D-Day + 75: Optimisme bij herdenking D-Day

8067-d-day-75-optimisme-bij-herdenking-d-day (Door Ronald Glasbergen)

‘Dat wat we aan Amerika verschuldigd zijn’ De Franse president Macron herhaalde het keer op keer in zijn toespraak bij de herdenking van D-Day. Hij richtte zich nadrukkelijk tot de overlevende veteranen van D-Day op het podium, allen nonagenarians, voormalige soldaten die de negentig soms al ver gepasseerd waren.


De nu 94- jarige Rusell Picket, droeg vroeg op die bewolkte ochtend van de 6e juni 1944, een vlammenwerper het strand op. Nog in het water werd hij al geraakt door een kogel. Hij zou die ochtend reddingsvesten van gedode medesoldaten moeten gebruiken om te overleven. Hij was het die door president Macron precies 75 jaar jaar later geholpen werd op te staan, toen de Amerikaanse president langs kwam. Hij was één van de veteranen die door Donald Trump in zijn speech vol anekdotes van die gedenkwaardige ochtend, geprezen werden. De Amerikaanse president hield, wat wel eens de beste redevoering uit zijn carrière als president zou kunnen zijn. Zonder directe of uithalen naar zijn politieke tegenstanders. Dat had hij kort daarvoor tegen de achtergrond van het Amerikaanse oorlogskerkhof van Colleville sur Mer nog wel gedaan.

Tegenover Laura Ingraham van Fox News haalde hij uit naar de democratische leider Nancy Pelosi, 'een ramp' en naar voormalig justitieonderzoeker Robert Mueller III, 'a fool'.

Hier op het podium was zijn speech grotendeels gewijd aan de militairen die deelnamen aan de invasie. Met dus een indrukwekkende verzameling namen en verhalen van individueel heldendom met aandacht ook voor de 75.000 Britten en Canadezen, die naast de 58.000 Amerikanen die dag aan land gezet werden op en achter de Normandische invasiekust. 4414 geallieerden sneuvelden er die dag volgens D-Day Memorial. Aan de zwemvesten van een paar daarvan dankt Rusell Picket dus zijn leven. Aan hen en die duizenden anderen, ook de talloze marinemensen, vliegeniers van die dag danken wij veel van onze vrijheid.

'Onze band is onverbrekelijk' sprak Trump vervolgens over de trans-Atlantische betrekkingen. We gaan de komende jaren zien wat hij daarmee bedoelt. Maar intussen kwam alle symboolkracht en ontroering van deze herdenking samen in het moment dat president Macron te hulp schoot om Rusell Picket overeind te helpen, voor diens president, Donald Trump. Macron die kort daarvoor gezegd had dat Frankrijk en Europa de vrijheid waarin we nu leven mede aan dat land en bestuurssysteem te danken had. En Donald Trump stond er nu even niet als 'Tweeter in Chief' maar als president van Amerika: 'land of the free, home of the brave'.

Foto's: Veteranen wachten op de komst van Trump en Macron bij Omaha Beach in Colleville-Sur-Mer. (Bron: YouTube)

Arie Torcque :
Dat frau Merkel hier aanwezig was moeten de oud strijders als een dolk in de rug gevoeld hebben......

vrijdag 07 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties