COLUMNS

Anekdotes uit de gesloten Spiegel (1)

7012-anekdotes-uit-de-gesloten-spiegel-1
(Door Jim Postma)

In het onlangs met veel feestvreugde gesloten café Spiegel (zie elders op deze pagina) zijn in de loop der jaren heel wat bijzondere verhalen verteld, achteraf als anekdotes. De meesten zijn aan ons door verteld via de uitbater Carl Coppers. Hij vertelt:

Coppers: ‘Ik denk dat dit ongeveer zeven jaar geleden gebeurde. De Rabo had een grote groep van directiemedewerkers op bezoek uit diverse Afrikaanse landen voor een conferentie.

Na afloop vonden de directieleden het een goed idee om vrijdagavond de groep te laten kennismaken met de Nederlandse bitterballen in ons café Spiegel.

Het was natuurlijk een leuke groep in bont gekleurde Afrikaanse klederdrachten en al heel snel hadden de dames achter de bar op vrijdagavond de zaak aan de gang. Zo iepen ze polonaise achter de bar, naar buiten en naar binnen. Met hete bitterballen in hun mond. Dat was pas folklore! Zo geslaagd dat de Rabo er nog melding van heeft gemaakt in hun interne krant.

Ten tijde van het faillissement van V&D kwamen ook de grote reorganisaties bij de banken. Zo werden destijds veel Rabo medewerkers ontslagen. Ook kwam er bij ons een naderend einde, maar een handvol Rabo’ers zijn ons tot de laatste dag trouw gebleven.

Van de politie (Haagseveer) hebben we elk jaar vooral tijdens Kerst veel recepties gehad. Twee jaar lang werd bij ons voor het centrum de kerstpakketten uitgereikt altijd onder het genot van een drankje en de bekende appelkanjers van banketbakker Speckers van Beek.

In privé kwamen de dienders eveens en dat is altijd gezellig geweest.

Privé is het publiek van café Spiegel zeer divers geweest. Op zaterdagochtend gingen we altijd speciaal vroeg open voor een grote groep postzegelhandelaren. Bij het Grotekerkplein had je de boeken- en postzegelstands. Deze groep kwam al sinds dat de Goede Ree bestond en is altijd tot sluiting bij ons gebleven.

De zaterdagen vulde de Spiegel met leuk publiek, pensionado’s, jonge lui, soms een bekende Nederlander ertussen. Op zaterdag de tafels vol, daar werd gekaart, daar andere spelletjes en jong en oud leuk onder en door elkaar.

Ons motto was elke dag bij de borrel een lekker hapje, borrelbal, bitterbal, toastje van de zaak.

Ik hoorde vaak zeggen, ‘dat doen ze nergens en dan antwoorden wij, het is geven en nemen., Jullie de drank en wij zorgen voor een versnapering.

Anekdote
Op zaterdag kwam al sinds de opening ome Jan uit Ridderkerk, al zeker in de 70 en later hoorde wij dat hij klokkenmaker was geweest. Toen wij gingen verbouwen in 2005 hing op een van de telefooncellen het bordje ‘ Jan ’s werkplaats’. Dat ik heb toen verwijderd. Later begrepen we dat Jan elke zaterdag de markt afstruinde naar klokken en dat die daar mocht opslaan.

Jan had de ziekte van Parkinson en had twee handen nodig om zijn vaasje bier op te drinken. Maar om vier uur in de middag was het altijd prijs. Dan zette we het nummer op van Bill Haley &His Comets, 'Rock around de Clock' op en dan ging hij daarop spontaan dansen door de zaak, onder luid applaus en hilariteit bij de klanten.

Eens vroeg Harrie die op een sleepboot woont: ‘Jan ik heb een antieke klok, kan jij die maken?” Hij had een scheepsklok uit Londen aan Jan meegegeven. Ik hoorde dat pas later en was verbaasd dat hij dat had gedaan. Ik zei dat gaat niet goed, Jan kan zijn biertje niet meer vasthouden. En ja hoor, de klok kwam terug en was gerepareerd… Maar Jan had de antiek witte emaillen wijzerplaat vervangen door een goedkoop geelkoper plaatje van Junghans.

Tja, en de oude wijzerplaat had hij weggegooid, Je had het gezicht van Harrie moeten zien…

Een aantal jaar geleden is Jan gevallen en kwam een einde aan zijn wekelijks bezoek. We hebben nog altijd een kerstkaart van hem gekregen.

Aboutaleb
Ook onze burgervader Aboutaleb heeft met zijn vrouw en dochtertje de Spiegel op zaterdag een keer bezocht voor een lunch. Toen ze moesten afrekenen weigerde de pin het waarop de bardame tegen mijn broer zei: ‘De pin doet het niet!’ Mijn broer keek vanuit de bijkeuken en zei: ‘Als die meneer te vertrouwen is mag hij morgen wel betalen!’ Dat leverde aardig wat gegrinnik op, ook bij de burgemeester’, aldus Carl Coppers.

(Wordt vervolgd).

Lees verder

Autoriteiten te over

7007-autoriteiten-te-over
(Door Frank Drion)
>>column Linéa Recta De titel ‘autoriteit’ wekt grote verwachtingen en achting. Er zijn voorbeelden te over[...]

Buitenlands gedistilleerd: Leningrad

7002-buitenlands-gedistilleerd-leningrad
(Door Alek Dabrowski)
In het buitenland bezoek ik graag de lokale kroegen. Eind jaren tachtig was ik in Petersburg, dat toen nog Leningrad [...]

Zijn mooiste uren

6994-zijn-mooiste-uren
(Door Geert-Jan Laan)
Op dit ogenblik viert de Britse acteur Gary Oldman triomfen in de Nederlandse bioscopen met zijn vertolking van Wins[...]

Gevalletje asymetrische discriminatie

6991-gevalletje-asymetrische-discriminatie
(Door Ronald Sörensen)
Joram van Klaveren heeft tijdens zijn studie stage gelopen ten burele van Leefbaar Rotterdam. Na het afronden van zijn[...]

Het Filmfestival

6975-het-filmfestival
(Door Alek Dabrowski)
Ieder jaar is het weer feest. Vanaf eind jaren tachtig bezoek ik het mooiste festival van Rotterdam, het IFFR. Ik neem[...]

Waan van de dag

6958-waan-van-de-dag
(Door Geert-Jan Laan)
De dichter Jean Pierre Rawie heeft een uitnodiging geweigerd van een afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen (RU[...]

't Kan ook met de helft...

6943-t-kan-ook-met-de-helft
(Door Geert-Jan Laan)
Vanwege de tegenvallende inkomsten uit de Sterreclame van zo'n 60 miljoen euro wil de publieke omroep een forse verh[...]

Een beetje fascist; kan dat?

6936-een-beetje-fascist-kan-dat
(Door Ronald Sörensen)
Onze burgemeester heeft velen in ons land de ogen geopend door te beweren, dat iedere moslim wel een beetje salafist [...]

Kootje

6928-kootje
(Door Alek Dabrowski)
Bijnamen horen bij stamgasten, zoals bier in een bierglas hoort. Je hebt ze in twee soorten: bijnamen die alge[...]

Empathie versus ongemak

6898-empathie-versus-ongemak
(Door Marco Kunkels)
Met gefronste wenkbrauwen luistert ze naar het omroepbericht van de NS. ‘’Een aanrijding met een persoon, heb ik[...]

Social media

KOPSTOOT

Fataal


Vertaal:

‘Femme fatale’


(Het liefst naar

eigen ervaringen).


JP

  • Nieuw

  • Reacties