D-Day + 75: Optimisme bij herdenking D-Day

8067-d-day-75-optimisme-bij-herdenking-d-day (Door Ronald Glasbergen)

‘Dat wat we aan Amerika verschuldigd zijn’ De Franse president Macron herhaalde het keer op keer in zijn toespraak bij de herdenking van D-Day. Hij richtte zich nadrukkelijk tot de overlevende veteranen van D-Day op het podium, allen nonagenarians, voormalige soldaten die de negentig soms al ver gepasseerd waren.


De nu 94- jarige Rusell Picket, droeg vroeg op die bewolkte ochtend van de 6e juni 1944, een vlammenwerper het strand op. Nog in het water werd hij al geraakt door een kogel. Hij zou die ochtend reddingsvesten van gedode medesoldaten moeten gebruiken om te overleven. Hij was het die door president Macron precies 75 jaar jaar later geholpen werd op te staan, toen de Amerikaanse president langs kwam. Hij was één van de veteranen die door Donald Trump in zijn speech vol anekdotes van die gedenkwaardige ochtend, geprezen werden. De Amerikaanse president hield, wat wel eens de beste redevoering uit zijn carrière als president zou kunnen zijn. Zonder directe of uithalen naar zijn politieke tegenstanders. Dat had hij kort daarvoor tegen de achtergrond van het Amerikaanse oorlogskerkhof van Colleville sur Mer nog wel gedaan.

Tegenover Laura Ingraham van Fox News haalde hij uit naar de democratische leider Nancy Pelosi, 'een ramp' en naar voormalig justitieonderzoeker Robert Mueller III, 'a fool'.

Hier op het podium was zijn speech grotendeels gewijd aan de militairen die deelnamen aan de invasie. Met dus een indrukwekkende verzameling namen en verhalen van individueel heldendom met aandacht ook voor de 75.000 Britten en Canadezen, die naast de 58.000 Amerikanen die dag aan land gezet werden op en achter de Normandische invasiekust. 4414 geallieerden sneuvelden er die dag volgens D-Day Memorial. Aan de zwemvesten van een paar daarvan dankt Rusell Picket dus zijn leven. Aan hen en die duizenden anderen, ook de talloze marinemensen, vliegeniers van die dag danken wij veel van onze vrijheid.

'Onze band is onverbrekelijk' sprak Trump vervolgens over de trans-Atlantische betrekkingen. We gaan de komende jaren zien wat hij daarmee bedoelt. Maar intussen kwam alle symboolkracht en ontroering van deze herdenking samen in het moment dat president Macron te hulp schoot om Rusell Picket overeind te helpen, voor diens president, Donald Trump. Macron die kort daarvoor gezegd had dat Frankrijk en Europa de vrijheid waarin we nu leven mede aan dat land en bestuurssysteem te danken had. En Donald Trump stond er nu even niet als 'Tweeter in Chief' maar als president van Amerika: 'land of the free, home of the brave'.

Foto's: Veteranen wachten op de komst van Trump en Macron bij Omaha Beach in Colleville-Sur-Mer. (Bron: YouTube)

Arie Torcque :
Dat frau Merkel hier aanwezig was moeten de oud strijders als een dolk in de rug gevoeld hebben......

vrijdag 07 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties