Expositie foto’s van Daniël van de Ven in de Kunsthal: ‘ Voor altijd Rotterdam’

8353-expositie-foto-s-van-dani-l-van-de-ven-in-de-kunsthal-voor-altijd-rotterdam

(van de redactie)

De tentoonstelling ‘Voor altijd Rotterdam’ laat beelden zien van het naoorlogse Rotterdamse havenleven, vastgelegd door fotograaf Daniël van de Ven (1929). Als fotojournalist legt Van de Ven tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast. Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956-1959).

Ook laten zijn foto’s vertrekkende landverhuizers op zoek naar meer geluk aan de andere kant van de wereld zien en het komen en gaan van mensen op bezoek in Rotterdam. Kijkend door de lens van Van de Ven komt de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven.


Verhalen uit de haven
Een selectie van ruim dertig foto’s – zwartwit en een aantal in kleur – laat een overzicht zien van 25jaar werk van Daniël Van de Ven. Met een zwak voor de romantiek van de haven geniet hij van de wereld tussen water, land en schepen. De Wilhelminakade is als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeert. Doelgericht gaat Van de Ven te werk om het leven in de haven op een intieme manier in beeld te brengen. Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt hij momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen. Mannen die hun familie uitzwaaien aan de reling en uitgelaten vrouwen die niet kunnen wachten om herenigd te worden met hun geliefdes. Elke foto heeft zo zijn eigen verhaal. Sommige foto’s spreken boekdelen, terwijl andere beelden een mysterieuze weergave zijn van het havenleven. De verhalen achter deze foto’s worden onthuld in de tentoonstelling door middel van enkele audiofragmenten, ingesproken door Van de Ven.

Daniël van de Ven
Daniël van de Ven (1929) is opgegroeid in Delfshaven, Rotterdam, als zoon van een Rotterdamse zeeman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schiet Van de Ven zijn eerste foto’s en krijgt daarna de smaak te pakken. In 1947 studeert hij af aan de Fotovakschool in Den Haag, waarna hij aan het werk gaat als gediplomeerd fotojournalist en lid wordt van de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Eerst werkt hij voornamelijk voor kranten, maar gaat later aan de slag voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn. Evenzeer werkt Van de Ven voor scheepswerven in het Rijnmondgebied en de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Hij is zijn leven lang trouw gebleven aan Rotterdam, waar zijn carrière vele hoogtepunten kent. Op negenentachtig-jarige leeftijd beheert Van de Ven actief zijn archief, een waar levenswerk bestaande uit circa 65.000 negatieven.

Over de Holland-Amerika Lijn
De Holland-Amerika Lijn, opgericht in 1873, is een oer-Hollandse rederij die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De rederij heeft vele emigranten, toeristen en verschillende soorten ladingen vervoerd. Tegenwoordig is de Holland-Amerika Lijn in handen van een Amerikaanse onderneming, gevestigd in Seattle en functionerend als een cruise-maatschappij.

Opening zaterdag 19 oktober, 17.30 uur
De tentoonstelling ‘Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven’ wordt op zaterdag 19 oktober geopend door Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, in aanwezigheid van Daniël van de Ven. De tentoonstelling duurt tot 26 januari 2020.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven’, gepubliceerd door uitgeverij Scriptum. Prijs €29,99. ISBN: 978 94 6319 193 7

-.-

Van Wim de Boek ontving de redactie nog een foto die hij ooit van Daniël van de Ven kocht. Met tekst aan de ommezijde.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties