Nieuw-Amsterdam

7586-nieuw-amsterdam (Door Alek Dabrowski)

In ‘de meest Rotterdamse krant van Rotterdam’ een column over Amsterdam? Het moet niet gekker worden. Maar soms is het goed wanneer een nuchtere Rotterdammer een blik werpt op een hysterisch Amsterdams verschijnsel: het massatoerisme. De groei ervan is niet meer te stuiten. Goed voor de economie, slecht voor bewoners die dagelijks het lawaai ondergaan en de zooi mogen opruimen. Voorlopig komt er geen einde aan de toeristenstroom: heel China staat te trappelen om onze molens en grachten te bekijken.

In Rotterdam is de toerist inmiddels geen bijzonderheid meer. Vooralsnog kan onze stad het aan. Amsterdam slibt echter dicht als er geen maatregelen worden genomen. Om de Amsterdammer uit de nood te helpen, bied ik burgemeester Halsema gratis en voor niets een oplossing aan. Eerst de analyse. Wat zoekt de toerist in Amsterdam? En welke mensen geven de meeste overlast?

Amsterdam heeft grachten, mooie gevels, gezellige winkels en een leuk uitgaansleven: je kunt er ongeremd blowen en dat oord van treurnis, de Wallen, bezoeken. Voor veel buitenlandse bezoekers een aantrekkelijke mix. Toeristen zijn kuddedieren. Amsterdam staat nu eenmaal hoog op allerlei lijstjes. Amerikanen en Aziaten bezoeken eerst Parijs, Londen en Barcelona. Een logische volgende stad is Amsterdam, niet Bratislava of Wroclav, wat ook mooie steden zijn. Dit zijn brave meutes die in Venetië ook het uitzicht staan te verpesten, maar verder onschuldig zijn. Zodra de duisternis invalt komen zij zonder begeleiding hun hotelkamers niet meer uit.

Er zijn andere toeristen, die evenzeer kuddegedrag vertonen. Ze willen er even helemaal uit. Iedereen kent ze, de mannen die om 12 uur ‘s middags met hun ontblote vette pens op een terras van een of andere toeristenmagneet zitten en veel te duur bier drinken van een fout merk. Na het blowen, vreten en snuiven zeiken ze groepsgewijs in een gracht en waggelen ze vervolgens schreeuwend over de Wallen. De duisternis is ingevallen en het is druk op straat. Het is vooral deze groep die je het liefst niet in je stad wilt hebben.

Mijn plan komt er kortweg op neer dat je voor deze groep een alternatief biedt. Hun wensen zijn beperkt. Musea, galeries en originele winkeltjes boeien hen niet. Zij willen plat vermaak. Bouw hiervoor een tweede Amsterdam en noem het Nieuw-Amsterdam. Als locatie moet het niet te ver van Schiphol afliggen, maar wel zo ver mogelijk weg van alle overige bewoning. In Nieuw-Amsterdam vind je een nagebouwde stad met grachten, geveltjes, cafés en coffeeshops. Er is uiteraard een hoerenbuurt die gewoon de Wallen heet. Er zijn er sekswinkels, feestwinkels, pizzabakkers, wafelbakkers en al het overige waar de toerist zo van smult.

Alleen wonen er nauwelijks mensen in deze stad. Alles is er namaak maar daarom niet minder echt voor de toerist. Bovendien is alles heel efficiënt ingericht en makkelijk schoon te houden. Rotzooi donder je gewoon op straat. Een paar maal per dag trekken schoonmaakwagens door de stad die het aaneengesloten asfalt schoonspuiten. Bierfietsen krijgen alle ruimte. Het grachtwater bevat chloor. Erin zeiken of erin vallen, het is allemaal toegestaan. Sluitingstijden bestaan niet meer. Kortom, het walhalla waar je ongestoord een vrijgezellenfeest kunt organiseren. Op straat lopen wel autochtonen, maar dat zijn acteurs.

Mocht Nieuw-Amsterdam gebouwd worden, dan moet het oude Amsterdam wat aanpassingen ondergaan. De Wallen worden opgeheven, de aantallen coffeeshops en overbodige toeristenwinkels worden sterk teruggebracht. Nutella wordt een verboden product binnen de stadsgrenzen. Over een paar jaar zal de Engelse zuiptoerist niet meer beseffen dat hij het oude Amsterdam niet gezien heeft. Nieuw-Amsterdam wordt het echte Amsterdam.

Ik hoop dat ze in Amsterdam meelezen en dat Halsema snel maatregelen neemt voor de bouw van Nieuw-Amsterdam. Er worden in één klap een hoop problemen mee opgelost. Amsterdam zal weer leefbaar worden. Het ware doel van dit voorstel is natuurlijk dat het er uiteindelijk zo rustig en gezellig wordt dat wij Rotterdammers er met plezier een biertje gaan drinken. En mocht het Rotterdams toerisme de pan uit rijzen dan bouwen we gewoon een Nieuw-Rotterdam naast Nieuw-Amsterdam.

Jan Tak :
Mijn idee Arie, kijk en luister eens goed naar je aanstaande schoonmoeder en dan naar je lief onder het motto "zo is ze, zo wordt ze"

zondag 04 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,.. Jim jij had de pest in omdat je niet mocht blijven ontbijten, tja joh,.. had je maar beter je best moeten doen, of misschien ook niet, had je er nu nog aan vast gezeten.
Ik haakte vaak af na het bekijken van het familie album, zo van hoe zou ze er uit zien als ze 60 is, meestal na het bekijken van de foto's van haar moeder en grootmoeder nam ik toch liever die laatste trein of eerlijk gezegd pruttelde ik met m'n Fiat 500 naar 010.

vrijdag 02 nov 2018

Jim Postma :
In 020 met mijn toen haast aanstaande verloofde (020 verloofde) heb ik mii nooit en te immer thuis gevoeld.

Ja, de 'laatste trein terug naar Rotterdam', bracht mij elke keer weer grote vreugde. De betrokken 020-dame die mij toen menig maal liet gaan,
kon voor mij uiteindelijk letterlijk 'de pot op!'

In die zin blijven Amsterdammers tegenover ons Rotterdammers, vaak 'potjes' en ongeregeld.

Waarvan akte!

donderdag 01 nov 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
of eeehhh,... gewoon "New Yab Yum" daar komen de toeristen toch voor ??? Overigens heeft het stadsbestuur wel aan de toekomst gedacht en het oude Amsterdam naar Drente verplaatst en heet het nu "Nieuw Amsterdam" Kunnen die 010 neuzels in de raad nog wat van leren, zelfs Rottemeroog en Rottemerplaat zijn er te klein voor.

zondag 21 okt 2018

Jim Postma :
Of nog beter... 'New Katendrecht?'

zaterdag 20 okt 2018

Jim Postma :
Wat te denken van 'New York?'

zaterdag 20 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties