Wim Crouwel en het Huisstijljaarboek van de Gemeente Rotterdam

8299-wim-crouwel-en-het-huisstijljaarboek-van-de-gemeente-rotterdam


(door Kees Versteeg)

Vorige week donderdag overleed grafisch ontwerper Wim Crouwel op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Hij leed al geruime tijd aan de ziekte van Parkinson. Wim Crouwel staat bekend om zijn rationele stijl: de vorm van een ontwerp vloeit logisch voort uit de functie.

In een sobere en zakelijke stijl ontwierp hij postzegels, posters, catalogi, en ook een telefoonboek. Het lettertype New Alphabet werd eveneens door hem ontworpen. De Britse popgroep Joy Division gebruikte dit lettertype op het album Substance.


Collega-ontwerper Piet Schreuders merkte hierover snerend op dat New Alphabet het enige alfabet is dat ondertiteling nodig heeft. Roemrucht columniste van Vrij Nederland Renate Rubinstein vond de ontwerpen van Crouwel getuigen van de ‘Nieuwe Lelijkheid.’

In 1964 richtte Crouwel met anderen het ontwerpbureau Total Design op, dat huisstijlen voor bedrijven bedacht. Ook voor de gemeente Rotterdam toog hij aan het werk. Van fotograaf Wim de Boek ontvingen we een paar foto’s van het ‘kernmerk’ – geen kenmerk - Rotterdam. De foto’s komen uit het Huisstijljaarboek van de Gemeente Rotterdam, een uitgave van de afdeling Voorlichting in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het ‘kernmerk’ kon overal op worden afgebeeld: affiches, bebording, kalenders, labels, suikerzakjes en luciferdoosjes. Let op de typische honingraatstructuur.

Ook tegenwoordig heeft de Gemeente Rotterdam een Huisstijljaarboek. Op internet is te vinden waar de huisstijl aan moet voldoen. Voor de liefhebber is het interessant leeswerk.

https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/huisstijl/

We lezen:

De gemeente Rotterdam treedt als één organisatie, met één gezicht en als één merk naar buiten: gemeente Rotterdam. Krachtig en herkenbaar. De Rotterdamse huisstijl heeft een sterke uitstraling in beeld en taalgebruik.

Met onze bouwstenen en vormgevingsrichtlijnen krijgen al onze producties een uitstraling die past bij de gemeente.

Bouwstenen
De huisstijl bestaat uit tien bouwstenen. Door bij de vormgeving van producties de bouwstenen te gebruiken, vormen zij een eenheid.

Hedendaags Logo gemeente Rotterdam

Wim Crouwel was niet alleen grafisch ontwerper. Hij was van 1985 tot 1994 tevens directeur van Boijmans. Daarnaast was hij hoogleraar aan de TU Delft en Erasmus Universiteit.

Op 26 september zendt AvroTros op NPO 2 de documentaire Wim Crouwel. Modernist van Lex Reitsma uit. Twee dagen later opent in het Stedelijk Museum in Amsterdam de aan Crouwel gewijde tentoonstelling Mr. Gridnik. (Gridnik is de door Crouwel bedachte digitale versie van de letter Olivetti Politene).

Bronnenfoto's:
- Kopfoto: TU Delft
- Foto Substance: wikipedia.org
- Foto Hedendaags logo: Gemeente Rotterdam
- Foto Gridnik: Door Typehigh - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8695259

Foto’s van het Huisstijljaarboek uit de jaren zeventig zijn gemaakt door Wim de Boek

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties