Stadsarchivaris ontvangt nieuw boek ‘De Hongerwinter ontlopen’

8317-stadsarchivaris-ontvangt-nieuw-boek-de-hongerwinter-ontlopen

(van de redactie)

De Rotterdamse stadsarchivaris Jantje Steenhuis heeft op donderdag 26 september het boek ‘De Hongerwinter ontlopen’ in ontvangst genomen. Het boek beschrijft de hongertocht van een 13-jarige jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nu 87-jarige Arie Boudestein liep 75 jaar geleden samen met zijn zus van Rotterdam naar Friesland, om zo de honger te ontvluchten. Auteur Annemarie Bootsman schreef zijn levendige herinneringen op. Tien dagen duurde de voetreis van Arie Boudestein, die op 28 december 1944 met zijn zus vertrok vanuit het ouderlijk huis aan de Heer Daniëlstraat om zijn heil te zoeken bij kennissen in Friesland.


Hoewel er inmiddels 75 jaar tussen ligt, staat de reis Arie nog steeds helder voor ogen. Het was een reis vol onzekerheden en gevaren. Maar het boek vertelt ook over de hulp die de kinderen onderweg kregen van wildvreemden en de gastvrijheid die zij hebben ervaren. Voor die hulp en vriendelijkheid van die mensen toen is Arie Boudestein nog steeds dankbaar, vertelde hij gisteren tijdens de officiële lancering van het boek in Café Ari. Het heeft ervoor gezorgd dat ze Friesland veilig konden bereiken en dat ze de Hongerwinter goed zijn doorgekomen.

Hij is ook blij dat zijn herinneringen nu in een boek zijn vastgelegd, zodat ook anderen kunnen lezen over de ontberingen die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht. ‘En het blijft voor altijd goed bewaard bij ons, in het archief’, verzekerde Jantje Steenhuis hem. ‘De Hongerwinter ontlopen’ is geschreven door Annemarie Bootsman, uitgeverij Boekenbrouwers en verkrijgbaar in iedere (internet)boekhandel.

Foto: John Voermans - op de foto: Auteur Annemarie Bootsman (links), Arie Boudestein en stadsarchivaris Jantje Steenhuis.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties