Extravagantie in de jaren ’70 in 'the city’


5958-extravagantie-in-de-jaren-70-in-the-city (Door Hans Roodenburg)
De extravagantie droop er in de jaren ’70 in ‘the city’ Rotterdam vanaf. Geheel in het tijdsbeeld waren er vele clubs en cafés waar de drugs (en uiteraard de drank!) tegen de plinten klotsten.
In de drugs ging het vaak om de wat goedkopere wietsoorten of marihuana. Alleen enkele rijke yuppen uit die tijd konden zich de zwaardere drugs heroïne en cocaïne permitteren.Sommigen zijn er aan onderdoor gegaan. Anderen hebben daarna een burgerlijk bestaan opgebouwd en zijn min of meer ‘netjes’ geworden. Weer anderen behoren – mede door de funky jaren ’70 – nog steeds tot de oudere hippies.

Hopeloos
Tegenwoordig bestaat de drugsscene vooral uit hopeloze ongeschoolden (vaak van allochtone of asociale afkomst) óf uit topcoryfeeën die zich zo nu en dan extravagantie permitteren. De tijd dat junks je aan de lopende band in het centrum van Rotterdam vroegen om een paar gulden om hun moeder te kunnen ‘bezoeken’ is grotendeels voorbij. Uiteraard zijn er nog ‘eigenheimers’ genoeg in de stad.

Alleen enkele rijke yuppen uit die tijd konden zich de zwaardere drugs heroïne en cocaïne permitteren.Maar daar gaat het in dit geval niet om. Die actuele situatie behoort op een andere plaats op deze site. De heftige jaren ’70 staan in 'GISTEREN' centraal. De politieke correctheid was nog ver te zoeken. Vele jongeren uit die tijd vonden in die tijdsgeest bijna alles goed. Als het maar op het randje van de burgerlijke samenleving verkeerde. In navolging van de decadente Studio 54 in New York, waar met name de beroemdheden in kunst of pop kwamen, waren er vele clubs en cafés in Rotterdam die dezelfde regionale status probeerden te bereiken.

Gelegenheden
Zo uit het hoofd weten ouderen die de jaren ’70 als twintiger hebben meegemaakt diverse gelegenheden te noemen. Zoals Club 54 Studio aan de Hartmanstraat die overigens nooit de naam en faam heeft gekregen van zijn beroemde ‘broertje’ in New York. Voorts had je in die tijd Exit, De Rode Papegaai, ’s Lands Weerbaarheid, Place Pigalle, In den Twijfelaar en nog vele anderen.
De auteur van dit artikel werd zelf indertijd meegesleept door een paar jonge redactiecollega’s van Het Vrije Volk, het grootste dagblad van Rotterdam destijds, naar AMVJ aan de Mauritsweg. Daar heb ik één sigaret met marihuana op en ben daardoor zo misselijk geworden dat ik nooit meer softdrugs heb aangeraakt, laat staan heroïne of cocaïne. Coke die zich als een wit tapijt op de tafels bevond, zoals in Studio 54 in New York, heb ik nooit meegemaakt. Maar biertjes genoeg in de stad van mijn hart!

AMVJ
Wim de Boek (van 1947), bekend van vele Rotterdamse activiteiten en het kunstwereldje, heeft nog een lidmaatschapskaart mét pasfoto - toen vrij normaal - van de AMVJ. ,,Ik woonde nog bij mijn ouders, maar blowde niet.’’
In de clubs en cafés kwam je plaatselijke beroemdheden uit de cultuur tegen zoals de (recent) overleden Frans Vogel, Cor Vaandrager, Ruut Ramseijer en vele andere kleurrijke figuren uit het wereldje en soms uit de mediahoek. Ze hadden vaste stamkroegen als Café Timmer aan De Oude Binnenweg of De Schouw aan de Witte de Withstraat. Ze moeten inmiddels al minstens 65 jaar of ouder zijn.
De horecagrootheden uit die tijd waren Henk Smol en de gebroeders Van Rey. Elk nieuw tijdperk geeft nieuwe kansen. In de jaren ’60, toen aan het eind van dit decennium bij enkele voorlopers de drugs in opkomst kwamen, was vooral Klaas van Duin de horecakoning van Rotterdam. Wie het tegenwoordig is, zou ik niet weten. Misschien kunnen mensen dat in hun reacties aangeven of vermoeden. Ook hun verleden over dit onderwerp in Rotterdam is welkom.

'Ik heb ooit één sigaret met marihuana gerookt en ben daardoor zo misselijk geworden dat ik nooit meer softdrugs heb aangeraakt'.'Gaan roken'
Onze gewaardeerde columnist Ronald Sørensen verhaalt over het Rotterdamse hasjiesjwereldje uit de jaren ’70. ,,Ik ben als sporter – rookte dus niet – er bewust voor gaan roken. Shag uiteraard omdat je daar de hasj in moest korrelen. Meestal had je wel een vriend of bekende die het verkocht. Er stond wel gevangenisstraf op het bezit! Soms woonde men op zichzelf en haalde je het gewoon aan huis. In het gebouw van de AMVJ was ook een dansavond en daar ben ik voor het eerst opgelicht met nep wiet. Ik ben ook nog voorzitter geweest van een club, maar daarmee – ik was onderwijzer – gestopt omdat het al heel snel een centrum voor softdrugs handel werd. Vooral toen de XTC op de proppen kwam.’’

Natuurlijk had je in de jaren ’70 eveneens ‘nette’ gelegenheden waar drugs verboden waren én waar de alcoholische drankjes rijkelijk vloeiden. Om er enkele te noemen die ‘in’ waren: Moulin Rouge (naast V&D), de bar van het Rijnhotel, De Ballentent, Scandia Hotel, Chalet Suisse, ’t Fust en vele, vele anderen.
Over het algemeen kwam daar toch een iets ander publiek. Nauwelijks de funky jongeren uit die tijd. Méér de gesettelde mensen die misschien wel wat bedaarder waren maar ook minder provocerend of veranderingsgezind.

(Dit artikel is tot stand komen met medewerking van Jim Postma, Wim de Boek en Ronald Sørensen).


Klik hier
voor onderstaande tip van 'Johannes'

Arie Torcque :
Als ik dat allemaal zo lees, dan heb ik wel een heleboel gemist, maar ja je kan ook niet alles hebben, studeren, sporten bij Metro op het lange Pad, tennissen, en ja dan komt het kroegen lopen, stikkie roken of snuiven op een tweede plaats, ben eigenlijk wel blij dat jullie me vertellen hoe dat was en ik er achter kom dat ik niets gemist heb....

maandag 18 feb 2019

Lana Van Son :
Leuk al die reacties over het uitgaansleven van eind '60/begin 1970. Wij waren meestal met een groepje, o.a. Mies/leila/Nel/Frans en Ben (die 2 laatste werkte als kok in het parkhotel) Wij kwamen vaak in de pipo bar,op de eendrachtsweg. Heb daar nog een leuke jongen ontmoet. Theo heette hij, lichtblond haar, hij voer met zijn ouders en broer op een binnenvaartschip, meestal naar Mannheim, dat was eind 1972/begin 1973 Ben hem uit het oog verloren, zou leuk zijn als ik weer eens wat van hem hoorde, maar weet zijn achternaam niet meer, ik dacht Verschuren, maar weet ik niet zeker.
We kwamen ook ernaast in de Maritiem bar, eigenaars waren Dick en Rina slik, en een stukje verder in de Jocky Inn. Was een leuke tijd, toen kon je als vrouw alleen nog s'avonds over straat.

zondag 17 feb 2019

Helene Van der Horn :
Allemaal heel bekend al die tenten uit die tijd. Ik mis alleen de Paddock aan de Schiedamsevest. Waar ik ook vaak kwam met mijn broer en vriendin. Beneden was daar een dansvloer echt gezellig.
Harrie Hoogsteder of zoiets was daar de baas of zetbaas

zaterdag 29 dec 2018

Loes Vinke :
Wie kent Jackie O nog? Volgens mij zat deze op de Schiedamsevest en de achterkant was Brandersplaats. Door brand is Jackie O toen gesloten en kwam Grieks restaurant Olympia in hetzelfde pand. Klopt dit?

woensdag 12 sep 2018

rob kost :
Leuke tijd die 70 er jaren, ik kwam met veel plezier in Tabaris onder de Cinema bioscoop, de kis kis dance als topper, allemaal in een kring en dan een in het midden. Misschien zijn er nog wel mensen die mij kennen, mijn naam was Rob en ik was er vaak met Connie en Tinneke maar ook Fred en Mar, het was er altijd leuk om te zijn.

donderdag 28 jun 2018

anton Vanwamelen :
In de 70 jaren kwam ik in Rotterdam wonen waar nu de alaksa moskee uitmondt, en ging met mijn maten naar de scène in de binnenstad witte de witstraat ergens in een zaal waar ik vele groepen heb zien optreden, met de nodige voorraad. Dan ff vreten aan de overkant en verder...dan naar Stieltjesplein uitsmijter vreten tegen vijven...ja de goede oude tijd

zaterdag 31 maart 2018

Martin Jongenengel :
ik kwam in die tijd ook op de coolsingel in een tent die dacht ik uncle Charley hete en in een tent in het hoekje op het Churchillplein Brandersplaats de naam van die tent ben ik kwijt ook gingen we na die tent naar een andere tent op de van speykstraat van 2 tot 6 was gewoon geweldig

zaterdag 16 dec 2017

Leo Troost :
Destijds mee gedaan aan een talentenjacht in Studio 54 met Hans Vermeulen in de jury. Het liedje the eyes of jenny gaat ook over Studio 54.

vrijdag 10 nov 2017

Ron de Man :
Heel veel tijd doorgebracht in de Pipo bar 1 hoog en bij dancing je taime aan de witte de with straat.
Leuke meiden ontmoet. Dansen met de bardames en loslopende grietjes.
Wat een tijd begin jaren 70 geweldig. Blij dat ik het meegemaakt heb.

maandag 06 nov 2017

Rico Gie :
Leuk die iitgaansgeschiedenis van rotjeknor wie herinnert zich nog Bristol aan het Hofplein; le bateau; Le Bateau met Ben aan de deur; Portobello; scala; 't Fust; Big Ben; FIRST business Club; Dive Inn Pub met koperen Rinus aan de deur; dan verder bij Ter Meulen Voom Voom; Studio '54; Tom Manders schouwburgplein; en dan in de Witte de With: Frou Frou; Asterix en J' taime zaten alle 3 naast elkaar; toch ook nog een tent due niet vergeten mag worden was Palm Beach bij het Hofplein station en onder de bioscoop cinerama na 23.00uur Tabaris verder ook nog in de Witte de With Oasis natuurlijk slaan we de Westersingel niet over met de Mauritsbar en de Pipo bar; en101558 Pinguinpark dezelfde eigenaar als van Down Town in Maassluis, vroeger was het 10244dzo slecht nog niet verneem graag jullie reactie over het uitgaansleven

zondag 08 okt 2017

Jan Tak :
Hoofdletters op het net staat gelijk aan schreeuwen Nanny!
Maar je zit wel redelijk goed met de naam nl. vanaf de zomer 1967 zat op de Boompjeskade onder de oprit naar de oude Willemsbrug beatkelder De Leiperd van Provogroep De Nieuwe Generatie.
Als buren kregen ze later de club Gaius wat geheel paste bij het publiek want die tent werd al snel gesloten wegens drugshandel.

vrijdag 23 dec 2016

Nanny boerman :
HOE HEETTE DIE TENT ONDERAAN DE KADE VAN DE WILLEMSBRUG OF KONINGINNEBRUG " DE LIJPERD OF DE LIJPUT "OF ZO IN DE JAREN 19
70

vrijdag 23 dec 2016

Johannes :
Nog even:
In die Jazz-kelder hebben Art Blakey en Miles Davis nog gespeeld. Later werd het de discotheek Voom-Voom of ik moet wel erg abuis zijn ;-)

maandag 19 sep 2016

Johannes :
Dat was het Blik bedankt. Alles is inmiddels ook bij mij bovengekomen.

Officieel heette de locatie "Kunstkring Lijnbaan" maar in de volksmond was het de "Berenkuil" Je kon met de trap vanaf straatniveau naar beneden maar ook via de kelder van Ter Meulen en dan was aan de westkant de Bioscoop(je) "Lijnbaantheater" en aan de oostkant onder H.H. de Klerk, de Jazzkelder. Opening was in eind jaren '60 en 10 jaar later was het alweer afgelopen.

Tja mijn geheugen heeft af en toe een zetje nodig :-)

maandag 19 sep 2016

Blik :
Toevallig kwam ik via een Google search hier terecht.
Ter aanvulling: de Berenkuil bevond zich onder straatniveau op het Binnenwegplein (bij de oude poort van het Coolsingelziekenhuis) naast Ter Meulen. Daar hebben onder andere een bioscoop en jazzclub Thelonious gezeten.
Een verdieping boven straatniveau zat in die jaren een gallerie.

maandag 19 sep 2016

Johannes :
Op dit moment- zaterdagavond 19/03 - zie ik op Rijnmond TV een bewerkte versie van "Roets in Rotterdam" deel 2 van Job Pannekoek en Hennie Maliankay met o.a. Frans Vogel, Vaandrager, Hans Sleutelaar en Vroegindewij

Wordt nog één keer herhaald ook op internet. Zoek en Geniet.

zaterdag 19 maart 2016

Hans Roodenburg :
Waar Johannes het over heeft, waren de zondagmiddagen waarop de hele horeca van Rotterdam naar de Ballentent kwam. Inderdaad geblondeerde vrouwspersonen in korte rokjes. Toen was de inmiddels (in 2003) overleden Marius Lambermont nog de eigenaar. Ik kende hem heel goed. Een op zichzelf nette kerel die niks moest hebben van (soft)drugs of iets dergelijks. Hij was in 2002 aanhanger van Pim Fortuin. Ik heb Marius en Pim ook goed gekend. Ik had als onafhankelijk journalist verschillende opvattingen over hen. Marius beviel mij overigens wel. Ik heb hem zelfs (eerst) in Het Vrije Volk en in het Rotterdams Dagblad 'gepusht'. Het was vaak door de week werken. Daarom kwam ik vrijwel nooit op zondag. De huidige kok is trouwens nog dezelfde persoon. Kan heel goed 'sole meunière' bakken! Misschien moet ik Johannes ook nog van gezicht kennen. Ik kan mij nog wel herinneren dat Marius op een dag zo'n 40 colaatjes pils naar binnen werkte en vaak ook zelf rondjes weggaf aan vaste klanten.

donderdag 17 maart 2016

Johannes :
Ach verstand komt met de jaren zei vader altijd :-))

Die Ballentent als gezegd kom ik er al jaren en soms nam ik relaties mee om met een glaasje van gedachten te wisselen.
Mijn vrouw merkte dit altijd aan mijn appétit, at ik 's avonds maar een klein hapje dan vroeg ze "waar heb je vandaag gegeten" en was mijn reactie "in de Ballentent" Heel lang heeft ze gedacht dat ik het afwimpelde en geloofde ze niet dat de zaak werkelijk bestond

Tot jaren geleden, ik was inmiddels uitgewerkt en op een mooie zondagmiddag zei mijn vrouw ineens "nu wil ik die Ballentent van jou wel eens zien" En dom, dom zei ik trek je jas maar aan.

Zo kwamen we rond een uur of zes op de Parkkade de zon scheen en we hoorden van verre de accordeonist al spelen, het was gezellig en de lampjes slingerden vrolijk heen.
Eén ding was anders dan op een normale werkdag, de vele hoogblonde dames met veel te korte rokjes en diep uitgesneden truitjes. Zo dit is dus de BALLENtent zei mijn vrouw. Auw
Met die zondige zondagen zijn ze in 2003 gestopt

woensdag 16 maart 2016

R.Sörensen :
Mijn ervaringen heb ik vooral opgedaan einde jaren 60. In de serie Babyboomers van Wim de Boek e.a. beschrijf ik mijn eerste blowtje (laatste december 2001)
Eind jaren 60 en begin van de jaren 70 kwamen Nel en ik heel erg veel in "De Villa" op de Hoofdweg in Rotterdam Alexanderpolder.
Ik ging er weg toen ook andere rotzooi verkocht werd. Inderdaad zijn (wat Wim ook beweert) veel jongeren die toen "gedurfd"en "vooruitstrevend" handelden niet meer onder ons. De keerzijde van die vrijgevochten medaille!

woensdag 16 maart 2016

Johannes :
Zit ik een tijd te dubben over de AMVJ in het Rijnhotel in relatie met de naam Berenkuil, ik kwam er weleens met Henny Maliankay maar veel meer bij Melief. Nu dub ik over de naam Berenkuil voor die AMVJ zaal???

Maar wat kwamen jullie in saaie tenten, bar Rijnhotel? (Fallstaff)lijkt me nu niet echt de place to be evenals de bar in het Scandic dan was het Zeemanshuis er naast gezelliger.
Wat te denken van de Pipo of Club66 van Nees Pors met kleine Jantje aan de deur (of aan de kapstok)Chez Plu en met mijn vrouw ging ik dansen bij het COC in de Coolsestraat, beregoeie muziek in die tijd.
Chalet Suisse hadden ze daar een gezellige bar? Wel natuurlijk 'tFust, de Portobello, de Big Ben en de Double Diamond van George Olman.
De naam Ballentent is gevallen daar om ik vanaf begin '60, in jaren '90 met relaties en nu komen wij er, bij mooi weer, nog steeds.
Maar nooit wiet of andere rommel

dinsdag 15 maart 2016

Johannes :
Geheel mee eens Wim, veel van die "gezellige" stappers waren sneue figuren waar je eigenlijk medelij mee had, je gaf ze een borrel en ze toeterden er op los. Ging je rond sluitingstijd over de Binnenweg naar huis lagen ze in de portieken maar ik vraag me af of het vandaag veel anders zal zijn met al die gelegaliseerde "koffieshops"

Eén ding is denk ik wel veranderd in de zeventiger jaren kon je (ook als meisje) nog redelijk veilig 's avonds over straat. Nu durf ik 's avonds echt niet meer over de W.Kruiskade of het Stadhuisplein met al de bezopen en doorgesnoven idioten.

dinsdag 15 maart 2016

Wim :
Al die zo genaamde kleurrijke figuren zijn nu allemaal al dood ten onder gegaan aan drank en andere rotzooi.
Zo,n fantastisch wereldje jaren 70 was dat nou niet;ellende en gedoe.

In de hulpverlening die ook niet hielp hebben wij er heel wat dood zien gaan.
De enige aardig tent van toen was de Twijfelaar,en voor de rest laat maar........

maandag 14 maart 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties