Oud-raadsleden dag

5022-oud-raadsleden-dag (Door M. Kneepkens)
Soms vraagt men mij, wat ik zoal doe, sinds ik in 2006 de gemeenteraad verlaten heb.

Dan antwoord ik naar waarheid: Ik fiets en ik schrijf. En ik heb ook weer de tekenpen ter hand genomen.

Geen politiek, meneer K.? Geen 'come back'?
Geen sprake van. Ik ben Heintje Davids niet! (Ik besef opeens, dat jongere lezers misschien denken: 'Who the f*ck' is Heintje Davids? Googlen maar…!).

In de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezing is er zowaar nog een poging gedaan door Rabela de Fariah om mij lijstduwer van haar ouderenpartij te maken. Maar dat heb ik beleefd geweigerd. Ik zag daar niets in.


Het feit alleen al, dat er liefst drie ouderenpartijen deelnamen!
En inderdaad,als de Ouderen als één partij hadden geopereerd, hadden ze een, misschien zelfs twee zetels kunnen winnen. Nu hebben ze elkaar de tent uit geconcurreerd.
Nu hebben ze 3 x niks.
Maar zelfs als je zo teruggetrokken leeft als ik, heb je toch nu-en-dan met de Coolsingel te maken.
En wel op Oud-raadsleden dag.
Dat hield ditmaal in, een excursie in naar het nieuwe Centraal Station, met aansluitend een discussie met de ex-wethouders Verkeer en Vervoer Hulman en Baljet in de Raadszaal over het besluittraject.
En vervolgens een eenvoudige doch voedzame maaltijd, waarbij ookburgemeester Aboutaleb aanschoof.

De discussie had een sterk nostalgisch karakter. Uitvoerig werd nog eens gememoreerd, waarom niet gekozen werd voor het ontwerp Alsop: het CS met de twee curieuze torens, door sommigen ‘de Champagneglazen’genoemd (ook wel door anderen, het voormalige perron nul aldaar indachtig, ‘de heroïnespuiten’ ...)
Maar wel voor het ontwerp Benthem/Crouwel, de huidige Haaienbek. Alsop was te duur.
Dat ook de curieuze collegevorming van het nieuwe b&w ter sprake kwam, kon natuurlijk niet uitblijven.
Ik doel uiteraard op hetverassende ‘wippen’ van kandidaat-wethouder mevrouwHoogveld (Leefbaar Rotterdam) door de heer Schneider (óókLeefbaar Rotterdam).

De algemene teneur was, dit had nooit mogen gebeuren. Dit had intern in de fractie van Leefbaar geregeld moeten worden. Zo ga je als fractie de Raadszaal niet in.
Een van de oud-raadsleden stelde vervolgens voor om bij hand opsteken te stemmen over de volgende stelling: ‘Dit nieuwe college van b&w zit er binnen het jaar niet meer’.
Van de 32 aanwezige oud-raadsleden bleken liefst 20 deze stelling te ondersteunen!

Kom ik twee dagen later Marco Pastors tegen op de Binnerotte ter hoogte van de bibliotheek.
Ik zei, dat ik het jammer vond dat hij er niet bij was op de Oud-raadsleden dag. Immers onder zijn bewind als wethouder Ruimtelijke Ordening is de gemeente Rotterdam geswitcht van het ontwerp-Alsop (Champagneglazen) naar het ontwerp Benthem/Crouwel (Haaienbek).Ook deelde ik hem de uitslag van de stemming mee.
Waarop Marco zei, dat het hem hoogst bevreemde, dat niet alle oud-raadsleden de stelling onderschreven hadden.

Te laat realiseerde ik mij dat Marco Pastor de vaste partner is van mevr. Hoogveld en waarschijnlijk ‘gezegend’ met weinig liefde voor het nieuwe college...

R.Sörensen :
Waarschijnlijk staan zowel Marco als ik niet op de verzendlijst van de vereniging van oud raadsleden.
Dat Hulman het praatje deed en niet de toenmalige verantwoordelijke wethouder Pastors is natuurlijk significant.
Doet me een beetje denken aan dat "geschiedenisboek"dat ooit geschreven is over de politieke geschiedenis van Rotterdam.
Begon met op de eerste bladzijde met: "Voor Els(Kuiper)" In de periode 2002 - 2006 was vrijwel niets gebeurd!!! Fortuyn werd niet genoemd.
Ik heb het boekje niet meer omdat ik het ten overstaan van de hele raad in de prullenbak heb geflikkerd.
Dat ontkennen van de werkelijkheid is significant voor het denken binnen de linkse kerk, waartoe Manuel natuurlijk ook behoort.
Beetje zoals ik verstoppertje speel met mijn kleinkinderen.
Als ik roep: "Honderd.Ik kom zoeken" dan staan ze in de kamer met de handen voor de ogen onder het mom:als ik hem niet zie, ziet hij mij ook niet.
We doen net of het niet gebeurd is en kijk het is ook niet gebeurd.

woensdag 04 jun 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties