Land- en tuinbouw bij Rotterdam is ook groots

6678-land-en-tuinbouw-bij-rotterdam-is-ook-groots (Door Hans Roodenburg)
Met alle bebouwingen in- en nabij Rotterdam wordt vaak vergeten dat de regio tot en met Zeeland een van de grootste land- en tuinbouwgebieden van ons land is. Dat uit zich in de grootste veiling van ons land in agrarische producten, The Greenery in Barendrecht. Verderop in Naaldwijk is er de grote bloemenveiling met uiteraard het Westland – ‘de glazen stad’ - als brongebied.


De teelt van groenten in de open grond neemt steeds meer land- en tuinbouwgrond (buiten de kassen) in beslag. Per 1 april 2017 werd op bijna 87.000 hectare in ons land groenten geteeld, 13 procent méér dan in 2006. Onder glas wordt de trostomaat het meest geteeld als groente. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De teelt in de kassen is een aparte sector. Na de trostomaat volgen andere tomaten, paprika’s, kom-kommers en aardbeien in de kas of onder plastictunnels. De Nederlandse glastuinbouw heeft een grote naam.

Hoewel het areaal op de ‘koude grond’ minder is dan in Spanje en Italië is de opbrengst per hectare in ons land het hoogst. Spanje produceert in Europa weliswaar meer tomaten, paprika’s en komkommers dan in onze kassen.

Onder glas worden de meeste trostomaten geteeld. (Bron: GNU-FDL)

Dat heeft ook alles met het klimaat te maken. Hoe kouder hier, hoe minder het groeit. Daarom is er in Nederland vaak bijstook met aardgas (circa 10 procent van het totaal verbruik in ons land). Met klimaat-maatregelen en het terugschroeven van de gasbellen (in o.a. Groningen) zal het aardgasverbruik in de toekomst alleen maar minder worden. Maar je weet het nooit of alternatieven worden gevonden. Zo zijn er al mogelijkheden om van de petrochemische industrieën in Rotterdam pijpleidingen aan te leggen voor vrijkomende warmte naar kasgebieden.

In Nederland wordt op 4400 hectare onder glas groenten verbouwd. Het Westland, Lansingerland en Hendrik-Ido-Ambacht zijn de gemeenten met de meeste kassen. De overige bedrijven in de glastuin-bouw zijn onder andere actief in de bloemkwekerij, de boomkwekerij en de fruitteelt.

Iedereen in ons land en daarbuiten kan niet meer om The Greenery heen. Boeren, tuinders, groothande-laren, supermarktketens, verwerkende industrie en cateraars vinden in Barendrecht de plek om in groen-ten en fruit te handelen of af te nemen. Tot ver over de grenzen is The Greenery bekend. Nederland is een van de grootste exporteurs ter wereld van groenten, fruit, bloemen en planten.

Van de koude grond komen in ons land veel uien die onder de groenten vallen.

Wat betreft de groenten op de opengrond (buiten de kassen) scoort de ui het meest. Bijna 35.000 hecta-re is hiermee bebouwd. Dat is circa 40 procent van het totale areaal aan vollegrondgroenten. Dat is sinds 2006 42 procent toegenomen.

En aardappelen dan? vragen zich de onwetenden over de landbouw af. Aardappelen behoren gek ge-noeg niet tot de vollegrondgroenten, maar behoren tot de zetmeelproducten. Het totale areaal aan aardappelen is 175.000 hectare waarvan 85.000 hectare voor consumptie, 50.000 voor zetmeel (vooral in het noordoosten van ons land) en 40.000 hectare aan pootgoed. De consumptieaardappelen worden voor driekwart in Nederland op kleigrond geteeld. De Hoekse Waard nabij Rotterdam is een bekend ge-bied. Zeker ook voor spruiten van de ‘koude grond’.

Wat velen niet weten is dat ver na de uien winterpeen als vollegrondgroente op de tweede plaats komt. Bijna een zesde van het areaal aan uien in ons land. Van spinazie wordt veelal gedacht dat die merendeels uit de kassen komen. Ze komt echter ook van de vollegrond (ruim 2000 hectare), hoewel in verhouding tot de aardappelen en de uien heel weinig. Van de groene groenten neemt het areaal aan doperwten al vele jaren af.

Foto bovenaan: van The Greenery in Barendrecht komen in heel Europa vrachtauto’s aan met veilingproducten.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties