COLUMNS

Wegwerkzaamheden

6326-wegwerkzaamheden
(Door Corry Gryn)

Wegwerkzaamheden

Sinds een half jaar liggen hier in mijn woonplaats diverse straten open. Er moeten nieuwe leidingen en kabels gelegd worden. Zo langzamerhand gaan steeds meer straten weer open voor verkeer. Gelukkig maar. Inderdaad is het behoorlijk opgeknapt!

Maar wat ik me een tijdje geleden toch afvroeg is, hoeven de mensen die de leidingen leggen zich niet te houden aan de voorschriften? Want toen ik door de Jan Steenstraat liep, richting de supermarkt, zag ik zo’n geel bord met daar op de waarschuwing ‘Roken en open vuur verboden’.

Wat schetst mijn verbazing, de man naast het bord draait een peuk en haalt zijn aansteker uit z’n binnenzak. Ik denk: hóllen en wegwezen! Aangezien mij dat nu eenmaal niet makkelijk afgaat, heb ik me al snel wandelend aan de andere kant van de straat schrap gezet, wachtend op de klap.

Die kwam gelukkig niet. Vond het achteraf jammer dat ik niet de tegenwoordigheid van geest had om mijn telefoon te pakken en daar een plaatje van te schieten. Had waarschijnlijk de plaatselijke kranten wel gehaald. Maar krom was het wél!

En vanmorgen nog. Wilde de Genestetstraat inrijden, kom ik plotsklaps voor een opengebroken straat tot stilstand. Nergens borden dat het verderop afgesloten was. Geen hekken, dus daar stond ik dan. De straat linksaf was ‘Verboden in te rijden’ wegens éénrichtingsverkeer.

Omkeren dan maar, wat ik al tandenknarsend en met veel gedraai aan het stuur tóch nog voor elkaar kreeg in het nauwe straatje met aan beide zijden geparkeerde auto’s (werkt er nu niemand meer ’s maandags?).

Maar in Alblasserdam zijn ze EINDELIJK klaar! Na ruim een half jaar. Wat ik daar voor vreemde capriolen heb gezien van medeweggebruikers zou ik een boek over kunnen schrijven.

Reed zelf een keer achter een auto met een bordje ‘werkverkeer’ op de achterkant. Kon absoluut niet zien waar we naar toe moesten, dus ik reed er maar achter aan. Slaat hij ineens rechtsaf tussen twee van die rood/witte palen door. Hij hoorde bij de ploeg. Kon nog net m’n stuur omgooien anders had ik daar óók met stenen kunnen gaan gooien. Hilariteit alom! Heb vriendelijk gezwaaid naar de mannen en ben verder gereden.

Er komt nóg een vraag bij me op: hoeveel verkeersregelaars zijn er nodig voor één opengebroken straat? In Appiedam was het in de regel een stuk of 4. Maar hier in mijn woonplaats liep een heel leger van die knalgeel gejaste mannen. In het donker zelfs gebruikmakend van een soort lichtgevende stokken.

Er waren erbij die er een complete show van maakten. Kreeg soms het gevoel of ik midden in een opname terecht was gekomen van Star Wars. Verwachtte soms Darth Vader of Yoda tegen te komen. ‘Use the Force!’…

Dus afgelopen zomer en najaar elke dag tientallen van die kanaries gezien. Ik ga ze nog missen. Snap écht niet dat er nog zóveel werklozen zijn met al die wegwerkzaamheden!

Wat leuk is, is dat je aan de manier van ‘dirigeren’ precies kunt zien wat voor type man het is, want het zijn alleen maar mannen die dit werk doen.

De ‘goeierd’ staat heel geduldig te zwaaien. Het ongeduldige typetje staat als een gek met z’n hand rondjes te draaien, met zo’n dreigende blik op het gezicht.

Dan staat er regelmatig nog ééntje. Dat is écht een ‘haantje’. Met trots vooruitgestoken borst staat hij in z’n walkietalkie te tetteren, onderwijl als een razende met z’n andere hand te wapperen dat wij, automobilisten, toch maar effe héél snel dóór moeten rijden.

Kreeg de haast onbedwingbare neiging om eventjes over z’n tenen te rijden. Heb dat maar niet gedaan. Voor je het weet wordt je afgevoerd naar Het Bureau!

Dan is er ook nog een jolige bij, die er een regelrechte circusact van maakt. Die gozer had zó in een film van Louis de Funes mee kunnen spelen, haha! Als men bij Waterstaat alleen zulke mensen zou aannemen, werd het gewoon een feestje om de straat op te gaan. Dus: bedankt mannen verkeerregelaars.

Lees verder

Kerstboom

6318-kerstboom
(Door Cory Gryn)
Heb jarenlang de kerstboom verbannen uit mijn huis. Reden: al het gedoe eromheen. Na het aftuigen vond ik maanden la[...]

Pensioenkomedie

6317-pensioenkomedie
(Door Frank Drion)
Het is niet gemakkelijk om het Nederlandse pensioenstelsel te doorgronden. Of Jetta Klijnsma dat lukt, valt nog te b[...]

Luiers

6311-luiers
(Door Cory Gryn)
Er is een gezegde: ,,Men begint en eindigt in de luiers”. Door de jaren heen kan ik dat helaas niet anders dan bea[...]

‘Stront aan de knikker (1)’

6305-stront-aan-de-knikker-1
(Door Jim Postma)
Ik loop door de altijd druk bezochte Zwartjanstraat om te gaan pinnen. Onder meer om mijn kroegrekening te betalen in[...]

Afluisteren....

6303-afluisteren
(Door Geert-Jan Laan)
In de Volkskrant pleitten recent enkele autoriteiten uit de journalistiek voor een verbod op het afluisteren van jou[...]

Demagogen grijpen de macht

6288-demagogen-grijpen-de-macht
(Door Rob Timmer)
Het lijkt deze jaren in de westerse wereld hét moment te zijn voor leugenachtige demagogen en andersoortige populiste[...]

Gehoorzaam burger

6255-gehoorzaam-burger
(Door Cory Gryn)
Gehoorzaam burger In de regel ben ik een gehoorzaam burger. Ik hou me aan de wetten en regels die in Nederland gelden.[...]

Uitgekookt

6226-uitgekookt
(Door Cory Gryn)
Zappend langs diverse tv-kanalen heb ik me de afgelopen week weer vreselijk zitten verbazen, op zitten winden (een kle[...]

‘Ben je wel goed bij je hoofd?!’

6223-ben-je-wel-goed-bij-je-hoofd
(Door Jim Postma)
Als ik aan het begin van de avond mijn deur uitloop voor een verzetje in mijn buurtcafé word ik aan de overkant van m[...]

Verbaasd

6213-verbaasd
(Door Cory Gryn)
Verbaasd (Door Cory Gryn) Soms heb je van die dagen dat je je wel een keer of wat verbaast over het gedrag van je med[...]

Social media

KOPSTOOT

Who wants to live forever?


(Op vrijdag 1 februari 2019 publiceerden we deze kopstoot van Jim voor het eerst....)


Hier op ons aller planeet Moeder Aarde

heeft de hele en complete mensheid

op aarde maar één keus:

Or : We learn to live all together,

Or: We will all die together


Take your pick.

There will be absolutely no other way.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties