag in diepe slaap. De bewoners, wakker geworden door ongewoon lawaai, gingen verbijsterd de straat op. Een hand voor hun gezicht van de schrik. Soms raakten ze met blote hand zelfs de tanks aan, als om te zeggen dat die niet verder moesten rijden. Als om te zeggen dat alles in hun land op orde was. Als om zich ervan te vergewissen dat het niet alleen een slechte droom was.

De Pragers dromden samen, zochten kracht bij elkaar. Enkelen klommen op de tanks die in het stadscentrum bleven staan. De foto’s van Koudelka maken je opnieuw getuige van de ongelooflijke verbijstering. Toen praatten we nog tegen ze. Mijn ogen bleven zich vullen met tranen. Ik zag een vrouw die verwijtend naar een tank keek. Ik zag ook een vrouw die een Sovjet Russische soldaat over de wang leek te willen strelen en te zeggen: Dit is een vergissing, wij zijn vrienden, geen vijanden. ‘Ga naar huis, Ivan!’

De expositie duurt t/m 23 september

Het is nu 50 jaar geleden. Tien jaar na dato maakte ik een boek over augustus 1968, met het voorwoord van wijlen Max van der Stoel. Opgedragen aan mijn moeder die ver van haar vaderland moest leven en sterven.

Een korte passage over een soldaat die destijds, in verwarring gebracht door de bevolking, zelfmoord pleegde. Na een bizar gesprek met een meisje dat hij eerder bij haar bezoek aan de Oekraïne (toen Sovjet Unie) had ontmoet. De meeste soldaten kwamen uit Oekraïne en Kazachstan, wisten niet eens in welk land ze waren.

Foto en tekst overgenomen uit Zwartboek, het 500 pagina’s tellend document over de 7 dagen van de invasie door het Historisch Instituut in Praag, dat door scherpzinnigheid van de medewerkers alles minutieus vastlegde.

Jeroen Waardenburg :
Nicolae Ceausecu en zijn Helena;klopt helemaal @Jim,maar links PvdA en nog wat van dat obscure clubjes vonden deze twee fantastisch.Ach en koningshuis,laat maar.

woensdag 04 jul 2018

Jim Postma :
De finale epiloog: 'Al is de geschiedenis nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!'

woensdag 04 jul 2018

Jim Postma :
(2). Blijft onze Poetin onze grote bloeddorstige wereldheld. Zoals in de tijd van Nicolae Ceausecu en zijn Helena als de grootste bloeddorstige dracula's in het toenmalige Roemenië. Waarmee ons toenmalige Koninklijk Huis destijds nog zeer vrolijk op staatsbezoek ging in Roemenië en zij daarna deze absolute vampieren uitnodigde voor een weder zeer hoffelijk bezoek aan onze Staat der Nederlanden. Schaamteloos!

Say no more!

woensdag 04 jul 2018

Jim Postma :
Helder Rinus, dank voor je geschiedkundige verhandeling. Waarbij mijn bekende vraagtekens, zoals de aanslag op een armoedige buitenwijk van Moskou. Daar werd een gedeelte van een flatgebouw opgeblazen, met tientallen doden en zeer vele gewonden.
Poetin, als ex-KGB hoge officier (alleen dat al...@@@#), was toen nauwelijks aan de macht en aan het roer (na onze immer dronken Jeltsin) en onze oud-KGBér had zijn hele draaiboek reeds klaar. Poetin himself zorgde voor de aanslag in zijn eigen Moskou en vierde daarna de grote Russische held om Tjetsjenië binnen te vallen (á la Adolf Hitler!, mit Polen).
Succes gegarandeerd! En de hele wereld (inclusief de door Poetin verblinde Russen) blijft dom, stom, zodat bijvoorbeeld onze totaal naïeve 'Willempie' als Koning der Nederlanden, nog vrolijk een pilsje ging drinken met deze Vlademir, 'de King van alle bloedzuigende vleermuizen rondom onze 'Aardkloot'.
En ''onze' Vlademir, nu met zijn WK á la de Olympische Spelen 'von unsere Heil Adolf Hitler' in 1936, blijft onze....@

woensdag 04 jul 2018

Rinus Vuik :
Dus Jim....het was/is niet alleen Putin wat de klok sloeg!

dinsdag 03 jul 2018

Rinus Vuik :
De Tweede Tsjetsjeense Oorlog was een burgeroorlog in Tsjetsjenië, onderdeel van de Russische Federatie. De oorlog brak in 1999 uit naar aanleiding van meerdere Bomaanslagen op Russische flatgebouwen in onder meer Moskou en een inval van Tsjetsjeense rebellen onder Sjamil Basajev in Dagestan. Het Russische leger viel hierna de de facto onafhankelijke Tsjetsjeense republiek Itsjkerië voor de tweede keer binnen. Het conflict verplaatste zich voor een deel naar Rusland zelf door terreurdaden als de gijzeling in het Doebrovkatheater in Moskou en de gijzeling in Beslan.

De oorlog werd gekenmerkt door een aantal misdaden tegen de menselijkheid. In de oorlog lieten Tsjetsjenen vooral bommen ontploffen, gemunt op Russische burgers. Russische soldaten gebruikten buitensporig geweld in hun strijd tegen de rebellen/terroristen. Daarbij sneuvelden vele burgers en werden veel huizen vernield. Ook werden Tsjetsjeense mannen vermoord en Tsjetsjeense vrouwen verkracht. Meer dan honderdduizend Tsjetsjenen zijn uit Tsjetsjenië gevlucht. Het conflict heeft ook veel slachtoffers gemaakt door landmijnen.

De strijd bereikte een hoogtepunt tussen 1999 en 2002, waarna de oorlog officieel beëindigd werd verklaard door de Russische regering. De strijd ging echter nog bijna dagelijks door en werd gevoerd tussen de verschillende Russische veiligheidsdiensten en legereenheden aan de ene kant, en de Tsjetsjeense opstandelingen die een eigen staat willen en de wahabistische fracties onder leiding van Basajev die een pan-islamitisch kalifaat willen over de hele Noordelijke Kaukasus, aan de andere kant. De paramilitaire Kadyrovtsy, oorspronkelijk de persoonlijke veiligheidsdienst van de Tsjetsjeense premier Ramzan Kadyrov, worden, hoewel officieel opgeheven in april 2006, verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van de misdaden tegen de menselijkheid.[bron?] Er was sprake van rivaliteit tussen de verschillende Russische veiligheidsdiensten, die verschillende fracties die actief waren binnen het gebied, steunden.

dinsdag 03 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Oekraïne is gewoon Rusland,dat Rusland het wat onhandig heeft terug genomen is een andere zaak.In de jaren 50 is de Oekraine in bruikleen geven door de man die met zijn schoen op de lezenaar sloeg,net als Hongkong de Engelsen huurde het en China zei de huur op dus ging het weer terug naar China.Dus Vladimir Poetin oorlogsmisdadiger neen eerder een zekere Bush die zomaar Irak binnen viel onder valse voorwenselen.

Poetin is niet uit op oorlog,Trump is gevaarlijker al is het goed is zo,n president te hebben die zijn eigen gang gaat en lak heeft aan politiek correctheid en niet afkomstig is uit de politiek elite van de VS.De VS eerst kan je hem niet kwalijk nemen daar is hij president voor.Zouden ze hier is ook moeten doen Nederland eerst.

dinsdag 03 jul 2018

Jim Postma :
Was het maar zo simpel Rinus.

Zowel Poetin als Trump zijn uit op de val van wat eens het machtige Europa rijk was. Beiden hebben hier belang bij onder het motto: 'Verdeel en heers.'

Over Poetin (zie zijn hele staat van dienst) kunnen we heel simpel zijn. Hij is een absolute dictator en oorlogsmisdadiger (Tjetsjenië, Oekraïne).

En bij Trump geldt haast hetzelfde. Absoluut dictator en oorlogsmisdadiger moet hij nog worden. Maar dat zal niet zo lang meer duren.

Voor ons bestaat er nog een troost: Dictators en oorlogsmisdadigers komen vroeger of later allen ten val!

dinsdag 03 jul 2018

Rinus Vuik :
zit nu juist de angel.Politiek stinkt maar al te vaak, en wordt achter de schermen,dus ver van ons gevoerd.Het kleine beetje dat naar buiten komt is slechts het topje van een berg onder(zeer troebel) water..Wat het volk wilt zal ze nooit krijgen en als de leiders besluiten tot oorlog dan komt er oorlog.Zie ik het nu te simpel?

dinsdag 03 jul 2018

Rinus Vuik :
Ik kan de ongerustheid van Jim niet delen, daar het gevaar van het uitbreken van WOIII niet gezocht moet worden bij Putin maar wel bij de de onberekenbare Trump die denkt met alles weg te kunnen komen.Putin is niet uit op oorlog en met beheersing beantwoordt hij de aanvallen vanuit het Westen.Premier Theresa May van Engeland moest zo nodig en voorbarig de knuppel in het hoenderhok gooien, dit om haar politieke onbekwaamheid gezicht te geven.Hersenspoeling vindt niet alleen onder Putin plaats, en vele decennia lang verdomde het Westen toenadering te zoeken met Rusland.Zowel in het Westen als in Rusland is er nog altijd sprake van een wederzijds verwrongen beeld met veel vooroordelen.De politiek spint hier garen bij en houdt het volk bewust onwetend.Achterdocht met vooroordelen dienen plaats te maken voor wederzijds respect en vertrouwen.Pas dan kunnen de verschillende volkeren, zonder vrees voor elkaar, naast en met elkaar leven.
De onderling gevoerde politiek zal dan toch echt de basis moeten zijn, en daar

dinsdag 03 jul 2018

Jeroen Waardenburg :
Ben ik in deze nu 'een linkse' of 'een rechtse rakker Rus'.
Waarvan akte.CITAAT.

Welneen,Rusland is Rusland en de NAVO staat aan haar grenzen,niet dat wij dat erg vinden,maar het Westen in de vorm van Napoleon is daar binnen gelopen en dan nog de socialist- nazie Adolf Hitler.De Russen zijn dat niet vergeten.

En Rusland heeft altijd leiders gehad die hard regeren,dus wat dat betreft niks nieuws onder de zon van Rusland.

dinsdag 03 jul 2018

Jim Postma :
Ondanks mijn 'goedgelovigheid' blijf ik de Russen onder Poetin wantrouwen in het diepste van mijn ziel. Het 'gewone' Russische volk daarentegen ligt ook dieper in mijn ziel. Met veel vodka, kaviaar, dansen, zingen en soms dramatische, maar zeer zeker ook romantische muziek, staat dit 'volk' dichterbij mij dan de slappe en vaak ook hypocritische Amerikaanse whisky van 'Jim Beam'. Laat staan Kentucky Fried Chicken stinkende voedselbommen van MacDonald.

Toch hou ik mijn hart vast. Als de totale (te verwachten) chaos in dit slappe Europa is uitgebroken, staan 'onze Russen', binnen twee weken in Hoek van Holland. Met het afschaffen van onze tanks, twee helmen voor een soldaat, 'gebroken geweertjes' en niet deugende munitie...@@@
De inmiddels totaal 'gehersenspoelde' Russen van Poetin verstaan maar een taal:
Een keiharde Defensiemacht hier (en in de rest van Europa) zo hard als 'staal'. Nog van meer 'staal' dan ooit onder Stalin. Ben ik in deze nu 'een linkse' of 'een rechtse rakker Rus'.
Waarvan akte.
Amen.

maandag 02 jul 2018

Jan Tak :
Laten we ook niet vergeten dat +/-10 jaar hiervoor al de Hongaarse opstand uitbrak die, na hevige gevechten in de straten van Boedapest met gebruik van tanks, hard was neergeslagen. Deze gebeurtenis moeten de Tsjechen zeker voor ogen hebben gehad.

Ook vandaag zie je dit terug door de afstand die deze landen houden ten opzichte van de EU, hadden wij nog maar de mentaliteit van "jongens van Jan de Witt" in plaats van de ""slappe zakken mentaliteit" die er nu gaande is.

Zo dat lucht op, wellicht deze zomer maar weer eens naar bar "Václavské náměstí" (als ik mij goed herinner)

maandag 02 jul 2018

Annette Splinter :
Prachtig lieverd wat een ontroerende beschrijving van die ontsteltenis.
Alsof ik er zelf in rond loop zonder enige zinnige gedachten in mijn hoofd.
Leeggetrokken door het alom absurde van dit (wapen)FEIT!
Dank hiervoor dat je dit met mij deelde lieve Jana!

zondag 01 jul 2018

Jan Jansen :
Nou, nou, wat een reacties!

Eerst een zwalkende stukjesschrijver, gelijk gevolgd door een tegen het analfabetisme aanschurkende pastoor. Lekker stel. Maar goed, jullie zijn het eens. Vind ik fijn, ik houd van frisse, blije gezichtjes.

Trouwens, die Jana schrijft inderdaad goed! Beter dan een doorsnee journalist ;-) Over Lorre zullen we het maar niet meer hebben, hoewel ik zeer veel plezier heb om dit soort schertsfiguren.

Ga zo door, heren!

zaterdag 30 jun 2018

Jeroen Waardenburg :
Waarvan akte!
p.s. Beste 'Jan Jansen' kom zelf eens met iets origineels, zodat wij met zijn allen je weer kunnen bewonderen, in plaats van azijnzeiken.
Waarvan akte.
Amen!CITAAT.

Daar is hij niet toe in staat.

De inval een bizar gebeuren;maar ja linkse socialisten politiek ,want dat waren ze toch die communisten is bizar en maakt miljoenen slacht offers.

Voort wie nog nooit in Tsjechië is geweest doen............ en wat een stad dat Praag.

zaterdag 30 jun 2018

Jim Postma :
Heb je reeds vele malen eerder verteld (gezegd), "jan" (want zo heet je niet) eens te reageren op de inhoud van een verhaal, in dit geval een 'dijk van een verhaal' door onze 'grand old lady in zowel de Tsjechische als in de Nederlandse literatuur (zowel in poëzie als in proza).

Moet ik dan alles nog een keer gaan lopen uitleggen tegen 'kommaneukertje' (mijn eigentijdse spelling, los van Van Dale). Bedoelende, symbolisch, die ONZE Nederlandse taal geheel tot haar eigen maakte...@@@#
Zoals haar zeer bekende en inmiddels (in Nederland) beroemde poëzie:

Als niemand luistert naar niemand,
vallen er doden,
in plaats van woorden' (Op tienduizenden posters nu reeds van Amnesty International'.

Ook toen waren er reeds 'kommaneukers' die zeiden: 'Dat kan niet!'

Waarvan akte!
p.s. Beste 'Jan Jansen' kom zelf eens met iets origineels, zodat wij met zijn allen je weer kunnen bewonderen, in plaats van azijnzeiken.
Waarvan akte.
Amen!

zaterdag 30 jun 2018

Jan Jansen :
'Tot haar eigen maakte'? Jim, Jim, Jim.

zaterdag 30 jun 2018

Jim Postma :
Als dat bedoelt beste Jan, zal de mensheid in deze nooit veranderen.

Waarvan akte!

Maar wat een geluk toch nog op deze wereld dat er grote uitzonderingen bestaan op de regel, zoals de 'manhaftige' Jana Beranová, die om dezelfde redenen ooit haar dierbare vaderland moest ontvluchten. En van hieruit deze absolute tirannie op alle fronten bleef bevechten.
Hulde voor deze pure Tsjech(in), die de Nederlandse taal geheel tot haar eigen maakte!

zaterdag 30 jun 2018

Jan Tak :
@JP.
"Échte communisten en kameraden, die elkaar allen hebben verraden, bestaan gelukkig niet meer"

Are you sure beste Jim? Wellicht dat we ze nu anders noemen.

zaterdag 30 jun 2018

BEN HERBERGS :
Prachtig,Jana!

zaterdag 30 jun 2018

chris ripken :
prachtige foto's van een heel bizar voorbeeld van waar politiek toe kan leiden!

vrijdag 29 jun 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
In mijn woonland is laatst een lijst bekend gemaakt met meer dan 4000 namen van mensen w.o. artiesten en zeerhooggeplaatste politieke lijders welke medewerkers en leden waren van de alom beruchte KGB, na publicatie in een dagblad heeft nooit iemand er meer iets over vernomen. Is het zo dat de mensen al deze problemen willen "vergeten" of is men "bang" voor de e.v.t. gevolgen. Doet me denken aan het boek van Leonard Wibberley "de muis die brulde" en inplaats van America op naar Rusland.

vrijdag 29 jun 2018

Janny Kok :
Lest we never forget!1

vrijdag 29 jun 2018

Hans Roodenburg :
Prachtige foto's en een waar verhaal voor GISTEREN. Over het historische perspectief heb ik geen mening. Over de Praagse Lente uiteraard wél: zegt ook alles over de (wereldse) politieke situatie in die tijd. ER zijn helaas ook nog nu genoeg verraders.

vrijdag 29 jun 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik hoop dat je gelijk hebt Jim maar zoals het er nu voorstaat met alle sancties die de EU Rusland gaat opleggen zou het zomaar kunnen dat de beer uit z'n vel springt, en wat dan????? Ik hou m'n hart vast.

vrijdag 29 jun 2018

Jim Postma :
Ben geen Tsjech. Toch liep ik daar rond in deze hele ontroerende expositie met tranen in mijn ogen.

Hoe kan een zogenaamd 'broedervolk' in die tijd als kameraden en communisten onder elkaar, elkaar zoveel leed en verdriet aan doen.

Échte communisten en kameraden, die elkaar allen hebben verraden, bestaan gelukkig niet meer. Tot nu en in de verdere eeuwige eeuwigheid.

Waarvan akte.

Amen!

donderdag 28 jun 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties