Vintage Shop 'past' verdienmodel voor kledingbank Rotterdam

8021-vintage-shop-past-verdienmodel-voor-kledingbank-rotterdam (Door Janny Kok)


Wat is er mooier om betaalbare kleding te kopen en daarmee het goede doel van de Stichting Kledingbank-Rotterdam te steunen! Dat kan bij de Vintage shop PAST in Delfshaven, die donderdag 9 mei om 16.00 uur feestelijk is geopend door de Rotterdamse wethouder Michel Grauss en Kledingbank-Rotterdam ambassadeur Sander de Kramer. De plaats van handeling was aan de Oostkousdijk 13, 3024 CK Rotterdam.


De grootste klus voor de opening was om van een min of meer verwaarloosde winkelruimte een aantrekkelijke topwinkel in Delfshaven te maken. Dat is wel nodig ook; allereerst om de commerciële huurprijs van de winkelruimte te kunnen betalen en meteen om de doelstelling van de Stichting Kledingbank-Rotterdam te verwezenlijken. Deze is om goede herbruikbare kleding in te zamelen om deze gratis aan mensen te verstrekken die (tijdelijk) het geld niet hebben om voor zichzelf en/of hun kinderen kleding te kopen. De achterliggende gedachte van de Kledingbank Rotterdam daarbij is hergebruik van textiel te stimuleren . Zo levert de stichting meteen een bijdrage aan het tegengaan van verspilling.


Hiermee is Kledingbank-Rotterdam bij uitstek een organisatie die waarde creëert op basis van het evenwicht tussen people, planet & profit. Stichting Kledingbank-Rotterdam is een vrijwilligersorganisatie met ANBI status die op particulier initiatief werd opgericht op 6 oktober 2006. De stichting krijgt geen overheidssubsidie.

Voor het geschikt maken van de grotere winkelruimte kreeg de Kledingbank-Rotterdam gelukkig wel financiële hulp van Stichting Neyenburgh, Sint Laurens fonds en Oranjefonds. Daardoor kon een creatief centrum annex reparatie naaiatelier ontstaan waar naaldkunstenaars van afgekeurde kleding, gebruiksartikelen kunnen maken, zoals tassen en dergelijke. Kledingbank-Rotterdam voorziet in het kledingaanbod voor alle leeftijden: van babykleding maat 50 t/m kinderkleding maat 180 en dames- en herenkleding van maat XS t/m XXXL

Het is duidelijk dat financiële steun nodig blijft om het vrijwilligerswerk van de Kledingbank-Rotterdam te laten bestaan en de doelstelling waar te blijven maken. Stichting Kledingbank-Rotterdam voorzitter Mary Olman zegt over het vrijwilligerscorps: “Onze vrijwilligers zetten zich volledig en met veel liefde en toewijding in. De vrijwilligersgroep bestaat uit stagiaires maatschappelijke studies, personen met een taakstraf (via de Reclassering), mensen via Vluchtelingenwerk, Pameijer en anderen Wij begeleiden en leren mensen om te gaan met cliënten, telefoon beantwoorden en meer van dat soort zaken. Zo kunnen ze hopelijk een kans krijgen op een plaats in de maatschappij.”

De Kledingbank-Rotterdam werkt samen met meer dan 100 professionele zorg- en dienstverlenende organisaties in en om Rotterdam. Enkele voorbeelden daarvan zijn: het Leger des Heils, Stichting “Uw Thuis”, Maatschappelijk werk Gemeente Rotterdam, en de Voedselbank. Zij fungeren als doorverwijzers. Medewerkers van deze organisaties beoordelen op grond van iemands financiële omstandigheden of hij/zij (met het gezin) in aanmerking komt voor de ontvangst van (een) gratis kledingpakket.

Meer weten? E-mail naar info@kledingbank-rotterdam.nl

Foto hierboven: Wethouder Michiel Grauss van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg heeft de klus geklaard: De kledingbank is door hem geopend. Links Kledingbank voorzitter Mary Olman. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Ambassadeur van De Kledingbank, de inmiddels BN-‘er Sander de Kramer interviewt Mary Olman. Rechts Jolita Meuldijk. De dames vormen mede het bestuur van De Kledingbank. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een heuse modeshow op ‘Catwalk Oostkousdijk’ onderdeel van het openingsfeest. We zien Sonja Hovenga met haar neefje Milan. Rechts tegen de pui kunstenaar Cor Kraat . Cor werkt aan een kunstwerk voor de winkel dat uiting geeft aan de duurzame relatie tussen de Kledingbank en Delfshaven. Binnenkort ziet men op nummer 13c een goed geklede Piet Hein (Pietje Precies) die toeziet hoe dansende kledingstukken zich een weg banen naar hun nieuwe eigenaren. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een deel van het interieur van ‘Vintage Past BY KLEDINGBANK ROTTERDAM’, waar eigenzinnige dameskleding gratis wordt verstrekt, maar tevens voor vintageprijzen wordt verkocht. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Een deel van de in grote getale aanwezige bezoekers aan de Oostkousdijk 13 c. (Bron foto: Frans Dammers)

Foto hierboven: Dubbelopname van Wethouder Michiel Grauss met Mary Olman. (Bron foto: Frans Dammers)

Zie ook: www.kledingbank-rotterdam.nl


wim de boek :
Ook ik heb aan de bank-kleding geschonken, gaf me best 'n goed gevoel....

maandag 13 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De mooiste gedichten van de wereld 4

50 dichters kiezen hun favoriete gedicht uit de schatkamers van Poetry International en vertellen waarom.

Jana Beranová over Vasko Popa


Een kleine hommage

Het is 1970, het 1e jaar van Poetry International.
Voor vertalingen is nog weinig geregeld. Ik lees
dat mijn landgenoot Miroslav Holub uit het Duits
is vertaald en bel op. Martin Mooij vraagt mij om
te komen. Holub kreeg van het toenmalig regiem
geen uitreisvisum. maar omdat ik ook uit andere
Slavische talen kan vertalen, bevind ik me opeens
tussen de werelddichters.

Eén kijkt me aan met van die droeve wolvenogen.
Ik wist toen nog niet dat wolven een belangrijke
rol speelden in zijn Roemeens-Servische cultuur.
Het is Vasko Popa en hij leest die avond uit
‘Spelen’ voor. Poëzie als spel met ons bestaan.
Ik lees en herlees. Tuimel van verbazing naar
verbazing. Het is Beckett, maar menselijker.
Een stoelpoot die lief gebaart! Ik zie een
keukenstoel. Allicht, fauteuils hebben armen.
Absurd. Een merkwaardige herkenning.

Van het eerste festival is op papier weinig
overgebleven, maar ‘Spelen’ zijn in mijn
vertaling opgenomen in Machine van
woorden (1975), de eerste boekuitgave
van Poetry International.

In 1974, toen hij de wolvengedichten las,
kocht ik voor hem een vaatje haringen – Popa
was dol op Hollandse nieuwe. Bij het afscheid
op Schiphol struikelde ik, het vaatje viel op de
grond en rolde naar hem toe. Hij gaf het een
tik, vaatje rolde terug en ik kon het alsnog
feestelijk overhandigen. Aan het eind van zijn
leven, hoorde ik jaren later, zat hij in winterjas
op een stoel midden in de kamer te wachten
op de dood. Dat was weer een andere stoel.vertaling: Jana Beranová

Popa was 6x gast op Poetry International


  • Nieuw

  • Reacties