Vintage Shop 'past' verdienmodel voor kledingbank Rotterdam

8021-vintage-shop-past-verdienmodel-voor-kledingbank-rotterdam (Door Janny Kok)


Wat is er mooier om betaalbare kleding te kopen en daarmee het goede doel van de Stichting Kledingbank-Rotterdam te steunen! Dat kan bij de Vintage shop PAST in Delfshaven, die donderdag 9 mei om 16.00 uur feestelijk is geopend door de Rotterdamse wethouder Michel Grauss en Kledingbank-Rotterdam ambassadeur Sander de Kramer. De plaats van handeling was aan de Oostkousdijk 13, 3024 CK Rotterdam.


De grootste klus voor de opening was om van een min of meer verwaarloosde winkelruimte een aantrekkelijke topwinkel in Delfshaven te maken. Dat is wel nodig ook; allereerst om de commerciële huurprijs van de winkelruimte te kunnen betalen en meteen om de doelstelling van de Stichting Kledingbank-Rotterdam te verwezenlijken. Deze is om goede herbruikbare kleding in te zamelen om deze gratis aan mensen te verstrekken die (tijdelijk) het geld niet hebben om voor zichzelf en/of hun kinderen kleding te kopen. De achterliggende gedachte van de Kledingbank Rotterdam daarbij is hergebruik van textiel te stimuleren . Zo levert de stichting meteen een bijdrage aan het tegengaan van verspilling.


Hiermee is Kledingbank-Rotterdam bij uitstek een organisatie die waarde creëert op basis van het evenwicht tussen people, planet & profit. Stichting Kledingbank-Rotterdam is een vrijwilligersorganisatie met ANBI status die op particulier initiatief werd opgericht op 6 oktober 2006. De stichting krijgt geen overheidssubsidie.

Voor het geschikt maken van de grotere winkelruimte kreeg de Kledingbank-Rotterdam gelukkig wel financiële hulp van Stichting Neyenburgh, Sint Laurens fonds en Oranjefonds. Daardoor kon een creatief centrum annex reparatie naaiatelier ontstaan waar naaldkunstenaars van afgekeurde kleding, gebruiksartikelen kunnen maken, zoals tassen en dergelijke. Kledingbank-Rotterdam voorziet in het kledingaanbod voor alle leeftijden: van babykleding maat 50 t/m kinderkleding maat 180 en dames- en herenkleding van maat XS t/m XXXL

Het is duidelijk dat financiële steun nodig blijft om het vrijwilligerswerk van de Kledingbank-Rotterdam te laten bestaan en de doelstelling waar te blijven maken. Stichting Kledingbank-Rotterdam voorzitter Mary Olman zegt over het vrijwilligerscorps: “Onze vrijwilligers zetten zich volledig en met veel liefde en toewijding in. De vrijwilligersgroep bestaat uit stagiaires maatschappelijke studies, personen met een taakstraf (via de Reclassering), mensen via Vluchtelingenwerk, Pameijer en anderen Wij begeleiden en leren mensen om te gaan met cliënten, telefoon beantwoorden en meer van dat soort zaken. Zo kunnen ze hopelijk een kans krijgen op een plaats in de maatschappij.”

De Kledingbank-Rotterdam werkt samen met meer dan 100 professionele zorg- en dienstverlenende organisaties in en om Rotterdam. Enkele voorbeelden daarvan zijn: het Leger des Heils, Stichting “Uw Thuis”, Maatschappelijk werk Gemeente Rotterdam, en de Voedselbank. Zij fungeren als doorverwijzers. Medewerkers van deze organisaties beoordelen op grond van iemands financiële omstandigheden of hij/zij (met het gezin) in aanmerking komt voor de ontvangst van (een) gratis kledingpakket.

Meer weten? E-mail naar info@kledingbank-rotterdam.nl

Foto hierboven: Wethouder Michiel Grauss van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg heeft de klus geklaard: De kledingbank is door hem geopend. Links Kledingbank voorzitter Mary Olman. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Ambassadeur van De Kledingbank, de inmiddels BN-‘er Sander de Kramer interviewt Mary Olman. Rechts Jolita Meuldijk. De dames vormen mede het bestuur van De Kledingbank. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een heuse modeshow op ‘Catwalk Oostkousdijk’ onderdeel van het openingsfeest. We zien Sonja Hovenga met haar neefje Milan. Rechts tegen de pui kunstenaar Cor Kraat . Cor werkt aan een kunstwerk voor de winkel dat uiting geeft aan de duurzame relatie tussen de Kledingbank en Delfshaven. Binnenkort ziet men op nummer 13c een goed geklede Piet Hein (Pietje Precies) die toeziet hoe dansende kledingstukken zich een weg banen naar hun nieuwe eigenaren. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een deel van het interieur van ‘Vintage Past BY KLEDINGBANK ROTTERDAM’, waar eigenzinnige dameskleding gratis wordt verstrekt, maar tevens voor vintageprijzen wordt verkocht. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een deel van de in grote getale aanwezige bezoekers aan de Oostkousdijk 13 c. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Dubbelopname van Wethouder Michiel Grauss met Mary Olman. (Bron foto: Frans Dammers)

Zie ook: www.kledingbank-rotterdam.nl


wim de boek :
Ook ik heb aan de bank-kleding geschonken, gaf me best 'n goed gevoel....

maandag 13 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties